Gebze İşçilerin Birliği Derneği üyeleri 20 Şubat Pazartesi günü deprem gündemini tartışmak ve yapılacakları planlamak için toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıda ilk sözü deprem bölgelerine giden üyeler aldı. Adıyaman ve Antakya’dan gözlemler paylaşıldı, yaşanan çarpıcı olaylar aktarıldı. Anlatımlarda, depremin her iki şehirde de çok ciddi yıkım yarattığı, insanların maddi, manevi, fiziki açıdan büyük kayıplar yaşadığı söylendi. Depremzedelerle yapılan görüşmeler üzerinden, yaşanan büyük yıkıma rağmen deprem bölgesine ilk üç gün boyunca devlet kurumlarından hiç kimsenin gelmediği, fakat daha ilk günden itibaren gönüllülerin bölgeye gelmeye başladığı aktarıldı. Çadır sorunun hala çözülmediği ve insanların zor koşullarda kaldıklarını paylaşıldı. Özellikle yurt dışından gelen yardım tırlarına el konulduğu, depremzedelere ulaşmadığı, burada da bir rant meselesinin ortaya çıktığı belirtildi.
Anlatımlarda, devletin deprem bölgelerine gittiği fakat insan kurtarmak, yardım götürmek vb. amaçlarla değil tamamıyla kendi sınıf çıkarları temelinde konumlandığı özel olarak vurgulandı. Devletin kendi düzenini sağlamak, sermayedarların kasalarını kurtarmak, bölgede yaşayanların öfkesini bastırmak, yardım ve dayanışma için gelenleri denetlemek, baskı ve şiddet yoluyla devrimci-ilerici güçlerin yerel halkla bütünleşmesine engel olmak için deprem bölgesine konumlandığı belirtildi. Bununla birlikte toplumsal öfkeyi mültecilere yöneltmek yönünde adımların atıldığı eklendi.
Depremle bir kez daha sınıfsal ayrımların ve toplumun emekçi kesimlerin örgütsüzlüğünün ortaya çıktığı vurgulandı. Bireysel önlemlerin çare olmadığı ve kapitalist sistemin doğal afetleri felakete çevirdiği, işçi-emekçilerin bir fiil çalışma ve toplumsal yaşamın tüm alanlarında şiddete ve cinayetlere maruz kalındığı söylenildi. Bunlara karşı en büyük tedbirin örgütlülük olduğunun altı çizildi.
İkinci bölümde ise yapılacaklara dair konuşuldu. Depremle açığa çıkan sınıfsal ayrımları ve kapitalist sistemin temel gerçeklerini işçi-emekçilere anlatmak ve bilinçlendirme faaliyetleri yapmaya dönük planlamalar yapıldı. Duvar gazetesi çalışmasının devam etmesi, deprem gündemini farklı yönleriyle işleyen Emeğin Kurtuluşu gazetesinin emekçilere ulaştırılması vb. kapsamında faaliyet planı çıkarıldı. Depremzedelerin güncel ihtiyaçlarının karşılanması için dayanışma kampanyasının sürdürülmesi ve güçlendirilmesi kararı alındı.
Bunların yanı sıra, bölgedeki fabrikalara dair gelişmeler konuşuldu, bu konuda bilgilendirmeler yapıldı. Yakın zamanda direnişe çıkan MKS işçileriyle dayanışmaya çağrı yapıldı ve 21 Şubat Salı günü saat 17.00’de fabrika önünde yapılacak olan açıklamaya katılım üzerinde konuşuldu. Tüm başlıklar üzerinden iş bölümü yapılarak toplantı sonlandırıldı.
Kızıl Bayrak/ Gebze