Greif’te 33. gün: İşgali kırma hamlesi ve direniş

Greif işçileri 33. güne patronun direniş dışındaki işçileri fabrikaya çağırmasıyla başladı. Polis ve grev kırıcılar fabrika önüne yığılırken direnişçilerin kararlı duruşu karşısında geri adım attılar.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Mart 2014
  • 10:41
Grev kırıcılar yolda

Grev kırıcılar yolda

Foto: @erenergine

Foto: @erenergine

"Çalışmak için" bekleyenler

00.01: Greif işçileri toplantıda 'mücadeleye devam' kararı aldı.
 Coşkulu sloganlar ile başlayan toplantıda, bugün işgal fabrikasına gönderilen ve birçoğu kandırılmış, grev kırıcılar konusu ele alındı.

Olayın patron ve taşeron patronları tarafından örgütlenen bir provokasyon girişimi olduğu ifade edildi.
 Toplantı yaparak, patronun hamlelerini ve direnişi değerlendiren bölümler toplantıda söz alarak, direnişin devamı ve ilk günkü taleplerinde ısrarlarını vurguladılar. Bölümler adına yapılan konuşmaların yanı sıra işçiler bireysel olarak da söz aldılar ve kararlı olduklarını vurguladılar.
 İşçilerin konuşmalarının ardından İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu'nun direnişe büyük bir destek sunduğu, Almanya’da Greif Genel Merkezi önünde eylem yaptığı ve direnişe 20 bin TL civarında maddi destek sunduğu söylenerek, BİR-KAR’a teşekkür edildi.


Söz alan BİR-KAR temsilcisi ise maddi ve eylemli desteklerinin süreceğini, direnisin sesini Almanya Greif fabrikasına taşımaya devam edeceklerini dile getirdi.
 Toplantının  sonucunda ilk günkü taleplerin arkasında durulacağı ve direnişe devam edileceği sonucu çıktı. 
İşçiler toplantının bitmesiyle birlikte coşkuyla “İşgal, grev, direniş!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarını haykırdılar.

22.42: Genel toplantı için çağrı yapıldı. Yüzlerce işçi yemekhanede toplandı.

20.25: Akşam yemeği yendi. İşçiler, saldırı girişmine karşı desteğe gelen sınıf  devrimcileri ve ilerici güçlerle çay içerek, sohbet ediyorlar. Öte yandan dayanışma için ziyaretler sürüyor.

19.32: Fabrika Komitesi'nin toplantısı sona erdi. Komite bugün yaşananları değerlendirdi ve mücadeleye devam kararı aldı.

19.00: Polis ve grev kırıcıların fabrika çevresinden ayrıldıkları ifade ediliyor.

18.34: Greif işçileri saldırı girişiminin haberini alır almaz fabrikaya gelen sınıf dostlarına teşekkür etti. İşçiler "Bugün sergilediğimiz aynı disiplin ve kararlılıkla direnişi sürdüreceğiz" dedi.

18.30: HDP Arnavutköy ve Küçükçekmece ilçe örgütleri de fabrikaya desteğe geldi.

18.05: Greif yönetimi ile yapılan görüşme sonlandırıldı. Yönetim son verdikleri, teklifin dışında bir teklif vermeyeceklerini, gerekirse fabrikayı kapatacaklarını dile getirdi. Hadımköy işçileri adına işçi temsilcileri de taleplerinin arkasında olduklarını, direnişe devam edeceklerini Fabrika Komitesi'nin kararının bu olduğunu dile getirerek son sözlerini iletti.

Süleyman Çelebi ise DİSK yönetimiyle konuşarak, herhangi bir saldırıya karşı dayanışma için geldiğini ifade etti. Çelebi en sağlıklı kararı işçilerin vereceğini söyleyerek direniş alanından ayrıldı.

Görüşme sonlandıktan sonra fabrikaya gelen temsilciler, şu an tekrar Fabrika Komitesi ile toplantı yapmak için komite üyeleri ile biraraya geliyorlar.

17.51: Belediye-İş İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Gülüm işçilere desteğe geldi.

17.49: İşçiler fabrika çevresinde polis koruması altindaki birkaç taseron patronunun gelmesini sloganlarla preotesto etti. "Direne direne kazanacağız!" sloganını haykıran işçilere yoldan geçen araçlar korna çalarak destek oluyorlar.

17.42: İşçiler ve destekçiler halaylarla dayanışmayı büyütüyorlar.

Greif işçileri direnişe karşı provokatif saldırıyı yönlendirenlerden bazılarının isimlerini açıkladı. İsimler şöyle: Ercan Işık, Ramis Işık, Okan Yılmaz, Mehmet Aslanbaş, Erdoğan Kanber, Vehbi Yılmaz, Cihan Kanber...

17.32: OSİM-Der Emekçi Kadın Komisyonu Şiir dinletisi yapıyor. şiirin ardından "Zincirlerimizden başka kaybedecek bir deyimiz yok!" diye haykırıldı.

Nazım'ın “Bu memleket bizim” şiirinin ardından “Direne direne kazanacağız!”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!" sloganları haykırıldı.

Müzik dinletisi yapılıyor.

 

17.25: Grev kırıcılarla birlikte iki gün önce fabrikadan çıkarılan kantincinin de olduğu, taşeron patronlarına eşlik ettiği ifade edildi.

17.15: Fabrika önündeki yolda bekleyiş devam ediyor. İşçiler kendilerine desteğe gelenlerle sohbet ediyorlar. Çevik kuvvet polisi tamamen otobüslerine döndü.

17.03: Greif işçileri destekçilerle bilrikte fabrika önünde halaylarla bekliyor.

16.40: Greif işçileri DİSK yönetiminden kimsenin fabrikaya gelmediğini bilgisini verdi.

16.33: Engin Yılgın, Orhan Purhan ve Süleyman Çelebi ile birlikte Greif yönetimi ile görüşme yapmaya gitti.

Grev kırıcı işçilerin birçoğu bulundukları alandan geri çekildi. Polisin bir kısmı da otobüslerine çekiliyor.

Grev kırıcı işçilerin çekilmesi üzerine direnişçiler de birkaç metre geri çekildi. Bekleyiş halaylarla sürüyor. Görevli işçiler yol üzerinde nöbet tutuyor.

16.18: Greif yönetimi yalanlarna devam ediyor. Yönetim tarafından Süleyman Çelebi'nin direniş alanına gelişini "direnişi bitirme amacıyla" diye yansıtmaya çalışan bir mesaj atıldı.

16.13: Grev kırıcı gruptaki ayrılmalarla sadece teşeron şirket patronları kaldı. Provokatif hamle direniş karşısında boşa düşüyor.

16.10: Greif işçileri toplantının ardından işçiler adına bir temsilci ile Süleyman Çelebi, fabrikaya yakın bir yerde Greif fabrikasının Genel Müdürü Sevinç Yener ile bir görüşme gerçekleştirecek. Alınan kararla yönetime iletilecek taleplerse şunlar:

*Taşeron çalışmanın kaldırılması ve tüm üye işçilerin kadroya geçirilmesi, bu konuda bir protokol imzalanması

*Başta 4 ikramiye olmak üzere toplu sözleşmedeki diğer taleplerin iletilmesi..

16.06: Orhan Purhan işçilere açıklama yaparak grev kırıcılar ve polis ablukası çekilinceye kadar fabrika önünden çekilmeyeceklerini vurguladı.

16.01: Süleyman Çelebi ve fabrika komitesinin görüşmesi sona erdi.

15.58: Grev kırıcı işçilerin bir kısmı daha geri döndü. Bir grup ise beklemeye devam ediyor. Greif işçileri "Kahrolsun sermaye uşakları", "İşçiler burada satılmışlar nerede!" şeklinde slogan atıyorlar.

15.38: İşçiler "Her yer Greif, her yer direniş!" sloganları atıyor. İşçiler sabah sporları sırasında söyledikleri marşı güne uyarladı.

Greif direnişçileri hep bir ağızdan "Vur vur inlesin satılmışlar dinlesin, direnmek nasılmış bize bakıp öğrensin" diye haykırıyor.

15.29: Komite temsilcileriyle toplantı devam ediyor.

15.18: İşçiler fabrika duvarlarını çevirerek dışardan sızma, saldırı girişimlerine karşı önlem alındı. Bekleyişlerini sürdüren işçiler halay çekerek direnişlerini sürdürüyor.

15.12: Süleyman Çelebi fabrika temsilcisi Orhan Purhan'la görüştü. Purhan gelişmelei aktararak yönetimin provokasyon ayarattığını söyledi. Getirilen grev kırıcıların uzaklaştırılması gerektiğini, aksi takdirde gerilimin süreceğini vurguladı. Daha sonra Çelebi ile her bölümden birer temsilciden oluşan 15 işçi toplantı için fabrikaya girdi.

15.06: Saatler sonra DİSK Tekstil yönetimi ilk mesajını attı. Mesajda sendika ve DİSK'in talebi üzerine Süleyman Çelebi'nin fabrikaya gittiği bildirildi.

Bir başka mesajda da İstanbul Şube başkanı Doğan'ın fabrikada görüşmeye yapıldığı aktarıldı. DİSK yayınlarınınsa sosyal paylaşımda suskunluğu sürüyor.

15.02: Greif yönetiminin porvokatif adımı acizliğini gösterdi. Bir grup taşeron patronu ve kandırdığı işçilerin oluşturduğu 40 kişilik grup polis ve TOMA'nın arkasında bekliyor. Burada bekleyenlerin çoğunluğu taşeron firma sahipleri ve onların parayla tuttuğu adamlarından oluşuyor.

14.57: Almanya'da haber ajansları da Greif yönetimi ve polis ablukasını işledi. Türk hükümeti TOMA ve çevik kuvvetle çalışma yaşamına nizam vermeye çalışıyor" diyerek haberi verdi.

14.53: Avrupa Gıda Sendikası (NGG) temsilcisi Selahattin Yıldırım devletin güç kullanmasıyla doğacak tehlikeleri Avrupa Parlementosu komisyonuna ilettiğini bildirdi.

14.42: Greif yönetimi gazetemizi hedef gösterdi. İşçilere mesaj atarak "Arkadaşlar, Güvenlik bizim birinci önceliğimizdir. Çalışanlarımızın kavga etmesini ve zarar görmesini istemiyoruz. Kızıl Bayrak ya da başka herhangi bir kişi ya da yerden gelen provokasyonları dikkate almayın." dendi.

Greif işçileri facebook hesaplarından aşağıdaki yanıtı verdiler. Mesaj şöyle:

"Patron tarafı daha da gülünç olmaya devam ediyor. Direnişimizin başından itibaren sesimiz soluğumuz olan Kızıl Bayrak ve onun çalışanları Greif yönetimi tarafından hedef alınıyor. Greif yönetimi, tüm arkadaşlarımızın telefonlarına mesaj atarak 'Kızıl Bayrak'ı oradan çıkarın' dedi. Neymiş, bizlerin güvenliğini istiyorlarmış. Bizim güvenliğimizi şu anda tehdit eden bir şey varsa o da patron temsilcilerinin direktifleriyle hareket eden ve kapımıza dayanan emniyet güçleri ve taşeronlardır..."

14.35: Polis amirleri fabrika temsilcilerine, sendikanın direnişi sahiplenmediğini ve buradaki eylemin "yasadışı bir eylem" olduğunu söylediler. Bundan kaynaklı işlem yapacaklarını ifade ederek tehdit ettiler.

DİSK/Tekstil İstanbul Şube Başkanı Kazım Doğan polis barikatının olduğu noktaya gelerek polis amirleri ve taşeronlara seslendi. Sendikanın bu eylemi sahiplendiğini ve DİSK'in de destek için fabrikaya geldiğini söyledi.

14.29: Çevik kuvvet için takviye getirmeye devam ediyor. DİSK Tekstil İstanbul Şube Başkanı fabrikaya ulaştı.

14.27: Fabrika giriş yolunun karşısına gelen çevik kuvvet etten barikat kuran Greif işçilerinin karşısına konumlandı.

14.22: DİSK/Tekstil Esenyurt Bölge Temsilcisi Engin Yılgın'ın aktardığına göre DİSK Yönetimi ile Greif yönetimi arasında bir görüşme gerçekleştiriliyor.

Ankara ve İzmir Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarla olası saldırılarda refleks göstererek sokağa çıkmaya çağırıyor.

14.15: DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi yola çıktı.

14.10: UİD-DER ve Çağrı dergisinden de desteğe gelindi.

Direnişçi işçilerin temsilcileri ile polis müdürleriyle görüşüyor.

Biraz önce taşeron patronlarının örgütlediği grev kırıcılarla bir görüşme yapıldı. Taşeron patronları, burada işçilerin bulunmadığını iddia ediyorlardı....

İşçiler Fabrikanın çevresindeki güvenlik önlemlerimizi arttırdı. Herhangi bir yangın tehlikesine karşı yangın söndürücülerle fabrika etrafında nöbet tutuyor.

RedHack işçileri twitte hesaplarından desteğe, fabrika önüne çağrı yaptı.

14.07: Greif işçileri grev kırıcı olarak getirilen gruba 4 temsilciyle konuşmaya gidiyor. Greif işçileri grev kırıcıları taşeron sahiplerinin yönlendirdiğine dikkat çekiyor.

14.01: Fabrika bahçesinde işçiler "Bu daha başlangıç mücadeleye devam!" sloganları atıyor.

13.57: Grev kırıcılar polise "Onları fabrikadan çıkarın" diyerek saldırmalarını istiyor. Taşeronlar "fabrikadakiler marjinal" edebiyatıyla polisle görüşmelerini sürdürüyor.

13.53: Greif patronu ve taşeronlar eliyle örgütlenen grev kırıcılar fabrikaya yaklaşıyor. Çevik kuvvet polisleri de saldırı tehditlerini sürdürüyor.

Çevik kuvvet amirleri ve polisler barikatlarıı kaldırmaları için işçiler tehdit ediyor. İşçiler barikatları kaldırmayacağını yineledi.

13.51: Grev kırıcılar provokatörlüğe başladı. "Sendika istemiyoruz" diye bağırarak amaçlarını gösteriyor.

13.42: DİSK Genel-İş üyesi Şişli Belediyesi işçileri de destekte.

Grev kırıcılar yola çıktı. Polis yolda barikat kurarken grev kırıcılar kimliklerini  göstererek demagoji yapıyor.

13.36: İşgalde izinli olarak fabrikadan ayrılan işçiler de yönetimin hamlesi karşısında fabrikaya dönüyor. Direnişçi işçilerin sayısı artıyor.

13.33: DİSK üyesi işçiler Greif'e desteğe gidiyor. DİSK Sosyal-İş ve Kumport Limanı işçileri fabrikaya ulaşmak üzere. Fakat DİSK genel merkezinden hala açıklama yok. DİSK Tekstil Sendikası yöneticilerininse yolda olduğu söyleniyor.

13.10: Fabrika önüne bir de TOMA geldi. Ayrıca, Greif yönetiminin getirdiği işçilerden bazıları, kendilerinin niye çağrıldıklarını öğrenince geri döndüler.

13.00: Fabrikanın karşısına bir otobüs çevik kuvvet polisi getirildi. BDSP, Alınteri ve Liman-İş de direnişçi işçilere destek olmak için fabrikaya geldi. İşçilerin bekleyişi sürüyor.

10.57: Greif işçileri olası saldırılara karşı fabrika güvenliğini artırdı. Ana kapı arkasındaki barikata forkliftle yeni malzemeler taşındı. Ayrıca fabrika önüne çıkan yol ana caddeden işçilerin arabaları yan park edilerek kapatıldı.

İşçiler bir açıklamayla işçi ve emekçilere seslendi. İşçilerin çağrısını sunuyoruz

"GREİF'E SALDIRI
Duyarlı kamuoyuna çağrımızdır!

GREİF yönetimİ işgal eylemimizi kırmak için sürecin başından beri her türlü kirli oyunu sahnerledi. Direnişimizin gücü bu oyunları her seferinde boşa düşürsdü. Şimdi ise greif yönetimi, taşeron patronları ile birlikte bir grup paralı adam tutarak fabrikaya saldırmak için hazırlık yapıyorlar. Fabrikanın yakınında çeşitli saldırı araçları ile toplanmış durumdalar. Saldırıya karşı fabrikada direnişimizisavunmak için gerekli hazırlığı yaptık. Canımız pahasınada olsa direnişimizi savunacağız.

Fabrikada yaşanacak her türlü olayın sorumluluğu başta greif yönetimi olmak üzere ,taşeron patronları ve paralı çetelerin fabrika yakınında toplanmasına göz yuman Arnavutköy ve Esenyurt emniyet müdürlüğünündür. Bunu buradan kamuoyuna ilan ediyoruz.

Başta DİSK olmak üzere duyarlı kamuoyunu sendikaları ,sivil toplum örgütlerini direnişimizle dayanışmaya gerici saldırılara karşı bizimle birlikte mücadele etmeye fabrikaya davet ediyoruz.

İletişim:
Ferhat Alsaç: 0 536 977 19 93
Engin Yılgın: 0 542 650 65 25

İşgalci greif işçileri"

***

Greif işçileri patronun yeni hamlesine karşı hazırlık yaparak güne başladı. Greif yönetimi dün attıkları saat 14.00’e kadar işbaşı yapılmazsa fabrikayı kapatma tehdidinin ardından bugünde direniş dışındaki işçileri fabrikaya çağırdı.

Sabah 09.00’da servis yerlerinde hazır olmaları istenen işçilerden direkt fabirkaya gelenler de oldu.

Direnişçi işçileri kahvaltının ardından durumu değerlendirmek üzere toplantıya geçti. “Direne direne kazanacağız!” sloganlarını haykırarak mücadeleye devam diyen Greif işçileri fabrika bahçesinde gelen işçilere patronun oyununu teşhir ediyor.

İşçiler gelen işçileri karşılayarak mücadeleye katılmaya çağırıyor.

Normal şartlarda bugün Greif yönetimiyle görüşme yapmaya hazırlanan direnişçi işçiler patronun bu hamleyle işçileri karşı karşıya getimeye çalıştığını, Dudullu’da devreye sokulan ayak oyunlarının tekrarlandığını ifade etti.

Greif işçileri tüm sendikaları, devrimci, ilerici güçleri patronun bu hamlesi karşısında direnişi sahiplenmeye, fabrika önüne desteğe çağırdı.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz...

Kızıl Bayrak / İstanbul