DİSK'ten Marlboro ve Betonstar önünde eylem!

DİSK İzmir’de direnişte olan Marlboro ve Betonstar fabrikaları önünde eylem yaptı ve “Direne direne kazanacağız” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Ekim 2022
  • 19:30

İşçilerin çalışma ve yaşam koşullarının giderek ağırlaşması karşısında sınıf mücadelesi yaygınlaşıyor. Ülkenin farklı alanlarından ve işkollarından sendikal örgütlenme girişimleri haberleri artıyor. Sermayedarların gözü dönmüş işçi ve sendika düşmanlığının göstergeleri olarak, sendikalaşma çabaları işten atma saldırılarıyla boğulmaya çalışılıyor. İzmir Torbalı'da bulunan ve DİSK Gıda-İş'te örgütlenen Philip Morris taşeron işçileri ile yine Torbalı'da bulunan ve Birleşik Metal-İş'te örgütlenen Betonstar işçileri son süreçte sendikalaşma faaliyetine dönük saldırıların yaşandığı yerler oldu.

Marlboro fabrikası önünde eylem!

İzmir Philip Morris fabrikasında EuroServe işçileri DİSK Gıda-İş'te örgütlendikten sonra, yönetimin sendikayı tanımaması ve sendika üyelerini işten atması üzerine başlayan direniş 25. gününde sürüyor.

DİSK Gıda-İş Sendikası ve sendikaya hakim siyasal anlayışın mevcut bakışı ve tarzının doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan tablo, EuroServe işçilerinin mücadelesini hukuki alana ve kamuoyu oluşturmak eksenli kimi eylem ve etkinliklere sıkıştırmış bulunuyor.

Bugün fabrika önünde, DİSK yönetiminin yanı sıra DİSK'e bağlı sendikaların yönetici ve üyelerinin katılımıyla kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Fabrikanın karşısında yer alan zeytinlikte Saat 12.00'da katılımcı kitlenin toplanmasıyla başlayan eylem, buradan kortejler oluşturarak fabrikanın güney kapısına yürünmesi ile devam etti. En önde Marlboro işçilerinin pankartını Birleşik Metal ve DİSK Emekli Sen'in çeşitli şubelerinin pankartları izlerken, Genel İş, Lastik İş, DİSK Tekstil üyesi işçiler önlükleriyle katılım gösterdiler. Ege İşçi Birliği'nin de katılarak destek verdiği eylemde sık sık “Sendika haktır engellenemez, işçilerin birliği sermayeyi yenecek, İş-emek yoksa barışta yok” vb. sloganlar atıldı.

Fabrikanın güney kapısının önüne gelindiğinde ise eyleme katılım gösteren DİSK yöneticileri, sendika şubeleri tek tek ifade edilerek selamlandı. Ardından Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Arslan süreci özetleyen, Philip Morris yönetiminin işçi-sendika düşmanı tutumunu teşhir eden, talepler kabul edilene kadar mücadeleye devam edileceği vurgusu yapılan bir açıklama gerçekleştirdi. Sözü DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu'na bıraktı. Çerkezoğlu'da uzunca katılımcıları selamlayan bir girişin ardından ülkede var olan koşullar karşısında örgütlenmeye çalışan işçilere karşı geliştirilen tutumları eleştirdi. Philip Morris yönetimini tutumundan vazgeçmeye çağırdığı konuşmada, mücadeleye devam edileceğini belirtti. Marlboro işçilerinin eylemlerinin başlamasından itibaren geçen 25 günün ardından somut bir plan ve eylem takviminin açıklanmadığı, nasıl yol yürüneceği ve mücadelenin ne şekilde devam edeceğinin paylaşılmadığı eylem, Betonstar fabrikasını önüne gidileceği duyurusuyla noktalandı.

Betonstar işçileri direniyor!

Marlboro işçileri için gerçekleştirilen eylemin ardından arabalarla, 17 gündür fabrikanın önüne kurdukları direniş çadırı ile mücadelelerini sürdüren Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ziyaret edildi. Direniş alanında kitlenin toplanması ve açılan pankartlarla başlayan eylemde, BMİS İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek sendika yöneticileri ve katılımcıları selamlayan bir konuşma gerçekleştirdi. Marlboro işçilerinin mücadelesine atıfta bulunarak, dayanışma sloganı attırdı. Sendikaya üye olarak yetki başvurusu gerçekleştiren işçilerin, yetki belgesinin ardından 40'ının işten atıldığını söyledi. Kazanana kadar mücadelenin devam edeceğini belirterek sözü DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu'na bıraktı. Serdaroğlu ülkede işçilerin köle olarak görüldüğü ve birçok saldırıya maruz kaldıklarını belirterek, sendikal örgütlenmeye dönük saldırıları teşhir etti. Patronların yasa ve kural tanımaz adımları karşısında direnmeye devam edecekleri, Betonstar işçilerinin kazanması için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Ardından söz alan Arzu Çerkezoğlu Marlboro fabrikası önünde gerçekleştirdiği konuşmanın bir benzerini yaptı. Birleşik Metal İş'te örgütlü İmpo ve Polkima işçilerinin de pankartlarıyla katılarak destek verdiği eylem hep birlikte çekilen halaylarla son buldu.

İkisi de Torbalı'da bulunan, sendikalaşma mücadelesine karşı patronların gerçekleştirdiği saldırılara karşı direnen işçiler vesilesiyle, DİSK yöneticilerinin ülke koşulları, işçilerin sorunları ve sendikal örgütlülüklere dönük saldırılar üzerinden genel teşhir açıklamaları daha çok ise DİSK propagandası içeren konuşmalarla iki fabrikada, kitlesel katılımlı eylem gerçekleştirilmiş oldu.

Kızıl Bayrak / İzmir