Direnen Baldur ve Migros işçilerine ziyaret

Sinbo direnişçisi Dilbent Türker, TOMİS, MİB ve İEKK, Gebze’de direnen Migros Depo ve Baldur işçilerini ziyaret etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Ocak 2021
  • 21:04

İşçi Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK), Metal İşçileri Birliği (MİB), Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) ve Sinbo direnişçisi Dilbent Türker, Kocaeli-Çayırova Şekerpınar’da bulunan Migros Depo direnişine ve Baldur grevine bugün dayanışma ziyaretleri gerçekleştirdi. 

İlk olarak, 24 gündür direnen Migros Depo işçileri ziyaret edildi. Direniş alanına sloganlarla ve “Ücretsiz kaldırılsın!”, “25/2 (Kod 29) kaldırılsın!”, “Tacize mobbinge sömürüye geçit yok!”, Migros işçisi köle değildir!”, “Sinbo, Migros, Baldur... Direnen işçiler kazanacak!”, “Pandemi ve kriz fırsatçılığına karşı işgal, grev, direniş!, “Haklarımız ve geleceğimiz için işyeri komitelerinde birleşelim!”, “İşten atmalar yasaklansın! Herkese iş tüm çalışanlara iş güvencesi!” yazılı İEKK dövizleriyle yürüyüş gerçekleştirildi.

İEKK: Kadın işçiler mücadelede en önde

Direniş alanına gelindiğinde İEKK adına bir konuşma gerçekleştirildi. İEKK konuşmasında şu ifadeler kullanıldı:

“Patronlar her dönem sendika ve işçi düşmanı olmuştur. Pandemi ile birlikte sözde işten atmalar yasaklanınca, sendikalaşmanın karşısına ücretsiz izni sopa olarak kullanmaya başlandı. Migros Depo’da da bunun bir örneğini yaşadık. Pandemi ile birlikte aynı zamanda yaşamın her alanında şiddet de arttı. Ve kadın işçiler olarak yine her türlü sorunun katmerlisini yaşayan olarak, Migros Depo’da tacizin ve mobbingin birok örneği yaşandı. Migros işçisi kadınlar bu mücadele de en ön saftan ayrılmıyorlar. Kadın ve erkek işçiler sendikalaşma haklarına sahip çıktıkları gibi ücretsiz izin saldırısı, taciz ve mobbinge karşı da bayrak yükseltiyorlar.” 

Saldırılara karşı birçok yerde mücadelenin yükseltildiğini belirten İEKK temsilcisi, bu mücadelelerin en önemli örneği olan Sinbo direnişinde ortaya konan iradeye dikkat çekti. Konuşmanın ardından Sinbo’da işten çıkarılan TOMİS üyesi Dilbent Türker’e söz bırakıldı. 

Sinbo direnişçisi: Direnişiniz direnişimizdir

Türker, “Sinbo işçisi olarak direnişi selamlıyorum. Direnişiniz direnişimizdir” diye sözlerine başladı. Konuşmasına ücretsiz izne karşı verdikleri ve kazanımla sonuçlanan direnişi anlatarak devam eden Sinbo direnişçisi, “Ancak patronlar pandemi döneminde sıkça kullanılan kod-29 ile beni de işten attı. Tekrardan direnişe geçtim. Bugün direnişimin 4. günü. Sizlerle dayanışmada da bulunmak istedik. Bundan onur duyuyoruz.” dedi. Türker, “Birleşe birleşe kazanacağız! Direne direne kazanacağız.” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.  

Anadolu grubu merkezi önüne çağrı

DGD-SEN Genel Başkanı Murat Bostancı bir konuşma gerçekleştirdi. Dayanışma için herkese teşekkürlerini belirten Bostancı, “Ücretsiz izin saldırısı memleketin dört bir yanında uygulanıyor. İktidar bunu patronlara bir hediye olarak verdi. Patronlar ise bunu bir cezalandırma aracı olarak kullanıyor. Hakkını arayan sendikalı-sendikasız işçilere bir baskı aracı olarak kullanılıyor. Yine kod 29 ya da 25/2’den işten atmalara devam ediyorlar. Dolayısıyla bugün direnişimizin 24. günü. Karda kışta, yağmurda çamurda direnişimize devam ediyor.” dedi. Bostancı konuşmasının sonunda, TÜSİAD kapitalistlerinden Tuncay Özilhan’ın yöneticisi olduğu, Migros’u da bünyesinde bulunduran Anadolu grubunun Ümraniye’deki merkezi önünde yarın gerçekleştirilecek eyleme çağrı yaptı. 

MİB: Birleşe birleşe kazanacağız

İkinci olarak 35 gündür grevde olan Baldur işçilerinin yanına yürüyüş yapıldı. MİB’in “İşgal, grev, direniş”, “Herkese iş tüm çalışanlara iş güvencesi”, “İşyeri komitelerinde birleşelim” şiarlarının olduğu dövizler ve sloganlarla gelinen grev çadırında MİB adına konuşma yapıldı. Grevi selamlayarak konuşmasına başlayan MİB temsilcisi “Pandemi sürecinde patronların krizi derinleşti. Bizlere ödetmeye çalıştıkları fatura da kabardı. Nerede bir sendikalaşan işçi nerede hakkını arayan bir işçi varsa oraya topyekün saldırıyorlar.” dedi. Konuşmanın devamında; kısa çalışma, ücretsiz izin ve kod-29 ile hak gasplarının boyutlandığı ve bunun karşısında mücadelenin birçok fabrikada, işyerinde ortaya konulduğu ifade edildi. Konuşma şu ifadelerle son buldu:

“Sesimizi, çığlığımızı her yerde yükseltiyoruz. Grevleri ve direnişleri omuz omuza büyütmek önemli. Her direnişin yanında olup dayanışmayı büyütmek önemli. Metal İşçileri Birliği olarak her zaman yanınızda olduğumuzu bir kez daha belirtelim. Birleşe birleşe kazanacağız.”

Sinbo direnişçisi, Baldur grevcilerini selamlayarak, fabrikada yaşadığı süreci ve direnişini anlattı. “Sendikalaştığımız için, kötü koşullara karşı mücadele ettiğimiz için ücretsiz izne çıkartıldık. 6 işçi arkadaş olarak başlattığımız direnişin sonucunda haklarımızı alarak, işe iadeyi kazanarak işbaşı yaptık. Patron bu sefer de yalanla, karalamalarla beni kod-29’dan işten çıkarttı. Pazartesi itibari ile yeniden direnişe başladım.” diyerek direnişleri birleştirerek kazanılabileceğini vurguladı.

Sinbo direnişçisinin ardından Birleşik Metal-İş Sendikası 2 Nolu Şube yönetiminden Engin Kulu mücadele süreçlerini anlatarak dayanışmanın önemine değindi. TOMİS yönetimi adına da süren direnişlerin birleştirilmesi gerektiği belirtilerek ortak süreçler örme çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze