Esenyurt İşçilerin Birliği Derneği, İşçi Okulu’nun yedincisini bu hafta gerçekleştirdi. Bu hafta “İşçi sınıfının gelişimi ve durumu’’ başlıklı konu ele alındı.
Etkinlik BDSP’nin “Türkiye’de işçi hareketi ne zaman başladı? Nasıl gelişti?’’ sinevizyonun gösterimiyle başladı.
Yapılan sunumda ilk olarak tarihte kölelerin ve ücretli işçilerin ilk iş bırakma eylemleri değerlendirildi. Ardından kapitalizmin doğuşuyla işçi sınıfının sermayeye karşı ilk eylemleri ve sabotajları anlatıldı. Dönemin önde gelen akımı olan Çartist Harekete değinilerek, kapitalistleri birey olarak hedef alma ve sabotaj eylemleri üzerinde duruldu. Ve Marksizm’in ortaya çıkışı ile bu eylemlerin eksikliği, yanlışlığı, kapitalistleri birey olarak hedef almak yerine sınıfsal bir örgütlenme ile topyekûn kapitalist düzene karşı eylemlilik içerisinde olmak gerektiği üzerine bir anlatımla devam etti.
Ardından Osmanlı’da sanayinin gelişmesi başlayan ilk iş bırakım eylemleri ve sonrasında Osmanlı işçi sınıfının grevleri ve örgütlenme süreçlerine değinildi. Ekim Devrimi, 3. Enternasyonal (Komünist Enternasyonal) ve Tarihsel TKP’nin kuruluşu anlatılarak Cumhuriyet’in kuruluşu ile birlikte gelişen sermaye ve nicel olarak büyüyen işçi sınıfının mevcut ekonomik-politik durumu ile 1950-1960 döneminde işçi sınıfının mevcut durumu ve Türkiye’deki siyasal durum ele alındı.
Ardından işçi sınıfının yıllardır birken öfkesinin vücut bulduğu 1960-1970 arasındaki önemli eylemler, direnişler, grevler ve döneme hâkim olan burjuva sosyalizmi anlatıldı. Saraçhane Mitingi, Kavel Direnişi, Bereç grevi, Kozlu Direnişi, Paşabahçe Grevi, Derby ve Alpagut işgalinin sınıf hareketinin yönünü/geleceğini nasıl tayin ettiği, kazanımları ve önemleri üzerine o döneme ait belgeler ve videolarla sunum devam etti.
15-16 Haziran büyük işçi direnişinin çıkış koşulları ve eylemin niteliği vurgulandıktan sonra sunumun ilk bölümü bitirildi. Sunumun ardından dönem üzerine yapılan zengin tartışmalarla İşçi Okulu sonlandırıldı.
Kızıl Bayrak / Esenyurt