Greif direnişinde 64. gün

Direnişçisi Greif işçileri 10 Şubat’ta başlattıkları eylemlerinin 64. sabahına uyandılar.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Nisan 2014
  • 06:45

00.55: ÇHD'li avukatlarda direnis alanina geldi. Orhan Purhan ve Bülent Şimşek, gelişmeler hakkında işçilere bilgi verdi.

İlk sözü alan Purhan, işverenin kendilerini güçsüz görerek protokolü imzalamadığını, bundan sonraki süreçte işverenin ve ona uşaklık yapanların rahat bırakılmaması gerektiğini söyledi.
Ardından söz alan avukat Bülent Şimşek ise önlerinde ilk olarak işe iade, ikinci olarak ise ihbar ve kıdem tazminatları hakkında açılabilecek davalar olduğunu ifade etti. Şimşek, işe iade davasını şimdilik önermediğini, ancak DİSK'in dava masraflarını ödemeyi kabul etmesi halinde seve seve ilgilenebileceklerini kaydetti. DİSK'in bu konuda net bir cevap vermediğini kaydeden Şimşek, tazminatların alınabilmesinin en etkin yolunun ise mücadeleden geçtiğine dikkat çekti.Şimşek  bu konuda Teknopark direnişini örnek gösterdi ve orada sadece direnen işçilerin haklarını alabildiğini dile getirdi.
ÇHD olarak daha fazla destek vermeye hazır olduklarını vurgulayan Şimşek'e işçiler alkışlarla cevap verdiler.
Daha sonra işçilerin sorularına cevap veren Şimşek, işsizlik maaşıyla ilgili işçilerin İŞKUR'a başvuru yapmaları gerektiğini söyledi.
Şimşek mücadele yöntemlerinde fiili-meşruluğa vurgu yaparak, polise göre birçok demokratik hakkın 'yasak' olduğunu belirtti. TİZ'in imzalandığının da bilgisini veren Şimşek, alınacak tazminatlarda bunun baz alınacağını sözlerine ekledi.
Şimşek'in ardından Purhan, yarın saat 11:00'de DİSK'te basın açıklaması yapacaklarını tüm işçilerin ve ailelerinin gelmesinin önemli olduğunu kaydetti.
Avukatlar ve işçiler fikir alışverişine devam ediyor.

23.45: Orhan Purhan ve onunla birlikte DİSK Tekstil'e giden işçiler geri döndü.

22.20: Alandaki kitle yakılan ateşlerin başında toplandı. Direnişçi işçilerden Ahmet Mekin Demir arkadaşlarına şarkı söylüyor.

20.40: Havanın soğuması üzerine işçiler ateş yaktı. Ateş başında sohbet ediliyor. Çeşitli kurumlardan emek dostları da direniş alanında. DİSK'te bulunan ÇHD'li avukatların ve fabrika temsilcisi Orhan Purhan'ın Hadımköy'e gelmesi bekleniyor.

18.55: Alanda bekleyiş devam ediyor. Baştemsilci Orhan Purhan DİSK Genel Merkezi'ne gitti.

17.45: İşçiler akşam yemeğini yediler. Akşam yemeğini Öğrenci Muhalefeti'nin karşıladığı öğrenildi.

17.25: Kumport işçilerine desteğe giden Greif işçileri direniş alanına geri döndü.

17.20: İşçiler çaylarıyla birlikte kahvaltılık atıştırdılar. DİSK Genel Merkezi'ndeki nöbetçi işçilerden biri direniş alanına geldi.

15.20: Fabrika önündeki işçiler semaverde çay demlediler ve dışarıdan gelecek haberleri bekliyorlar.

15.00: İşçiler üç ayrı noktada nöbette: Fabrika önü, DİSK/Tekstil Sendikası önü ve DİSK...

13.35: DİSK/Tekstil Sendikası Genel Merkezi önünde bekleyen işçiler sendika genel sekreteri Muzaffer Subaşı ile telefonda görüştüler. Subaşı sendikanın bugün açılmayacağını söyledi.

İşçiler daha sonra telefonda Kazım Doğan ile görüştüler. Doğan işçilere "Siz fabrikaya gidin. Yarın ben fabrikaya geleceğim" dedi. İşçilerin bekleyişi sürüyor.

13.30: Hadımköy'deki bir grup işçi Kumport'ta yapılacak eyleme katılmak için yola çıktı.

İşçiler ve sınıf devrimcileri alanda temizlik yapıyor.

Birçok işçi evlerinden geldi. İşçiler direniş süreci üzerine sohbet ederek süreci değerlendiriyorlar.

13.15: İşçiler Kani Beko ile görüşme yapacaklar. Haber gelene kadar sendika kapısında bekleyişe devam edecekler.

Hadımköy'de işçiler gruplar halinde yemeklerini yedi ve direniş alanına döndü.

13.10: DİSK/Tekstil Genel Merkezi'nde kimse yok. Çalışanlar da sendikacılar da sendika binasından ayrılmışlar. Ayrıca kapının kilidini değiştirmişler.

13.00: Bir grup işçi DİSK Genel Merkezi'ne doğru yola çıktı. İlerleyen saatlerde Kumport'ta yaşanan iş cinayetine karşı yapılacak basın açıklamasına gidilecek.

Ankara'dan bir sınıf devrimcisi işçileri ziyarete geldi.

Hadımköy'deki işçiler öğle yemeği için karşı fabrikaya geçiyorlar.

Sultanbeyli'de işten atılan işçiler ve Hadımköy'den bazı işçiler Şirinevler Meydanı'nda buluştu. DİSK/Tekstil Sendikası Genel Merkezi'ne geçecekler.

11.40: Greif fabrikasının tabelası sökülüyor. Bir vinç gelerek tabelayı sökmeye başladı. İşçiler tabela sökümünü patronun daha fazla teşhir olmamak için yaptığını vurguluyorlar. Direnişçiler taleplerine kayıtsız kalındığı tekdirde patrona şimdiden diğer fabrikaların tabelasını da sökmeye başlamasını öneriyorlar.

10.45: Evlerine dinlenmeye giden işçiler, direniş alanına gelmeye devam ediyor. Çevrede bulunan bir fabrikadaki işçiler, direnişçilerin yanına gelerek onları öğlen yemeğine davet etti.

***

Greif işçileri fabrikanı önünde yeni bir güne başladı. Geceyi ateş başında türküler söyleyerek geçiren direnişçiler, yeni mücadele gününe umutla, kararlılıkla girdiler.

Sabah erken saatlerde tüm direnişçiler uyandı. Hep birlikte hazırlıkları yapılan kahvaltının ardından direniş alanında sohbet ediliyor.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz...

Kızıl Bayrak / İstanbul