DİSK Bartın’da yaşanan maden katliamı sonrasında bölge açıklamaları gerçekleştiriyor. “Bartın için meydanlardayız” şiarıyla İstanbul’da eylem gerçekleştirdi. Tophane’de bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde yapılan eylemde DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuşma yaptı.
14 Ekim’de Bartın’dan meydana gelen iş cinayetinde 41 madencinin yitirildiğini hatırlatan Çerkezoğlu son 20 yılda Türkiye’nin dört bir yanındaki madenlerde yüzlerce madencinin katledildiğini belirtti.
Yaşanan iş cinayetlerinin ardından verilen sözlere rağmen önlemler alınmadığına dikkat çekilen açıklamada “İş cinayetlerinde adalet istemeye, adalet için mücadele etmeye devam edeceğiz” denildi. Yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:
“İhtiyacımız olan şey kaderin değil bilimin planıdır. Üretim kaygısı olmadan, işçilerin sendikalaşmasının kendi hayatında karar sahibi olmasının önündeki engellerin kaldırılması ihtiyacımız olandır”
DİSK açıklamasında talepler şu şekilde sıralandı:
“Ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği sistemi çökmüştür. İşçi sağlığı ve iş güvenliği, patronların keyfine göre piyasadan seçip alacağı bir mal değildir. Bu sistemde işçi sağlığı ve iş güvenliği patronların insafına bırakılmaktadır. Bu alanı özelleştiren 6331 sayılı Yasa derhal değiştirilmeli ve kamusal bir işçi sağlığı ve iş güvenliği sistemi oluşturulmalıdır. Yıllardır bilinçli olarak zayıflatılan teftişler güçlendirilmelidir.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında sendikaların, üniversitelerin, meslek oda ve birliklerinin katılımıyla bağımsız bir kurumsal yapı oluşturulmalıdır.
İşyerlerinde işçinin denetimi, en etkili denetimdir. Örgütlü işçiler işyerlerindeki olumsuzluklara hızlı ve etkili yanıtlar üretebilmelidir. Bu nedenle işçilerin sendikalı olması, sendikasını seçmesi ve grev hakkı başta olmak üzere sendikal hakları önündeki engeller kaldırılmalıdır.
Ölümleri önlemenin bir yolu da hesap sormaktan geçer. İşçi ölümlerinde sorumluluğu olanlar hesap vermediğinde, bugünkü gibi elini kolunu sallayarak dolaştığında, ihale ve terfi almaya devam ettiğinde cinayetler teşvik edilmiş olur.”
Eylem “Çalışırken ölmek istemiyoruz”, “Kaza değil bu bir katliam”, “Katliamların hesabını emekçiler soracak!” sloganlarıyla sona erdi.
Kızıl Bayrak / İstanbul