İşten atılan CMS işçilerinden eylem çağrısı

İzmir’de işten atılan CMS işçileri “Alacak haklarımız, sorulacak hesabımız var! İşten atmalar yasaklansın!” şiarıyla ESBAŞ girişindeki eyleme çağrı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Haziran 2024
  • 17:30

İzmir’de işten atılan CMS işçileri “Alacak haklarımız, sorulacak hesabımız var! İşten atmalar yasaklansın!” şiarıyla ESBAŞ girişindeki eyleme çağrı yaptı.

İzmir’de Çiğli, Pınarbaşı ve Gaziemir’de kurulu dört fabrikası bulunan CMS Jant fabrikasında yaşanan hukuksuz işten çıkarmalara karşı işçilerin mücadelesi sürüyor. Bu kapsamda işten atılan CMS işçileri hem fabrikada yaşanan sorunlar hem de krizin faturasının işçi sınıfı ve emekçilere ödetmenin bir yöntemi olarak öne çıkan işten atmalara karşı “İşten atmalar yasaklansın” ana talebiyle Gaziemir ESBAŞ önünde bir eylem gerçekleştirecek. CMS işçilerinin çağrısı şu şekilde:

“CMS'de son 1 buçuk yılda 1000'e yakın işçi haksız ve hukuksuz biçimde işten atıldı. Bu çıkışlarda ihbar tazminatları, rapor günleri gasp edildi, arabulucu sözleşmesinin fabrika içinde imzalanmasına kadar her türlü yasal zemin sonuna kadar çiğnendi.
Biz işten atılan CMS işçileri olarak 6 aya yakındır sermaye tarafından korunan, kollanan CMS sermayesine karşı bir bayrak açtık. Basın açıklamaları, kamuoyu açıklamaları ile sesimizi yükseltiyoruz. Hem CMS işçilerine tek çözümünün ancak işçilerin bu sömürü çarklarında birlik olmasıyla değiştiğini söylüyoruz hem de tüm emek kamuoyuna bu şartların değişmesi gerektiğini haykırıyoruz.
Diğer yanda ise ülkedeki ekonomik gidişatın tüm faturasının işçi sınıfına kesildiğini, bunun bir yanında işten atma saldırıları olduğunu görüyoruz.
Sadece bölgemizde yaşanan Agrobay, Lezita, Purmo, Klas Klima, Menemen, Çiğli, İzmir büyükşehir belediye işçileri işten atma saldırılarına ve haksızlıklara karşı mücadele ediyor.
Habaş, İDÇ, Micha, Hugo Boss gibi sermayesi sürekli artan birçok fabrikada ağır çalışma koşullarından tutun her türlü hukuk dışı uygulamalar çok rahatından işçilere dayatılıyor. Diğer yandan iş cinayetleri aldı başını gidiyor, sadece geçen sene İDÇ, Kardemir, Kılıçlar, Tüpraş olmak üzere 8 işçi yaşamını yitirdi. Ayrıca yalnızca işçiler değil kölece ücrete mahkum özel sektör öğretmenleri her gün haykırıyor ‘insanca yaşamak istiyoruz diye’…
Dostlar topyekûn saldırılara topyekûn karşılık vermeden, sesimizi her noktada birleşik şekilde yükseltmeden bu girdabı aşmamız zor olacaktır. İşte bu yüzden 7 Temmuz pazar günü Gaziemir ESBAŞ önünde CMS işçilerine ve tüm işçilere sesleneceğimiz basın açıklamasına işçi ve emekçileri, emek dostlarını davet ediyoruz.
Gelin ‘İşten atmalar yasaklansın’ diyelim.
Gelin haksız hukuksuz uygulamalar son bulsun diyelim.
Gelin tek başımıza değil hem 7 Temmuz günü hem de sonraki günlerde haksızlığın olduğu her yerde sesimizi ortak yükseltelim.
7 Temmuz Pazar Saat 14.30'da Gaziemir ESBAŞ girişinde yapacağımız açıklamaya herkesi bekliyoruz…
İşten atılan CMS işçileri”

Kızıl Bayrak / İzmir