DİSK üyesi işçiler ve yöneticileri İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı önünde eylem gerçekleştirdi.
“Vergide adalet” talebiyle gerçekleştirilen eylemde DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu açıklama yaptı. Bir yandan yüksek enflasyon bir yandan artan vergi yükü ile ücretlerin eridiğini belirten Çerkezoğlu şöyle devam etti:
“Yüksek enflasyon nedeniyle büyük alım gücü kaybı yaşayan işçiler şimdi de vergi dilimleri marifetiyle yoksullaştırılıyor. Çarşıya pazara markete her gittiğimizde fiyatlar artıyor, evimize gelen her fatura bir öncekinden yüksek oluyor ama işçilerin artması gereken ücretleri, vergi dilimleri nedeniyle yıl içerisinde düşüyor.
Gelir eşitsizliği yetmezmiş gibi vergi adaletsizliği ile de ekmeğimiz çalınıyor. Çalışanlar sanki çok zenginlermiş gibi, nisan ve mayıs aylarında yüzde 20'lik ikinci vergi tarife dilimine, eylül ayında ise yüzde 27'lik üçüncü tarife dilimine girerek gelirlerinin büyük bölümünü vergi olarak devlete ödüyor. Örneğin ocak ayında 637 TL vergi ödeyen bir çalışan, Eylül ayında 2.342 TL vergi ödüyor. Zamlar nedeniyle zaten geçim zorluğu çeken işçilerin cebine hükümet bir de vergi yoluyla el uzatıyor!”
Net ücretlerin ağustos ve eylül aylarından itibaren düşmesinin iki temel nedeni olduğunu belirten Çerkezoğlu “Birincisi ücretlilere uygulanan gelir vergisi oranlarının yüksekliği. İkincisi vergi tarife dilimlerinin enflasyondan, ücret artışlarından ve yeniden değerleme oranlarından az artırılması. Böylece işçilere zengin muamelesi yapılarak üst vergi dilimine sokulması” dedi.
Adaletsiz vergi oranlarını anlatan Çerkezoğlu “Burada açık bir hırsızlık var. Vergi dilimlerinin düşük tutulmasıyla dilim dilim soyuluyoruz!” dedi ve DİSK'in vergi ve kesintilere dair önerilerini şöyle hatırlattı:
“En düşük vergi dilimi kesintisi yüzde 10'a düşürülmeli ve en düşük vergi dilimi tutarı asgari ücret artışı kadar artırılmalıdır. Çağdışı damga vergisi kaldırılmalı, işverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteği çalışanlara da uygulanmalıdır. Brüt giydirilmiş ücreti Ocak 2022'de 10.000 ve Temmuz 2022'de 15.000 TL olan bir işçinin mevcut uygulamaya göre bugün 2617 TL olan vergi miktarı, DİSK'in bu önerilerinin uygulanması durumunda durumda 768 TL'ye düşmektedir.”
Türkiye'de vergi yükünün işçilerin, emekçilerin, ücretlilerin dar gelirlilerin sırtına yıkıldığını vurgulayan Çerkezoğlu talepleri şöyle ifade etti:
“*Gelir vergisi oranı ücretlilerde yüzde 10'a düşülmelidir.
*Vergi tarife dilimler en az asgari ücret veya yeniden değerleme oranında artırılmalıdır.
*İşverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteği çalışanlara da uygulanmalıdır. Çağdışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır.”