İEB'den Kartonsan ve Bekaert grevlerine ziyaret

İşçi Emekçi Birliği Kartonsan ve Bekaert grevini ziyaret etti ve sınıf dayanışmasını yükseltti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Aralık 2022
  • 18:00

İşçi Emekçi Birliği, Kocaeli-İzmit hattındaki grevlerle sınıf dayanışmasında bulundu. İlk olarak grevlerinin 6. gününde olan Kartonsan, ardından da 15. gününde olan Bekaert işçileri "Bekaert'tan Kartonsan'a grevlerle mücadele büyüyor!" şiarı ile ziyaret edildi.

"Kartonsan işçisi yalnız değildir!"

Kartonsan işçilerinin yalnız olmadığını, birleşilerek kazanılacağını vurgulayan sloganlarla grev alanına yürüyüş yapıldı. Grevci işçilerin mücadelesini selamlayan İEB adına yapılan konuşmada, pandemi ve krizin faturasının işçilere kesildiği bir dönemde Bekaert ve Kartonsan grevlerinin önemine, yakılan grev ateşlerinin ekonomik darboğazda olan, ücretleri eriyen işçilere umut olduğuna değinildi. 

Kapitalizmde insanlık dışı olan çalışma ve yaşam koşullarından bahsedilen konuşmada fabrikanın olduğu bölgedeki ŞOK market çalışanı genç kadının intihar etmesi ve iş arkadaşlarının o alanda çalıştırılması örnek verildi. Yaşanılan sorunların tek ve kolay bir çözümü olduğu, çözümün yolunun örgütlü olmaktan geçtiği vurgulandı.

Konuşmanın ardından Ağaç AŞ direnişçisi Bilal Atan, yaşadığı şiddetten ve işkenceden bahsedip İBB önündeki direnişini anlattı. Grevci işçilerle karşılıklı sohbetler edildi. TİS görüşmelerindeki tabloyu, taleplerini, grevin 6 gününün nasıl geçtiğini anlattılar. Asgari ücret zammı sonrası ücretlerin ve ücret zammı taleplerinin durumu, son bir yılda yaşanan direniş deneyimleri üzerine konuşuldu.

Halayların çekildiği grev alanında hep bir ağızdan Çav Bella şarkısı söylendi.

"Bekaert işçisi yalnız değildir!"

İEB, ikinci defa Bekaert grevcilerini ziyaret etti. Sloganlarla gelinen grev alanında işçilerle gelişmeler üzerine konuşuldu. Bekaert temsilcileri, dün patronun çağrısı ile gerçekleşen görüşmeyi aktardı ve Çelik İş ile anlaştıkları oranı sunan patronun teklifini kabul etmediklerini anlattılar.

Asgari ücret ve ardından fabrikalarda işçilerin tepkileri, pandemi döneminde toplumun yaşadıkları ve çalışma yaşamına yansıyanlar üzerine sohbet edildi. Ağaç AŞ'de yaşanan süreç ve Bilal Atan'ın yaşadıkları anlatıldı.

Kızıl Bayrak / Kocaeli