DEV TEKSTİL Esenyurt’ta işçi forumu gerçekleştirdi

DEV TEKSTİL, “Kıdem tazminatını gasp ettirmeyelim!” şiarlı çalışmanın ardından İstanbul’un Esenyurt ilçesinde işçi forumu düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Ağustos 2019
  • 19:55

Devrimci Tekstil işçileri Sendikası’nın (DEV TEKSTİL) “Kıdem tazminatını gasp ettirmeyelim!” şiarıyla yürüttüğü çalışmanın ardından, 25 Ağustos’ta Esenyurt İşçi Kültür Evi İle birlikte  sendika binasında “Haklarımız ve geleceğimiz için” şiarıyla, işçi ve emekçilerin katılımıyla işçi forumu gerçekleştirildi.

Forum 23 Haziran seçimleri, yeni ekonomi politikası (YEP), Diyarbakır, Mardin ve Van’da yapılan kayyım atamaları, Kaz Dağları, Hasankeyf, Munzur Vadisi, Salda Gölü vs. üzerinden gerçekleştirilen çevre ve doğa katliamları ve sermayenin güncel saldırıları çerçevesinde kıdem tazminatının fona devredilmesi teşhir edilerek açıldı. Sunumda şunlar belirtildi:

“Emperyalist-kapitalist sistemin dünya çapında yaratmış olduğu ekonomik ve siyasi krizler, dünyada bir bunalım yaratmış, bu bunalımın Türkiye’deki yansıması da oldukça yıkıcı bir şekilde işçi ve emekçilerin sırtına yüklenmiştir. Arttırılan zamlar, ek vergiler, verginin tabana yayılması, kazanılmış hakların tek tek geri alınması, sözde işçi ve emekçilerin yararına oluşturulan fonların (BES, İşsizlik Fonu) sermayeye peşkeş çekilmesi işçi ve emekçilerin yaşamını giderek zorlaştırmıştır.

Kriz; son yıllarda yaşanan kapitalizmin krizi biz işçi ve emekçilere gittikçe artan işsizlik, vergiler, sefalet ücretleri ve zamlar olarak karşımıza çıkıyor. DİSK-AR’ın araştırmasına göre işsizlik %22 seviyelerine ulaşmıştır bu da yaklaşık 7 milyon 669 bin kişinin işsiz olduğunu gösteriyor. 2018 yılında ilk defa işten atılan kadın işçiler erkek işçilerin oranını geçmiş durumda. Sanayide ve değişik iş kollarında çalışan toplam 1 milyon 805 bin kadın ile 1 milyon 704 bin erkek işsiz kaldı. Sermaye iktidarı krizin yıkıcı etkisini Yeni Ekonomi Politikası (YEP) adı altında çeşitli hak gaspları yapmak istiyor. Bunların başında kıdem tazminatının fona devredilmesi ve verginin tabana yayılması” geliyor. Kriz, işçi ve emekçileri yıkıma uğratırken sendikaların tutumu ise renklerini açık bir şekilde belli ediyor.”

Sunumda ayrıca şu ifadeler kullanıldı:

“Elektriğe, suya, doğalgaza yapılan zamların yanı sıra temel gıda ve ihtiyaç maddelerine getirilen olağan üstü zamlar, ek vergiler krizin faturasının emekçiler üzerinde yarattığı yıkımın göstergesidir. İşçi ve emekçilerin sırtına yüklenen vergiler yetmezmiş gibi kurumlar vergisi adı altında alınan vergilerin düşürülmesi, vergi afları ve teşvikler ile patronların ekmeğine yağ sürmüştür. Patronların ödediği vergiler affedilip ya da düşürülürken, işçi ve emekçilere tek seferlik vergi adı altında yeni bir borç çıkarılmıştır. İşçi ve emekçilerin kriz şartlarında yaşama koşulları giderek zorlaşmaktadır buna karşın sermaye iktidarı patronlara her alanda yeni teşvikler vererek bu krizin etkisini iyice arttırıyor.”

DEV TEKSTİL sendikasının işçi duraklarında ve açtığı standlarla gerçekleştirdiği kıdem tazminatı anketinin sonuç değerlendirmesi grafik çalışmasıyla anlatıldı. Ardından kriz, işten atmalar, fabrikalardaki durum gibi konularda sohbet edilerek, kıdem tazminatının fona devredilmesinin arkasında yatan nedenler konuşuldu. Kıdem tazminatı fonu ve diğer sosyal  ve demokratik saldırılara karşı mücadele çağrısı yapılarak forum bitirildi.

Kızıl Bayrak / Esenyurt