Damal Dernekleri 1 Mayıs etkinliği yasağını protesto etti

Damal Dernekleri Federasyonu Emek Komisyonu'nun Esenyurt'ta yapacağı 1 Mayıs etkinliği keyfi biçimde engellendi. Federasyon binası önünde yapılan eylemle engelleme protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Nisan 2022
  • 16:15

Damal Dernekleri Federasyonu Emek Komisyonu’nun yapacağı 1 Mayıs etkinliği Esenyurt Kaymakamlığı keyfi olarak engellendi.

Esenyurt polisi etkinliğin engellenmesine gerekçe olarak Grup Yorum'un Mustafa Koçak’ın ölüm yıl dönümü olduğundan dolayı anma yapacağını iddia etti. Damal Dernekleri Federasyonu keyfi ve hukuksuz engelleme kararını federasyon binası önünde yaptıkları eylem ile protesto etti. Eylemde yapılan konuşmada uzun süredir çalışması yürütülen etkinliğin dün gece 23.25’te gerekçe gösterilmeksizin yasaklandığı belirtilerek şunlar ifade edildi:

Biz halkla beraber kültürümüze, inancımıza yönelik çalışmalar yürütüyoruz. İşçi hakları da çalışmalarımızın bir parçası. Önümüzün 1 Mayıs olması vesilesi ile halkımızı bilgilendirmek için bir panel organize etmek istedik. Bir çoğumuz fabrikalarda ve irili ufaklı atölyelerde çalışıyoruz. Dünyada kabul görmüş, ülkemizde de birçok alanda kutlanan 1 Mayıs ve öncesinde birçok etkinlik yapılabiliyorken bugün bizim panelimiz yasaklandı.

 Enflasyonun tavan yaptığı, asgari ücretin açlık sınırının altına çekildiği bir dönemde ve Damal Derneklerinin üyelerinin yüzde 90’ı işçilerdir ve bizim de dernek olarak söyleyecek bir sözümüz olmalıydı, ancak bu engellendi. Bizler fabrikalarda, sanayilerde, atölyelerde güvencesiz sendikasız çalışıyoruz. En temel haklarımızdan mahrum ediliyoruz.”

Hayat pahalılığının, yoksulluğun arttığına ve ifade özgürlüğüne dönük saldırılara dikkat çekilen konuşmada “Bugün bu etkinliğin yasaklanması ile 22 derneğin iradesi ve sözü elinden alındı” dedi.

“1 Mayıs’ta alanlara!”

Konuşmada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Arabalarında pudra şekeri çekenleri, çocuklara taciz ve tecavüzü görmeyenler bugün bizim etkinliğimizi engelledi. Faşizm sessizliği sever. Biz inancımızı yaşatırken arkadaşlarımızın yoksulluğa mahkum edilmesine sessiz kalamayız. Biz yine 1 Mayıs çalışmalarımızı yürüteceğiz ve önümüzdeki Pazar derneğimizin pankartı altında 1 Mayıs’a katılacağız. Tüm üye ve dostlarımızı 1 Mayıs’ta alanlarda olmaya çağırıyoruz.”

“Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın mücadelemiz”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni” sloganlarının atıldığı eylem konuşmanın ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / Esenyurt