Kavlak’a metal işçisinden tepki

Türk Metal çetesinin başı Pevrul Kavlak’ın 2023-2025 MESS Grup TİS sürecine ilişkin sosyal medya hesabında yaptığı paylaşıma metal işçileri tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Ağustos 2023
  • 16:30

Türk Metal çetesinin başı Pevrul Kavlak’ın 2023-2025 MESS Grup TİS sürecine ilişkin sosyal medya hesabında yaptığı paylaşıma metal işçileri tepki gösterdi.

Kavlak sosyal medya hesabında şunları paylaştı:

“2023-2025 MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi süreci başlıyor. 28-19 Ağustos 2023 günlerinde bölgelerde yapılacak Temsilciler Meclisi toplantılarımızın ardından Başkanlar Kurulumuz 30 Ağustos’ta toplanacak. Başkanlar Kurulumuzun ardından taslağımıza son şekli verilecek ve hem kamuoyunun hem de üyelerimizin bilgisine sunulacak.”

“Söz ve eylem sırası bizde demektir!”

Metal İşçileri Birliği (MİB) Kavlak’ın sergilediği oyuna ilişkin şunları ifade etti:

“Pevrul Kavlak Cumhuriyet tarihinin satış sözleşmesini açıklayacakmış. Bunu ifade ederken de Cumhuriyetin 100. yılına özgü gibi güzellemeler ile metal işçisinin aklıyla oynuyor. Açıklama tarihini de 30 Ağustos olarak seçiyor. Yani baştan sona tam bir tiyatro oyunu başlıyor. Senaryosunu MESS ve tek adama dayalı sermaye iktidarının yazdığı yönetmen koltuğuna ise Pevrul Kavlak’ın oturduğu bir tiyatro izleyeceğiz. Bu orta oyununun piyonları, oyuncuları ya da izleyicisi olmayalım. Başından sonuna biz metal işçilerinin söz, yetki, karar sahibi olduğu bir filmi gerçek hayata geçirelim. Söz konusu bizim geleceğimiz ise söz ve eylem sırası bizde demektir…”

“Aidat paraları nerelere harcanıyor?”

Kavlak’ın mesajının altına yorum yapan bir metal işçisi şunları ifade etti:

“Merhaba size bir şey sormak istiyorum. Umarım bu sorumu cevaplarsınız. Bu sorumu Türk Metal Sendikası üyeleri adına soruyorum. Daha önce kimse cevaplayamadı, umarım sizden bir geri dönüş olur. Sendikamızın 258 bin 928 üyesi var. En düşük aidat kişi başı 500 TL’den hesaplarsak; yani 258928*500=129 milyon 464 bin TL para yapıyor… bu paralar nereye harcanıyor. Bir de en düşük aidat olan 500 TL’den hesapladığım halde çıkan sonuç bu. Bunun hesabını bize vermek zorunda değil misiniz? 129 milyon 465 bin TL sadece işçiden kesilen aidat geliri. E bir de sizin otelleriniz var, oralardan da gelir elde ediyorsunuz, bu paralar nerelere harcanıyor. Her sözleşmede kardeşlikten, işçi haklarından bahseden sendikamız bu paraları nereye harcıyor biri çıksın bunun hesabını bize versin. Açıklama, cevap bekliyoruz. Herkesin aklında aynı soru!”

“Hayat pahalılığına karşı bu kadar sessiz kalmamalıydınız!”

Bir başka işçi şunları ifade etti:

“Başkanım, dilerim çektiğimiz bunca geçinme eziyetine değecek bir sonuç elde edilir. Bunca zaman sessiz kaldınız. Üyelerimiz oluşan hayat pahalılığı karşısında her geçen gün ezilmeye devam ediyor. Bence bu kadar sessiz kalmamanız gerekirdi. Bu zamana kadar sizlerin arkadaşında durup sizi savunan insanları karşı mahcup ettiniz. Seslerini çıkaramaz, sizleri savunamaz hale getirdiğiniz. Sarsılan güveni ve size inanan insanların itibarını yerden kaldırmalısınız. Yine süslü laflarla kelime oyunlarıyla yenilgiyi başarı gibi gösterirseniz bu sarsılan güveni bir daha tesis edememecesine yıkmış olursunuz. Öyle bir anlaşma olmalı ki düşmanlar bile helal olsun demeli. Eriyip bitmekte olan üyelerinizin yüzünü bari bu defa güldürün.”

 

“%150’den aşağı açıklayacaklarsa, açıklamasınlar!”

Bir metal işçisi şunları paylaştı:

“Umarım temsilciler çalışanların beklentilerini iyi iletir. %150’den aşağı bir şey açıklayacaklarsa açıklamasınlar. Ülkenin durumu ortada, her kaleme zam geldi, bizim maaşlar bu maaşların altında eridi. Rica ediyorum, yok şöyle başkanım sen adamsın başkanım laflarını bırakın. %70—80 falan aman diyeyim.”

“Şubat’ı, Mart’ı bekleyecek gücümüz kalmadı”

Bir metal işçisi şunları paylaştı:

“Artık gereken neyse bir an önce yapılıp cebimize girmesi lazım. Şubat’ı, Mart’ı bekleyecek kimsede ne güç ne de takat kalmadı. Bir an önce süreci başlatılıp geriye dönük hak kaybını önlemek için de bir şeyler yapılmalı.”

“Biz bu taktikleri bozacağız!”

MİB’e ulaşan Bolu Arçelik işçisi şunları ifade etti:

“Daha taslağı bizler bilmiyoruz, bunları kamuoyuyla birlikte bize sunuyorlar. Bu durum, 'biz yazdık çizdik, siz de seve seve uyacaksınız' demek anlamına gelir! Ancak biz bu taktikleri bozacağız! Eğer taslak işçinin istediği gibi olmazsa, tepkilerimizi ortaya koyacağız. Artık yanmayı göze aldık, ancak Türk Metal gibi sermaye desteklerini de yanımızda götüreceğiz!"