Gebze’de işçi toplantısı

Gebze’de işçi toplantısı gerçekleştirildi. Farklı sektörden işçileri katıldığı işçi toplantısında siyasal gelişmeler ve sınıf hareketinin kimi sorunları ele alınarak yapılan tartışma ve değerlendirmeler sonucunda çeşitli planlama yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Ekim 2022
  • 18:30

Gebze’de İşçilerin Birliği Derneği üyesi işçiler bir araya geldi. İlk olarak siyasal gelişmelere değerlendirildi. Toplantıda fabrikalardaki hareketlilikler, direnişler, işçi forumu, 16 Ekim’de gerçekleştirilecek Kartal Mitingi, kadına yönelik şiddet ve İran’daki sosyal patlamayla birlikte 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü ele alındı. Bu gündemlere dair çeşitli tartışmalar/değerlendirmeler yapıldı. 

Toplantıda, ek zam ve promosyonun bu yıl işçiler arasında temel bir gündem ve talep olduğu dile getirildi. Promosyonun yıllarca patronlar ve sendikalar arasında iç edildiğinin ortaya çıktığı, bu gündem üzerinden çeşitli fabrikalarda açığa çıkan tepkilerin öğrenilerek bu tepkilerin örgütlü bir zemine çekilmesi gerektiğinin altı çizildi. 

Ardından sürmekte olan işçi direnişlerin mevcut tablosu değerlendirildi. ETF’deki son süreç kısaca özetlendi. Marka eylemlerinin anlamlı olduğu ve kimi markaların Sanem Dikmen’nin yeni açtığı şirkete iş vermemesinin sağlandığı, arabulucu sürecinin ardından tedbir kararının çıktığı ve bunun basıncıyla kimi işçilerin aranarak tazminat konusunda anlaşma çağrısının yapıldığı ifade edildi.

Toplantıda Pulver Kimya ve Asen Metal’in güncel tablosu da aktarıldı.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde “Emeğin Kurtuluşu insanlığın kurtuluşu olacaktır!” şiarıyla düzenlenen ve Gebze’den işçilerin de katıldığı işçi forumu değerlendirildi. Forumun başarılı geçtiği ifade edildi. Ardından 16 Ekim günü Kartal’da gerçekleştirilecek işçi-emekçi mitinginin içeriği ve hazırlıkları üzerinde duruldu. Mitinge çağrı materyallerinin dağıtımı ile mitinge işçi ve emekçi katılımını sağlanması için somut bir planlanma yapıldı.

Toplantıda kadın gündemi konuşulurken 2017’de lisesi önünde öldürülen Helin Palandöken adına yapılan kütüphanenin açılışına katılım çağrısı yapıldı. Bununla birlikte kadına yönelik şiddet, 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı mücadele günü ve İran’daki halk hareketi üzerine çeşitli tartışmalar yapıldı.

25 Kasım gündemiyle güçlü bir çalışmanın örgütlenmesi için işçi ve emekçilerin bu konuda seferber edilmesi gerektiği vurgulandı. 

Toplantı konuşulan gündemler üzerine somut planlamalar ve “Neden örgütlenmeliyiz?” başlıklı bir sonraki işçi eğitimine çağrı yapılarak bitirildi.

Kızıl Bayrak / Gebze