"Farplas işçilerinin haklı ve onurlu mücadelesini selamlıyoruz!"

TOMİS yaptığı açıklama ile "Farplas işçilerinin haklı ve onurlu mücadelesini selamlıyoruz!" dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Ocak 2022
  • 21:15

Farplas işçisi kardeşler; patronların ve uşaklarının baskılarına, insan onuruna yakışmayan dayatmalarına, düşük ücretlere karşı başlatmış olduğunuz haklı ve onurlu mücadeleyi selamlıyoruz.

Sermayedarlar işçi sınıfı ve emekçilere her gün yeni dayatmalarda bulunuyorlar. Hayat pahalılığının her geçen gün arttığı koşullarda sefalet ücreti ve kölece çalışma koşulları dayatıyorlar. Dayatmalarını kabul ettirmek için ise başta işten atma tehdidi olmak üzere her türlü ahlaksız yöntemi zorbalığı devreye sokuyorlar. Milyonlarca çalışana dayatılan saldırılara karşı işçi sınıfının en önemli silahı olan üretimden gelen gücünüzü kullandınız ve farklı yöntemlerle mücadelenizi sürdürüyorsunuz. Sendikamız böylesine saldırıların olduğu dönemlerde, dayatmaları püskürtmek ve insanca çalışma koşulları ve ücret elde etmenin işçi sınıfının üretimden gelen gücünü kullanmasından başka yolu olmadığını her fırsatta haykırıyor. Örgütlü hareket eden patronların karşısına işçi sınıfının en temel hak ve özgürlüklerini elde etmesi için bu çabayı güçlendirmeye çalışıyor. Sizler kendi fabrikanızda bu adımı attınız. Haklı ve kararlı mücadelenizi güçlendirmek tüm sınıf kardeşlerimize taşımak için elimizden geleni yapıyoruz-yapmaya devam edeceğiz.

“Söz, yetki, karar” hakkını kullanan, eylemli süreci örgütleyen işçiler kazanacak!

Kardeşler; Farplas'ta yaktığınız mücadele ateşini yakından takip ediyoruz. Kazanımla sonuçlandırmanızı sınıfımız adına önemsiyoruz. Şimdiye kadar çabamız ve sizlerle kurabildiğimiz temaslarımız bu yönlü oldu. Bu çabamızı ve temaslarımızı imkânlarımız ölçüsünde sürdüreceğiz.

Üretimi durdurduğunuz ilk andan itibaren birlik ve dayanışma içinde olmanız benzer sorunları yaşayan sınıf kardeşlerimize izlenmesi gereken yolu gösteriyor. Bu çaba ve ortaya koyulan iradenin her fabrikaya yayılması patronlar sınıfının hoyratça davranmasını engelleyecektir. Aynı zamanda işçi sınıfı ve emekçilerin geniş kesimlerinin her türlü korku ve kaygısını aşmasını sağlayacak ve yapılacak bir şeylerin olduğunu gösterecektir. İlk günden itibaren ortaya koyduğunuz mücadeleniz artık sadece farplas işçilerinin değil tüm işçi sınıfının mücadelesi olma yoluna girmiştir. Sendikamız farplast’ta ortaya koyduğunuz mücadeleyi böyle değerlendirmekte ve buradan doğru önem vermektedir.

İşçi sınıfının patronlara ve sendikaları çiftliklerine çevirmiş sendika ağalarına karşı kazanım elde etmesinin en önemli araçları “söz, yetki, karar” hakkını kullanması bölüm ve fabrika komiteleri kurarak mücadelesini derinleştirmesiyle mümkündür. Sınıf mücadelesinin en temel araçları ve yöntemleri olan komiteler, işçi iradesinin hakim kılınmasını, bütün işçilerin mücadeleye aktif olarak katılmasını sağlamanın tek yoludur.  İşçi sınıfının mücadele deneyimleri en çetin mücadeleleri veren sınıf bölüklerinin tüm işçilerin iradesini mücadeleci bir hatta açığa çıkaracak araçların etkin biçimde değerlendirilememesi halinde patronlar ve sendika ağaları tarafından zamanla sönümlendirildiğine dair önemli deneyimlerle doludur. Benzer durumlarla karşılaşmamanız için bölüm komiteleri ve fabrika komiteleri fazlası ile önemlidir. Komitelerin doğrudan işçilerin iradesini yansıttığı yapıyı farplas’ta güçlendirmeniz ve hakim kılmanız mücadelenizin sınıfımız adına önemli bir kazanımla sonuçlanması açısından elzem bir yerde durmaktadır. Sizlerin iradenizi bugün ve yarın patron- uşakları ve sendika ağalarının sinsice yöntemlerle ezmemesi için uyanık olmalı, inisiyatifinizi güçlendirmelisiniz.  Sendikalar ancak işçilerin böylesi iradeleriyle bürokratlardan temizlenir, güçlü mücadele araçlarına dönüşür, patronlar sınıfına korku salar. Greif işçilerinin 2014’de bu yönde ortaya koyduğu irade ve direniş yakın dönemimizin en somut örneğidir. Bu deneyim işçi sınıfının geleceğini kazanması için nasıl bir yol izlemesi gerektiğini her yönüyle ortaya koymuştur. Sendikayı dört duvar arasında ve birkaç yüksek maaşlı, ayrıcalıklı ağanın kişisel mülkü olmaktan çıkarmış, her yönüyle işçi iradesinin hakim olduğu gerçek misyonuna kavuşturmuştur. Yine sendikamızın da kuruluşuna vesile olan 2015 Metal fırtınası da aynı iradenin sergilendiği bir süreç olarak şekillenmiştir. Yakın tarihimizin bu iki önemli deneyimi tek tek fabrikalarda, bir sınıf olarak her alanda patronlara ve sendika ağalarına karşı işçi ve emekçilerin kazanımına giden yolu işaret etmektedir.

Kardeşler; Farplas’ta ortaya koyduğunuz mücadele ve iradeyi bir kere daha selamlıyoruz. Sendikal tercihinizin ne olduğundan bağımsız ortaya koyduğunuz mücadeleyi sınıfımızın mücadelesi olarak görüyor, bu bilinçle yaklaşıyoruz. Her şeyden önce TOMİS’in temel ilkesi olan sınıfın iradesinin, inisiyatifinin etkin olduğu, sermayenin yasalarının değil işçi sınıfının fiili meşru mücadele yasalarının hakim olduğu bir anlayışın her fabrikada ve zeminde etkin olmasını esas görüyoruz. Her alanda ve zeminde bu doğrultuda atılacak adımı büyütmek sizin olduğu kadar bizlerinde görevidir.

Yaşasın farplas direnişimiz!

İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!

İşgal, grev, direniş!

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası – TOMİS

22.01.2022

Not: Aşağıdaki link'den Greif direnişi belgeseline ulaşabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=UhfN84DsSOM&t=4s