Esenyurt’ta eğitim seminerleri
Esenyurt’ta yeni döneme hazırlık kapsamında seminer çalışmaları devam ediyor. Seminerlerin ikinci ve üçüncü oturumları gerçekleştirildi. “Üretim nedir?” konulu 2. seminer çalışmasında ilkin BDSP’nin hazırladığı “Üretim nedir?” başlıklı kısa sinevizyon gösterildi. Sineviyonun ardından karşılıklı tartışmalar gerçekleştirildi. Tartışmada ilk olarak üretici güçler ve üretim ilişkileri ele alnındı. Güncel planda ise kapitalist sistemde üretim ilişkileri tartışılarak krizlere değinildi.
Sosyalist toplumda üretimin bir avuç sermayedar için değil toplumun çıkarı için düzenleneceği belirtildi ve SSCB deneyimi üzerine konuşuldu. Son olarak SSCB’nin üretimde ilerlemesini sağlayan politeknik eğitiminin öneminden bahsedildi.
Seminer çalışmasının üçüncü oturumunda ise “Özel mülkiyet ve devletleşme” konusu ele alındı. Çalışmanın gündemine dair kısa bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyonun ardından “Özel mülkiyet, toplumsal sınıflar ve sömürü nasıl ortaya çıktı?” konulu sunum yapıldı. Özel mülkiyetin ve devletleşmenin tanımı, nedeni, biçimi ve sınıfların ortaya çıkmasıyla sömürünün biçimleri üzerine konuşuldu. Soru cevap şeklinde yürütülen tartışmalarla sunum bitirildi.
Gebze’de işçi okulu: İşçiler sendikal örgütlenmeye nasıl başladı?
Gebze İşçilerin Birliği Derneği’nin gerçekleştirdiği işçi okulunun 7. eğitim konusu işçi sınıfının öz örgütlülükleri olan sendikaların ortaya çıkışıydı. Slayt ve video gösterimleriyle desteklenen sunum tarihsel bir anlatımla başladı. İşçi birlikleri ve sendikaların öncesinde lonca sistemine dayalı üretim ilişkilerinde zanaatkarların meslek tipi örgütlenmeleri olduğuna değinildi. Kalfa ve çırakların kendi çıkarları temelinde ustalara karşı örgütlendiği, lonca sisteminde ise üretici güçlerin tüccarlara karşı birlikte hareket ettiği örneklerle anlatıldı.
Kapitalizmin gelişmeye başlaması, lonca sisteminin çözülüşü, köylülüğün işçileşme süreciyle beraber işçi sınıfının siyasi hareketinin de gelişmeye başladığı ifade edildi. İşçi birliklerinin, sendikaların ortaya çıkışının sanayi devrimiyle, teknik ilerlemeyle, kapitalist gelişmeyle bağlantılı olduğu belirtildi.
Tarihsel anlatımla başlayan sunumda makina kırıcı hareketi, işçi birliklerinin gelişimi, işçilerin kendi aralarında oluşturdukları dayanışma/yardımlaşma sandıkları ve sendikaların ortaya çıkışı ortaya konularak, Türkiye topraklarında sendikal tarihin gelişimi de ayrıca aktarıldı.
Sonrasında ise güncel tabloda sendikaların, işçi hareketinin durumu, sendikal bürokrasinin sınıf hareketinde yarattığı tahribat, bunu aşma noktasında ne gibi engellerin söz konusu olduğu ve neler yapılması gerektiği üzerinde duruldu.
Çeşitli sektörlerden işçilerin katıldığı eğitimde, sınıfın sendikalaşma eğilimi, sınıf bilincinin zayıflığı, sendikal bürokratik yapının işçi sınıfını burjuvazi adına denetim altında tuttuğu, sendikal bürokrasinin sınıfsal konumu vb. üzerine canlı tartışmalar yapıldı. Greif ve Metal Fırtına sürecinin dersleri üzerinde duruldu. İşçi sınıfının önünde engele dönüşen bürokratik yapıyı parçalamanın yeni örnekler yaratarak mümkün olduğuna vurgu yapıldı.
Son bölümde ise ortaya konulan sorunları aşma noktasında sınıf bilinçli işçilere özel sorumluluklar düştüğüne değinildi. Bulunduğumuz alanlardaki örgütlü zeminleri güçlendirmenin, olmayan yerlerde kurmanın önemi üzerinde durularak eğitim bitirildi.
Küçükçekmece’de İşçi Okulu
Küçükçekmece’de “Üretim nedir?” gündemli işçi okulu gerçekleşti. İşçi okulu başlamadan önce Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun hazırladığı işçi eğitim dizisinden “Üretim nedir?” videosu izlendi. Ayrıca konu başlığı üzerinden ortak tartışmalar yürütebilmek için önden Karl Marks’ın Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı eserinin “Ekonomi politiğin eleştirisine giriş” bölümü okundu.
İşçi Okulu’nda üretim, meta, emek gücü, ücret, mülkiyet kavramları tartışıldı.
Üretim koşullarının nasıl geliştiği ve üretim, dağıtım, değişim ve tüketim arasındaki ilişki üzerinde duruldu. Ayrıca üretim ilişkilerinin kapitalist sistemde nasıl işlediği anlatıldı.
Anlatımın ardından ortak tartışmalar yürütüldü. Sermaye sınıfının işçi sınıfı üzerinden nasıl artı değer elde ettiği ve kapitalist üretimde işçi sınıfının rolü ve durumu üzerine duruldu.
Yapılan tartışmaların ardından bir sonraki işçi okulunun gündem başlığı belirlenerek program bitirildi.
Kızıl Bayrak / İstanbul - Gebze