İşten atılan CMS işçilerinin mücadelesi sürüyor. CMS sermayesinin haksız ve hukuksuz gerekçelerle işten attığı, haklarını gasp ettiği işçiler eylemlerle taleplerini haykırıyor. Çiğli CMS önünde, Deva Partisi kongresinde eylemler gerçekleştiren işçiler bugün (7 Temmuz) yaptıkları eylemle CMS fabrikasının da bulunduğu Ege Serbest Bölge önünde seslerini yükselttiler.
Ekonomik kriz eksenli saldırıların bir parçası olarak gündeme gelen ve önümüzdeki dönemde birçok işkolunda yaygınlaşması beklenen işten atma saldırısına karşı, “İşten atmalar yasaklansın” talebiyle gerçekleşen eylem, 7 Temmuz Pazar günü Saat 14.30’da Gaziemir’de bulunan Ege Serbest Bölge’nin girişinde gerçekleştirildi.
“İşten atmalar yasaklansın” pankartının açıldığı eylemde işten atılan CMS işçilerine, aylardır grevlerini sürdüren Lezita işçileri, Menemen ve Çiğli’de işten atılarak direnişlerini sürdüren belediye işçileri destek verdi. Direnen işçiler sloganlarını hep birlikte omuz omuza haykırdılar.
Eylem, işten atılan CMS işçisinin gerçekleştirdiği konuşma ile başladı. Katılımcıların, desteğe gelen kurumların selamlandığı konuşmada CMS fabrikalarında son aylarda gerçekleşen kitlesel işten atmalar ve CMS sermayesinin hiçbir yasa-kural tanımayan pervasızlığı özetlendi. Son dönemde özellikle İzmir’de yaşanılan işten atma ve buna karşı gerçekleşen işçi direnişleri vurgulanarak, saldırıların sermaye düzeninin ortak saldırısı olduğu ve işçi sınıfının bütününü hedeflediği söylendi. Lezita’da, Belediyelerde ya da CMS’de olduğu gibi yaşanılan ortak sorunların ancak işçi sınıfının birleşik mücadelesi ile püskürtülebileceği, sınıf dayanışmasının yükseltilmesi gerektiğinin altı çizildi. İşçi ve emekçilere dönük ekonomik-sosyal yıkım saldırıları ile demokratik hak ve özgürlüklere dönük saldırıların bir arada yürütüldüğü vurgulanarak sermaye düzenine karşı sınıf mücadelesinin güçlendirilmesi ihtiyacı belirtildi.
Eylemde daha sonra işten atılan CMS işçileri adına hazırlanan basın metni okundu. Okunan metinde şunlar söylendi:
“Türkiye'de giderek büyüyen ekonomik kriz ve yansıması milyonlarca emekçiyi adeta sefaletin dipsiz kuyusuna doğru itiyor. Bunu her gün, her an yaşayarak, çalışarak, iş cinayetlerinde can vererek fazlasıyla yaşıyoruz. Bizler CMS işçileriyiz. Yaklaşık 1 buçuk senedir CMS Jant fabrikasında artan haksız ve hukuksuz uygulamalara karşı bir ses yükseltiyoruz. Çünkü CMS'de yaşanan her haksızlık bugün birçok fabrikada artan geçim zorluğu ile beraber birçok işçiye dayatılmaktadır.”
CMS’de işten atılma süreçlerinde yaşanılan hak gasplarını ve CMS sermayesinin pervasızlığının aktarıldığı açıklamada Lezita, Purmo, Menemen belediye, Çiğli belediye, Klas Klima’da yaşanan saldırılar aktarıldı. devamla şunlar ifade edildi:
“Sadece CMS'de hukuksuzluklar son bulsun, işten atmalar son bulsun değil tüm fabrikalarda, işyerlerinde işçi sınıfına bir saldırı niteliği taşıyan İŞTEN ATMALAR YASAKLANSIN diyoruz. CMS işçileri olarak işten atmalar yasaklansın diyoruz çünkü işten atmalar ile birçok saldırının önü açılmaktadır. İktidarın yarattığı ekonomik kriz işçiler üzerinde birer sopaya dönmüşken, işten atmaların yaygınlaşmasının da önünü açmaktadır.”
Açıklamanın devamında şunlar belirtildi:
“İşten atmalara karşı topyekün mücadele, toplamda sermayenin saldırılarına karşı verilecek önemli cevaplardan biridir.. Biliyoruz ki işçi sınıfımızın çıkış yolu fazlası ile kendi tarihinde saklıdır. Kavel, 15/16 Haziran, 1977 1 Mayısı, 80 darbesi sonrası nefes aldıran Netaş Grev'i yani mücadele dayanışma. İşte bugün Tekel, Metal fırtına, Greif, Özak giderek büyüyen, yayılan mücadele azmi artan işçi eylemleri. Şimdi hem bunları artırma hem de bu mücadeleleri ortaklaştırmaya daha fazla yüklenme daha fazla yan yana, omuz omuza gelme zamanıdır.”
Basın metininin ardından söz Lezita işçilerine verildi. Lezita işçisi katılımcıları selamlayarak, küçük direnişler olarak başlayan mücadelenin eninde sonunda birleşeceği ve kazananın işçi sınıfı olacağını vurguladı.
Lezita işçilerinin ardından eyleme katılarak destek veren İzmir İşçi-Emekçi Birliği bir konuşma gerçekleştirdi.
Eylemde son olarak Ege İşçi Birliği söz alarak işçi sınıfı mücadelesinin birleşik bir zeminde yürümesi ihtiyacına vurgu yaptı.
“İşten atmalar yasaklansın!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Atılan işçiler geri alınsın”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” sloganlarının atıldığı eylemde vardiya çıkışında CMS servisleri karşılandı. “CMS işçisi köle değildir” sloganlarıyla servislerin geçişinin bitmesiyle, eylemde de noktalandı.
İşten atılan CMS işlerinin eylemine Lezita işçileri, Menemen Belediyesi işçileri ve Çiğli Belediyesi işçilerinin yanı sıra Ege İşçi Birliği, Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası, Çağdaş Hukukçular Derneği, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Umut Sen, Tarım Sen, Türkiye İşçi Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi, İzmir İşçi-Emekçi Birliği katılarak destek verdi.
Kızıl Bayrak/ İzmir