Esenyurt’ta 1 Mayıs’a hazırlık etkinliği

İşçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs yaklaşırken güçlü bir 1 Mayıs’ı hep beraber örmek için Esenyurt’ta 1 Mayıs’a hazırlık etkinliği gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Nisan 2022
  • 19:35

İşçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs yaklaşırken güçlü bir 1 Mayıs’ı hep beraber örmek için Esenyurt’ta 1 Mayıs’a hazırlık etkinliği gerçekleşti.

Etkinlikte ilk olarak sınıf mücadelesinde hayatını kaybeden devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı gerçekleştirildi. Ardından, Nazım Hikmet’in “Türkiye işçi sınıfına selam!” şiiri okundu, sonra serbest kürsü kuruldu. Etkinlikte BDSP adına 1 Mayıs’ın tarihsel ve sınıfsal önemine değinen bir konuşma yapıldı. Konuşmada “Sermayedarların yarattığı ekonomik krizin faturası işçilere emekçilere kesiliyorken, işçilerin en ufak hak arayışına sermaye devleti azgınca saldırabiliyor. Ama bu baskılara rağmen işçiler Sinbo’da Migros’ta Farplas’ta ve birçok çorap fabrikasında fiili grevlerle, işgallerle ve direnişlerle cevap veriyor. Yaşanan direnişler biz işçilerin yürünmesi gereken yolu gösteriyor. Bu 1 Mayıs’ı da bu bilinçle ilmek ilmek örmek sermayenin saldırılarına gereken cevabı verecektir” Denildi.

Ardından TOMİS adına gerçekleştirilen konuşmada, sermayenin yarattığı krizin ağır faturası işçilere ödetiliyor denildi. Ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının bedelinin de yine işçi-emekçilere ödetildiği belirtildi. Konuşmanın devamında şunlar ifade edildi:

“Bugüne kadar işçilerin canıyla, kanıyla kazandıkları hakları bir bir gasp ediliyor. Sermaye bu kadar kolayından işçilerin haklarına saldırabiliyorsa tam da işçilerin örgütsüz oluşundandır. İşçi sınıfının mücadelesini ileri taşıyan her mücadeleyi sendikamız destekler çünkü TOMİS’in var olması demek bir fabrikada yetki alması demek değildir. Bir fabrikada işçiler talepleri uğruna birbirlerine kenetlenebiliyorsa sendikamızın perspektifi orada var edilmiştir. Güçlü bir 1 Mayıs için metal sektörü başta olmak üzere her fabrikada 1 Mayıs komitelerini kuralım.”

Hukuk Fakütesi’nde okuyan bir üniversiteli söz alarak “Çürümüş eğitim sisteminde gençler hem okuyup hem çalışmak zorunda bırakılıyor. Gençliğin geleceksiz bırakılmasına karşı 1 Mayıs’ta gençlik kendi talepleriyle alanlarda olmalı.” dedi.

Serbest kürsüde Alevilerin yaşadığı sorunlardan kadınların yaşadığı sorunlara dek konuşmalar yapıldı. Serbest kürsü bitirildikten sonra tiyatro gösterimi ve halaylarla etkinlik sonlandırıldı.    

Kızıl Bayrak / Esenyurt