Gebze’de İşçi Okulu yeni konularla devam ediyor. “Kapitalizm nasıl işler?” ve “Endüstri 4.0 ve işçi sınıfı” başlıklı sunumlara farklı sektörlerden işçiler katıldı.
“Kapitalizm nasıl işler?” başlıklı sunumda uzlaşmaz iki sınıf olan burjuvazi ve proletaryanın üretim ilişkileri içindeki konumları anlatıldı ve sınıf savaşımlarına vurgu yapıldı. Coğrafi keşifler, ticaretin gelişmesi, sanayi devrimi ile ortaya çıkan kapitalist gelişme ve burjuva devrimler dönemi anlatılarak kapitalizmin işleyiş yasaları üzerine duruldu.
“Endüstri 4.0 ve işçi sınıfı” başlıklı sunumda ise, sanayi devrimlerinin süreçlerinden bahsedildi, özelinde Endüstri 4.0 aşaması tartışıldı. Power Point ile hazırlanan sunumda sırayla 1., 2., 3. sanayi devrimleri anlatıldı. Teknik ilerlemeler, Taylorizm, Fordist üretim, otomasyon süreci üzerine duruldu. Bu süreçlerde işsizliğin, kriz ve savaşların eksilmediği ifade edildi. Makina kırıcıları olarak ifade eden Ludist harekete, 1914 Emperyalist Paylaşım Savaşı’na ve 1929 dünya bunalımına kısaca değinildi.
“Robotlar dünyayı ele geçirecek mi”, “İşçi sınıfına ihtiyaç ortadan kalkıyor mu” gibi çeşitli spekülasyonlara yanıtlar verildi. Teknolojinin ilerlediği, dijitalleşmenin arttığı, yapay zekanın uygulandığı fakat bunların üretim biçimlerindeki ilerleme ve değişimler olduğu, esas olarak üretim ilişkilerinin değişmediği, kapitalist üretimin devam ettiği ortaya konuldu. İşçi sınıfının tarihsel devrimci rolüne tekrar çubuk büküldü. Sınıfın örgütlenmesi ve bilinçlenmesinin gerekliliği üzerine konuşuldu. Sermaye birikimi üzerine konuşularak, bunun artı-değer sömürüsüne, yani canlı emeğe dayalı yapısı vurgulandı ve kapitalizmde temel çelişkinin emek-sermaye çelişkisi olduğu aktarıldı. Aynı zamanda teknolojide ilerlemelerin önündeki en büyük engelin kâra dayalı kapitalist sistem olduğu vurgulandı.
Son bölüm, çeşitli tartışmalar ve soru-cevap biçimde devam etti.
Kızıl Bayrak / Gebze