Er Prefabrik işçilerinden patrona ihtar

Mesai ve tatil günü ücretleri ödenmeyen ve yüzde 45 ek zam talepleri karşılanmadığı için iş bırakan Er Prefabrik işçileri, patronun işten atma tehdidine karşı ihtar çekti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Ağustos 2022
  • 18:55

Manisa Muradiye Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Er Prefabrik fabrikasında çalışan DİSK/Cam Keramik-İş üyesi işçilerin, mesai ücretleri ve tatil günlerindeki çalışma ücretleri ödenmediği ve maaşlarına yüzde 45 ek zam taleplerinin altında bir artış yapıldığı için başlattıkları iş bırakma eylemi devam ediyor.

Tek vardiya şekilde 80 işçinin çalıştığı fabrikada işçiler eylemini sürdürürken, birkaç işçi patron ile görüştü. Pazartesi gününe kadar zaman isteyen patron, işçileri gözden çıkardığını ve yasal yollara başvurduğunu söyleyerek tehdit etti.

Konuya ilişkin Evrensel’e açıklama yapan DİSK/Cam Keramik-İş Genel Merkez Yöneticisi Hasan Çavdar şunları söyledi:

“Pazartesi gününe kadar zaman isteyen işveren işçileri işten atmakla tehdit etti. Biz de işverenin işbaşı yaptırmadığına ve tehditlerine ilişkin noterden ihtar çektik. İşçilerin talepleri kabul edilene kadar eylemlerimiz sürecek.”

“İş görmekten kaçınma hakkımızı kullanmamıza izin verilmedi”

İşçilerin patrona çektiği ihtarda, fazla çalışma ve tatil dönemindeki ücretlerinin ödenmemesine karşı 4875 Sayılı İş Kanunu’nun 34. Maddesindeki “Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir...” ibaresi hatırlatıldı.

Kanun gereği iş görmekten kaçınma haklarını kullandıklarını belirten işçiler şunları ifade etti:

“İşveren iki gündür bizleri fabrika dışına çıkararak iş görmekten kaçınma hakkımızı kullanmamıza izin vermedi. Bugün ise mesai saati başlangıcında fabrikaya gelmemize rağmen fabrika içerisine alınmadık ve iş görmekten kaçınma hakkımızı kullanmamız yine engellendi. Şirketin hukuka aykırı bu tutumdan vazgeçmesini ve 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 34. Maddesinde düzenlenen iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınma hakkımızı kullanmamıza izin verilmesi için gerekli işlemlerin yapılmasını talep ederiz."