Sermaye sınıfı krizi fırsata çevirerek işçiler üzerindeki kölelik koşullarını ağırlaştırmaya, işçilerin haklarını daha fazla gasp etmeye devam ederken, bu adımlar sayesinde kendi kârlarını ve zenginliklerini katlıyor. Türkiye kapitalizmi, işçi sınıfını daha fazla sömürerek ayakta kalmaya çalışıyor.
Sermaye ve işçi sınıfının çıkarlarının birbirine zıt olmasından kaynaklanan bu kutuplaşma, son olarak da İstanbul Sanayi Odası’nın “Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2018 Araştırması”yla bir kez daha gözler önüne serildi.
Toplu sözleşme sürecinin, işçilerin kazanılmış haklarının gasp edilmeye çalışılarak devam ettiği Tüpraş listede yine ilk sırayı aldı. 79 milyar lira 42 milyon liralık üretimden satış gerçekleştiren Tüpraş İSO 500’de birinci sıradaki yerini korurken, bu “başarı”nın mimarı işçiler, söz konusu TİS sürecinde patronların dayatmaları karşı karşıya bulunuyor.
İşçilerin ücretlerine zam yapmayıp bir seferlik “rüşvet” teklif eden Tüpraş yönetimi, ayrıca 3 yıllık sözleşme, mazeret izinlerinin düşürülmesi, vardiya sisteminin değiştirilmesi gibi dayatmalarda bulunuyor. İşçilerin taleplerini yok sayan yönetim, medya eliyle de işçilerin aldıkları ücretleri olduğundan fazla göstererek, taleplerini ve süreci çarpıtarak, işçileri karalamaya çalışıyor.
İSO 500’de Tüpraş’ın ardından 31 milyar 63 milyon liralık üretimden satışlarla Ford ikinci oldu. Üçüncü sırada 23 milyar 608 milyon liralık satışla Toyota yer aldı.
Ardından ilk 10 büyük şirketin sıralaması şu şekilde: Oyak-Renault, Tofaş, Arçelik, İskenderun Demir ve Çelik, Ereğli Demir ve Çelik, İçdaş Çelik, Hyundai Assan.