Greif'te polis baskını!

Greif işçilerinin Hadımköy fabrikasında işgali 60. güne polis operasyonuyla başladı. İşgal fabrikasının kapısı kırılarak çevik kuvvet içeri girdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Nisan 2014
  • 03:48
Kızıl Bayrak muhabiri Mehmet Ali Karabulut

Kızıl Bayrak muhabiri Mehmet Ali Karabulut

Murat Yıldırım

Murat Yıldırım

Gözaltından çıkanlar

Gözaltından çıkanlar

01.15: Greif temsilcisi Orhan Purhan Fabrika Komitesi adına Kızıl Bayrak'a yaptığı açıklamada süreci şu ifadelerle değerlendirdi: "İşveren çirkin oyunlarına devam ediyor. 20 Saattir çatıda duran insanlara su dahi verilmedi. Mağduriyeti söyledik, hayati tehlikeye rağmen (kronik hastalıkları olanlar vardı) emniyet de işveren de önemli değil, biz bekleriz dedi. İnsani yardıma izin vermeyerek gerçek yüzlerini ve kinlerini gösterdiler.

Oysa ki DİSK ve işveren arasındaki görüşmede protokolde mutabık olunduğu belirtilmişti. DİSK bize bunu dedi, işveren ise kabul etmiyor. Artık yaşanacak her türlü olayın, can kaybının sorumlusu başta işveren, ona uşaklık eden DİSK Tekstil Yönetimi ve DİSK'tir.

Fabrika komitesi olarak yaşanabilecek olumsuzluklar karşısında hesap soracağız. Tüm fabrikaları eylem alanına çevireceğiz, uşaklardan da hesap soracağız.

Emekten yana, Greif işçisinden yana olan herkesi mücadeleye ve desteğe çağırıyoruz."

01.00: Çatıdaki işçiler aşağı inince gözaltına alındılar. Gözaltına alınan işçilerin Arnavutköy Devlet Hastanesi'ne götürüldüğü ifade edildi.

00.40: Polisler avukatların çatıdaki işçilerin yanına geçmesine dahi izin vermedi. Oldukça riskli olmasına ve çatıdaki işçilerin saatlerdir çatıda oldukları için düşme tehlikeleri olmasına rağmen avukatlar dahi içeri alınmadı. Avukatlar işçileri fabrika girişinde bekliyorlar.

00.35: Orhan Purhan bir konuşma yaparak polislerin çatıdaki arkadaşlarına yaklaşımlarını kınadı. Çatıdaki işçilerin avukatlar eşliğinde aşağı ineceği bilgisini verdi.

00.20: Çatıdaki işçiler direnişi bitirme kararı aldılar. Dışarıdaki arkadaşları da yukarı çıkarak arkadaşlarını avukatlarla birlikte almak istediklerini belirtti. Ancak polisler tehditkar tutumlarını sürdürerek buna izin vermeyeceklerini söylediler. Duruma tepki gösteren işçiler yol üzerinde bekleyince polis saldırı tehdidinde bulundu. Buna karşın TOMA'nın önünde kısa süreliğine oturma eylemi yapan işçiler şu anda yol üzerinde bekleyişlerini sürdürüyor.

24.00: Kocamustafapaşa Dayanışması, Caferağa Dayanışması ve İnşaat İşçileri Derneği Girişimi fabrika önüne gitti. Gözaltından çıkan temsilciler ve sınıf devrimcileri de fabrikaya ulaştılar.

22.15: Gözaltındakilerin işlemleri tamamlandı. Hepsi serbest bırakıldı. Adliye önünde sloganlarla karşılandılar. Şimdi araçlara binerek hep birlikte Hadımköy'deki fabrikaya geçiyorlar.

21.30: Savcılıktaki direnişçilerin büyük oranda ifade işlemi bitti. Sınırlı sayıdaki ifade işlemlerinin de kısa sürede biteceği tahmin ediliyor. İfade işlemleri bittikten sonra hep birlikte fabirkaya geçilecek.

21.00: Adliyede ifade işlemleri devam ederken direnişçilerin destekçileri ve yakınları da adliye önündeler. Yakınlarıyla kapalı adliye kapısının aralığından konuşarak sağık durumları hakkında bilgi veriyorlar. Adliye önünde halaylar, sloganlarla direnişçilerin yalnız bırakılmayacağı bir kez daha gösteriliyor.

20.15: GOP Adliyesi'nde ifade işlemleri başladı. Bu arada direnişçileri yalnız bırakmayanlar adliye önünde sloganlar ve halaylarla bekliyor.

20.00: Hadımköy'de yağışın şiddetiyle soğuk iyice arttı. Fabrika önünde battaniye ve brandalara sarılarak ısınmaya çalışılırken çatıdaki işçilerin "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!" pankartını binadan sarkıtması coşkuyu artırdı. Çatıdaki işçilere atılan sloganlarla destek veriliyor.

19.45: Greif işçilerinin brandanın yanındaki paletleri çekmesi üzerine polis saldırı anonslarını durdurdu.

19.30: Polis işçilerin yağmurdan korunmak için gerdiği bir parça prandayı bahane ederek saldırı tehditleri savuruyor. "Kurduğunuz çadırı kaldırmazsanız 3 dakika içinde müdahele edeceğiz" diyen polise direnişçiler yuhlayarak, "direne direne kazanacağız!" sloganını atarak karşılık verdi.

19.24: Fabrika önünde polis kitle arasındaki bir dizi kişiyi işaret ederek taciz ediyor. Ayrıca çevik kuvvetin kasklarını taktırarak hazır bekletiyorlar.

19.20: Hadımköy'deki yağmur nedeniyle fabrika bölgesi iyice soğudu. Fabrika önündekiler ateş yakarak ısınırken çatıdaki direnişçiler binadaki pankartı üstlerine çekerek soğuktan korunmaya çalışıyorlar. Çatıdaki işçilerin sloganlarına fabrika önünden "Greif işçisi sizinle gurur duyuyor!" sloganı atılarak karşılık verildi.

18.40: Gözaltındaki direnişçiler Haseki Hastanesi'nden ayrıldılar. Marşlar şiirler eşliğinde adliyeye geçiyorlar.

18.03: Greif temsilcilerinden Coşkun Alsaç bir konuşma yaparak, direnişin 2 ayı boyunca grev kırıcılarla, taşeron patronlarıyla mücadele ettiklerini fakat mücadele önündeki asıl engelin sendika bürokratları olduğunu ifade etti.

Rıdvan Budak ve Kazım Doğan'ın oyununa DİSK yönetiminin de geldiğini ve direnişin yalnız bırakıldığını ifade eden Alsaç, bürokrasinin yarattığı sorunlara vurgu yaptı. Konuşma alkışlarla ve coşkulu sloganlarla karşılandı.

17.52: Gözaltından çıkan Greif işçileri fabrika önünde coşkulu sloganlarla karşılandılar. Destekçiler, Greif işçileri hep bir ağızdan "Direne direne kazanacağız!" sloganını haykırıyor.

17.39: Savcının talimatı üzerine gözaltındaki 20 direnişçi sağlık kontrolü için Haseki Devlet Hastanesi'ne götürüldüler.

17.28: Greif fabrikası önündeki değerlendirmede ihtiyaçlar planlandı. Isınmak için yakacak toplanması, battaniye temini gibi planlamalar yapıldı. Greif işçilerinin fabrikaya ulaşması hazırlıklarla bekleniyor. İşçiler 10 dakika caivarında bir sürede fabrika önüne varacaklar.

17.25: Greif işçilerini adliyeye götüren polis aracı kaza yaptığı için bekleyiş sürüyor. Kazada direnişçilerden yaralanan olmazken adliyeye geçişleri uzayacak.

17.23: Bugün 13.00'te Sultanbeyli Greif fabrikası önünden gözaltına alınan BDSP'li Cahit Atalay karakoldan serbest bırakıldı.

Gözaltı gerekçesi olarak geçtiğimiz günlerde Sultanbeyli Greif içindeki eylemde çıkan arbedede "bir kişiyi darp etmesi" gösterildi. Darp edilen kişi işçilerin karşısına çıkan Greif bünyesinde çalışan Dolunay Tekstil patronuydu.

17.04: Gözaltından çıkanlar topluca fabrika önüne geliyor. Fabrika önünde ateş yakılarak buradaki bekleyiş sırasında yapılabilecekler üzerine hep birlikte sohbet ediliyor.

16.45: Eyüp Devlet Hastanesi "Yaşasın onurlu mücadelemiz!" sloganlarıyla yankılandı. Gözaltından bırakılan tüm Greif işçileri direnişin kalesine geri dönüyor.

16.28: Gözaltındaki 71 direnişçinin hastane işlemleri bitmek üzere. Son birkaç kişi kaldı. Birazdan topluca fabrika önüne geçilecek.

16.24: Greif işçilerine destek için Kartal'da saat 19.30'ta İntiba önünde eylem var.

16.15: Gözaltılar serbest bırakılmaya başlandı. Eyüp Devlet Hastanesi'nde muayeneden çıkan direnişçiler serbest bırakılıyor. Savcılığa götürülenlerse şu an Gaziosmanpaşa'ya girdi. Birazdan adliyeye geçilecek.

15.38: Kani Beko ile fabrikadan çıkan heyet dışarda bekleyenlerin yanına geldi. Beko ve beraberindekiler yaklaşırken "Kahrolsun sendika ağaları!" sloganı ile karşılandılar. Beko açıklamasına başladığı anda Greif işçileri sırtlarını dönerek tepkilerini gösterdi. Beko açıklamasında durumlarını kurtarmaya çalışarak "işçilerin tepkisini anlıyoruz" dedi. Beko fabirkanın kapanması demagojisine sarılarak "biz fabrika kapanmadan sorunu çözmeye çalışıyoruz" dedi. "İşçiler isterse Hollanda'ya ABD'ye bile gideriz" diyerek sözlerine devam etti. İşçilerse Beko'ya  bugüne kadar direnişin gerekliliklerini neden yerine getirmediklerini sordular. Eleştiriler ihanet şebekesi "Rıdvan Budak ve Eren Korkmaz DİSK'te olduğu sürece tepkimiz sürecek" şeklinde sürdü. DİSK üyesi işçilerin direnişle dayanışma için harekete geçirilmemesine yönelik eleştiri ve soruları da Beko suskunlukla karşıladı.

Beko tepkiler ve sorular karşısında susarken sözü alan Levent Tüzel Beko'yu savunmaya çalıştı. "Beko başkan çözüm için burada" diyen Tüzel de Greif yönetimiyle görüşeceklerini söyledi. Kitle, DİSK Tekstil Esenyurt Bölge Temsilcisi Engin Yılgın'ın görevden alınmasına sessiz kalınmasını hatırlatarak DİSK'in tarihine kara leke sürüldüğünü ifade etti.

15.17: Greif fabrikasında polis ablukası devam ediyor. Kitle bekleyişini TOMA önünde sürdürüyor.

15.07: Çatıdaki Greif işçilerine yiyecek ve içecek ulaştırılması polis tarafından engelleniyor. İşçiler 8 saattir fabrika çatısında aç susuz bekliyorlar.

14.47: 21 direnişçi Gaziosmanpaşa Adliyesi'ne getirilecek.

14.33: Gözaltındaki Greif işçilerinin iki ayrı hastaneye götürüldükleri ifade edildi. Direnişçiler Eyüp ve Haseki hastanelerine götürülüyor.

14.30: DİSK ve KESK yönetiminden fabrikaya gelinler oldu. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Celal Ovat ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de aralarında olduğu yöneticiler işçilerle görüşmek için içeri girdiler.

14.18: Gözaltındakiler hala Vatan'da bekletiliyor. Savcılığa çıkarılacaklar ve hastaneye götürülecekler ayrıldıktan sonra müdürlük bahçesinde araçlarda bekliyorlar. Vatan önünde aileler de bekliyor.

14.08: İzmir'de  kitle polisi zorlayarak aştı. Şu an valilik önünde basın açıklaması başladı.

14.04: İzmir'de Greif direnişine destek eylemini polis engelliyor. Kemeraltı'nda eylem için toplanma başladığı sırada polis kitleyi abluka aldı. Gelenlerin kitleyle buluşmasını engellemek için polisler yolu kesti. Konuşmalar yapılarak İzmir Greif Direnişiyle Dayanışma Platformu'nun direnen işçilerin yanında olduğunu, polisin engelleme çabasına boyun eğilmeyeceği ifade ediliyor. Konuşmalarla Greif işçilerine destek çağrısı yapılıyor.

14.00: Fabrikada kapı önünde ve çatıdaki işçiler halaylar çekerek direnişi sürdürüyor.

13.58: Yeldeğirmeni Dayanışması direnişe yönelik saldırıyı "Greif'te polis şiddetine son!" pankartı hazırlayarak protesto etti.

13.54: Diyarbakır DEDAŞ'ta direnen Enerji-Sen üyeleri polis saldırısına uğrayan Greif işçilerini selamlayrak desteklerini ilettiler.

13.50: Çalışma Bakanlığı'ndan müfettişler fabrikaya geldi. İşçiler tepkilerini "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!" sloganıyla gösterdiler.

Desteğe gelenler de artıyor. İMD, SDH, Kazova işçileri de gelenler arasında.

13.39: Dün akşam Sultanbeyli Greif Fabrikası’ndan bir grup öncü işçi işten çıkarıldı. Fabrika yönetimi öncü işçilerin çalıştığı bir taşeron firmanın kapatılmasını öne sürdü. Aralarında sendikalı olan işçilerin de bulunduğu ekip Greif’te işbaşı yapmak üzere yönetimden görüşme istedi. İşbaşı yaptırılmadığı takdirde direnişe geçileceği kararı alındı.

İşçiler bugün Greif yönetimiyle görüşmeye girdikleri sırada dışarda destek için bekleyen BDSP’li Cahit Atalay gözaltına alındı.

Greif işçileriyle görüşmede geri adım atılarak “istediğiniz zaman iş başı yapabilirsiniz” dendi. İşçiler durumu değerlendirmek için toplantıya geçti.

13.18: Vatan'da yaklaşık 60 direnişçinin sağlık kontrollerinin ardından bırakılacağı, aralarında fabrika temsilcilerinin ve destekçi güçlerin de olduğu geri kalan direnişçilerse savcılığa çıkarılacak.

13.12: Eğitim-Sen 6 No'lu Şube'den Levent Dölek de gözaltındakilere destek için Vatan'a geldi. Vatan'da çok sayıda ÇHD'li avukat direnişçilere eşlik ediyor.

13.08: BİR-KAR saldırıyı protesto eylemleri açıklamaya devam ediyor. Frankfurt'taki Türk Başkonsolosluğu'nun önünde saat 13.00'te protesto eylemi gerçeklestirilecek.

13.03: Arzu Çerkezoğlu da Vatan'a uğrayarak işçiler hakkında bilgi aldı. Vatan'da "İşgal, grev direniş!" sloganları haykırılıyor. İfade işlemleri sürüyor.

13.01: Almanya'da da Greif'e saldırı protesto ediliyor. Köln'deki Greif merkezi önünde saat 16.00'da eylem gerçekleştirilecek.

12.39: Polisle konuşan direnişçi işçilerin avukatı Gökmen Yeşil, işçilerin ihtiyacının karşılanmamasına tepki gösterdi. Su dahi verilmemesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Yeşil'e polis amiri hiçbir ihtiyacın karşılanmasına izin vermeyeceklerini tekrarladı. Yeşil, su bile verilmesine izin vermeyenlerin hangi tarihsel katliamcı zihniyeti taşıdığını bildiklerini ifade ederek tepksini gösterdi.

12.37: İşçiler saldırıya rağmen aynı kararlılık ve direngenlikle bekleyişlerini sürdürüyor. Polisin baskın sırasında fabrika çevresinde parçalayıp söktüğü pankartlardan "Yaşasın Greif direnişimiz!" pankartı fabrika karşısında yeniden asıldı.

12.23: Doktorların Murat Yıldırım için 24 saat müşahede altında kalması gerektiğini söylemesine rağmen, bir doktorun "hayati riski yok" demesine yaslanarak polis gözaltını sürdürdü. Eşinin itirazları üzerine polis onu da darp ederek saldırganlığını sürdürdü. Murat Yıldırım aldığı darplardan kaynaklı kan revan içinde, tam yürüyememesine rağmen polis tarafından Vatan'a götürüldü.

12.18: Direnişçi Greif işçilerinden Emel Özyön'ün ulaştığı bilgiye göre taşeron patronları direnişçilerin kuru gıdalarını çalıyor. Fabrikaya polisin ardından giren taşeron patronları Erdoğan Kamber, Can Kamber, Sercan Hamza ve Bilal Hamza'nın yemekhanedeki gıdaları araçlarına yüklediği ifade edildi.

12.15: Levent Tüzel ve direnişçilerin avukatlarından Bülent Şimşek bilgi verdi. Tüzel, işçilerin taleplerinin açık olduğunu, temsilciler gelmeden işçilerin inmeyeceklerini ifade etti.

Av. Bülent Şimşek ise işçilerin ihtiyaçlarının karşılanmayarak çatıda baskı kurulmaya çalışıldığını ifade etti.

12.00: Liman-İş üyesi Kumport direnişçileri de fabrika önüne geldi. Greif işçilerinden saldırıya dair bilgi alıyorlar.

11.40: "Polise mukavemet" ve "yaşadışı işgal" gerekçesiyle ifade isteniyor. Direnişçiler susma haklarını kullanıyorlar.

11.30: Fabrika önünde bekleyiş sürüyor. Yeni desteğe gelenler arasında TÜMTİS yöneticisi Muharrem Yıldırım da var. Alınteri ve DAF fabrika önüne geldi.

11.19: Gözaltındakilerin net sayısı 91. Gözaltındakiler arasında Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu'ndan destekçiler ve Alınteri muhabiri de bulunuyor. Fabrika önünde bekleyiş sürerken HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel çatıdaki işçilerle konuşmak üzere yukarı çıktı.

10.54: Greif işçileriyle gözaltına alınan 15 yaşındaki eylemci Gaziosmanpaşa Çocuk Şube'de tutuluyor.

10.47: DİSK Gıda-İş yöneticileri ile Levent Tüzel fabrika önüne geldi. EHP ve Mücadele Birliği'nden desteğe gelenler var. Fabrika önünde sokak girişi polis tarafından kapatıldı. Taşeron patronlarının içeri girişi sırasında "Taşeron patronları hesap verecek!" sloganları haykırıldı.

10.22: Vatan'da ifade işlemleri başladı.

10.17: Fabrika önünde bekleyenler artıyor. Başta Greif işçileri ve destekçiler olmak üzere yeni gelenler var. Fabrika önüne Greif direnişçileri, BDSP'liler ve Dev Sağlık-İş Sendikası'ndan iki yönetici geldi.

Bu arada Greif yönetimi de fabrikaya gelmeye başladı. Müdürlerden arabasıyla fabrikaya girenler oldu.

10.16: Eyüp'teki muayene edilen direnişçiler Vatan'a götürüldü.

10.07: Haseki'de muayeneyeler tamamlandı. Gözaltındakiler Vatan'daki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülüyorlar.

10.04: İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) Stuttgart'ta saat 10.00'da Türk Konsolosluğu önünde Greif işçilerine destek için eyleme çağırıyor.

10.00: Direnişçi işçiler polis saldırısıyla gözaltına alınırken patron grev kırıcı işçileri fabrikaya getirdi. Taşeron patronları ve direniş kaçkını işçiler fabrikaya üşüştüler.

Polis saldırısının ardından fabrika içinde beklemeye devam eden işçilerden biri daha gözaltına alındı.

Fabrika çatısında direnişi sürdüren işçiler taleplerinde kararlılar. Gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını ve direniş boyunca talep ettikleri toplu sözleşmenin imzalanmasını istiyorlar.

09.54: Durumu ağır olan Murat Yıldırım'ın "gözaltında olmasına engel yok" diyen doktorla avukatlar tartıştı. Polisin de müdahele ettiği tartışmanın ardından avukatların Murat Yıldırım'ın ayrı bir araçla götürülmesi talebi kabul edildi.

Diğer gözaltılarla birlikte tüm direnişçiler Vatan'a doğru yola çıktı.

09.52: 7-8 kişilik bakımcı-temizlikçi olduğu tahmin edilen işçi polis eşliğinde içeri alındı.

09.51: Fabrika önünde bekleyenler artıyor. Direnişçi işçilerden saldırı anında olmayanlar fabrika önüne geldi. Dayanışma için BDSP'den de gelenler var. Kısa süreli gözaltında tutulan bir işçi de şu an fabrika önündekilere katıldı.

09.46: İşçilerle görüşen DİSK Genel Sekreteri taleplerini dinledi.

09.45: Kızıl Bayrak muhabiri Mehmet Ali Karabulut'un burnunda çatlak olduğu öğrenildi. Eyüp Devlet Hastanesi'nde polisin tedaviye müdahale ettiği ifade edildi.

09.35: DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu Greif fabrikasına geldi, işçilerle görüşüyor.

09.33: Polis saldırısnda yaralananların bilgisi gelmeye devam ediyor. Gözaltındakiler yakınlarına gösterilmedi. Polisle direnişçilerin yakınları arasında arbede çıkmasının ardından enegelleyici tutum sürdü. BDSP temsilcisi Murat Yıldırım'ın durumunun ağır olduğu belirtildi.

09.30: DİSK Hukuk Dairesi'nden avukat Necdet Okcan çatıdaki işçilerin taleplerini aktardı. Çatıdaki Greif işçileri tüm gözaltıların serbest bırakılmasını ve toplu sözleşme taleplerinin kabul edilmesini istiyor.

09.20: Haseki'de muayeneye götürülen direnişçiler etraftaki işçi ve emekçilere sloganlarla sesleniyorlar. Amerikan şirketi Greif'e karşı 2 aydır direnişin sürdüğü aktarılırken sendika bürokratlarının işbirlikçi tutumları teşhir ediliyor. "İşgal, grev, direniş!", "Kahrolsun sendika ağaları!" sloganları kararlılıkla haykırılıyor.

09.16: ÇHD'li avukatlar twitter üzerinden çağrı yaptı. "Greif işçileri Vatan Caddesi'nde bulunan Güvenlik Şube'ye götürülüyor. Müsait olan meslektaşlarımızı Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne bekliyoruz" denilerek gözaltı işlemleri için çağrı yapıldı.

09.14: Haseki Devlet Hastanesi'ndeki direnişçilerin şu an MR'ları çekiliyor.

08.58: Çatıdaki Greif işçilerine battaniye ulaştırıldı.

08.49: Haseki Devlet Hastanesi'nde gözaltındaki kadın işçiler muayeneye götürülmeye başlandı.

08.48: Haseki'deki araçlarda polis, direnişçilerin lavaboya çıkmalarına izin vermiyor. Polis tehdit, küfür ve hakaretler yağdırıyor.

08.45: Polis fabrikada çatıdaki işçilere saldırmak için hazırlanıyor.

08.36: Greif fabrika baştemsilcisi Orhan Purhan ve içlerinde BDSP'lilerin de olduğu gözaltılar Haseki Devlet Hastanesi'ndeler.

08.33: Gözaltındaki 50'nin üzerinde Greif işçisi Eyüp Devlet Hastanesi'nde. Sırayla muayeneye alınıyorlar.

08.31: Haseki Devlet Hastanesi önünde çevik otobüsündeki direnişçi Greif işçileri "İşgal, Grev, direniş!" sloganını haykırıyor.

08.28: Direnişçi Greif işçilerinin avukatlarından Gökmen Yeşil de fabrikada. Avukatlar işçilerden polis saldırısı ve gözaltılar hakkında bilgi alıyorlar.

08.18: Fabrika önünde de bekleyenler var. Polis direnişçilerin yolu kestiği arabaları çektiriyor.

08.12: Kızıl Bayrak muhabiri Mehmet Ali Karabulut'un da yoğun darp edildiği öğrenildi.

08.09: Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu temsilcisi Murat Yıldırım'ın Eyüp Devlet Hastanesi'ne sedyede ulaştığı aktarıldı. Gözaltına alınanlardan Haseki Devlet Hastanesi'ne de götürülenler olduğu ifade edildi.

08.08: DİSK Hukuk Dairesi avukatı Necdet Okcan fabrikada. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da Greif Hadimkoy fabrikasına ulaşmak üzereler.

08.03: DİSK'in resmi twitter adresinden verilen mesajda "Polis Greif'ten derhal çıkmalıdır. İşçiler serbest bırakılmalıdır. İşçiler ile işveren arasındaki uyuşmazlık polis zoruyla çözülemez" denildi.

08.00: ÇHD'li avukatlardan Bülent Şimşek'ten aldığımız bilgiye göre fabrikaya ulaştılar. Çatıda işçiler direnmeye devam ediyor.

07.52: Bir grup Greif işçisi Arnavutköy Devlet Hastanesi’ndeler. Polis arabasında bekletiliyorlar. İşçilerin lavabo ihtiyacına dahi izin verilmeyip dışarı bırakılmıyorlar.

07.45: Fabrika temsilcilerden Coşkun Alsaç ve beraberindeki işçiler Eyüp Devlet Hastanesi'ne götürüldüler.

07.37: Çatıdaki Greif işçileri geri adım atmayacaklarını, direnişle kazanacaklarını ifade ettiler. İşçiler ÇHD'li avukatların fabrikaya ulaştığını ifade ettiler.

07.34: Polis Greif direniş fabrikasında her bölümü kontrol altına alamadı. Direnişçilerin aktardığına göre fabrika içinde de bölümlerde direnen işçiler var.

07.30: Greif işçilerinden aldığımız bilgiye göre DİSK Genel Merkez yöneticilerinin saldırıdan haberi var.

07.25: Direnişi çatıda sürdüren işçilerle konuştuk. Greif işçileri acil dayanışmaya çağırıyorlar.

07.18: Fabrika çatısındaki işçiler direnişi sürdürüyor.

07.15: Greif fabrika baştemsilcisi Orhan Purhan da gözaltında.

07.10: Gözaltına alınan işçiler polis araçlarında bekletiliyorlar. Vatan'daki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülecekleri ifade edildi.

07.05: Greif işçileri direnişten vazgeçmiyor. Greif işçileri fabrika çatısında direnişi sürdürüyor.

07.00: Görevden alınan DİSK Tekstil Bölge Temsilcisi Engin Yılgın da gözaltında.

06.55: Çağdaş Hukukçular Derneği'nden avukatlar yolda. Devrimci avukatlar direnişçi işçilerin yanında.

06.17: Polis Greif işçilerini gözaltına alıyor. 

06.13: Polis saldırısı başladı. Kızıl Bayrak muhabiri Mehmet Ali Karabulut gözaltına alındı.

06.09: Greif işçileri kurdukları barikatları güçlendiriyor.

06.05: Polise Jandarma robocopları da eşlik ediyor.

06.02: Greif işçileri "Direne direne kazanacağız!" sloganlarını haykırıyor.

06.01: Dış kapıyı iş makinalarıyla kırarak çevik kuvvet polisleri içeri girdi.

05.58: Sivil polisler fabrikanın arka tarafından içeriye girdi. Greif işçileri direniş sloganlarını haykırıyor.

05.56: Polisler fabrikanın etrafını çevirmeye başladı. Greif işçileri aldıkları güvenlik önlemlerinin ardından fabrika binasına geçtiler.

05.52: Yüzlerce çevik kuvvetin fabrika karşısında hazırlandığı ifade edildi.

05.50: Fabrikanın arkasına çok yoğun polis sevkiyatı var.

***

Greif direnişinde arabulucu süresinin bugün sona erecek olması nedeniyle direnişçiler bir polis saldırısı ihtimali olduğunu deklare etmişti. İşçiler gece nöbetini sürdürürken son saatlerde polisin hareketlerinde yoğunlaşma başladı.

Polis Merkezi'nde operasyon hazırlıkları yapıldığı, polis ekipleri toplandığı görüldü. Ayrıca iş makinaları, itfaiye ve ambulanslar da polislerin yanında hazır bulunduruluyor.

Greif işçileri verdikleri bilgide bugüne kadar işgal fabrikasının önünde bekleyen  sivil polislerin de toplanan polislerin arasında yer aldığını ifade ettiler. Hadımköy’deki polis hareketliliği sürerken işgal fabrikasının önünden de devriye araçları ve sivil polisler geçerek kontroller yapıyorlar.

Henüz kesin bir durum olmamasına karşın tüm bunlar direnişe yönelik bir operasyon hazırlandığı fikri veriyor.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz...

Kızıl Bayrak / İstanbul