Esenyurt’taki anket çalışmamızdan yansıyanlar

Esenyurt’taki işçiler ile gerçekleştirdiğimiz anket çalışması, işçi sınıfına yönelik saldırılar konusunda daha fazla bilgilendirme çalışması yapmanın ihtiyaç olduğunu göstermiştir. Anket çalışmamız işçi ve emekçilerle temas kurmamızı sağlayıp, işçilere sermaye devletinin yeni saldırı politikalarını anlatabilmemiz açısından anlamlı bir araca dönüşmüştür.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 31 Ağustos 2019
  • 16:35

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası olarak başta kıdem tazminatının gaspı olmak üzere işçi ve emekçilerin hak gasplarını teşhir edecek bir anket çalışması önümüze aldık. Hazırladığımız anketleri yaklaşık 1 buçuk ay boyunca Esenyurt’ta gerçekleştirdik, standlar açtık. Sabah saatlerinde işçilerin servis noktalarında ve akşam iş çıkışı saatlerinde Esenyurt’ta stand faaliyetimizle işçi ve emekçilere seslendik. Anket çalışmamızı 150 işçi, emekçi ve genç ile gerçekleştirirken, bir yandan da kıdem tazminatı ve gasp edilecek diğer haklar ve bu saldırılara karşı yapılması gerekenler üzerine sohbet ettik.

Anket çalışmamızın sınırlı sonuçları üzerinden değerlendirmemizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Anket çalışmamız açısından stand faaliyetinin kendisinin ayrı bir anlamı bulunmaktadır. Anketleri iş giriş çıkış saatlerinde, servis noktalarında da yaptık. Ancak stand faaliyetinde yaptığımız anketler daha verimli olmuştur.

Anketimize katılanların yüzde 20’sini kadınlar, yüzde 80’ini erkekler oluşturmaktadır. Ankete katılan işçiler başta tekstil ve metal olmak üzere, gıda, petrokimya, inşaat, hizmet sektörü, kargo ve iletişim, matbaa, kamuda çalışmakta, ayrıca %1 oranında emekli katılmıştır.

Ankete katılanların büyük çoğunluğu 200’den fazla kişinin çalıştığı iş alanlarında çalışmaktadır, % 39’unu oluşturmaktadır.

%68’i işsizlik ve BES gibi fonlardan yararlanmamaktadır. % 74’ü ise bu fonlardan işçilerin yararlanamadığını düşünmektedir. İşçilerle gerçekleştirdiğimiz sohbetlerde işçilerde genel olarak, işçi ve emekçilerin bu fondan yararlanması önünde birçok engel konulduğu fikri hakimdi. Verilerden de anlaşılacağı üzere fonların işçi ve emekçilerin yararına değil patronlar için çıkartıldığı bir kez daha anlaşılmış oldu.

%52’sinin Yeni Ekonomi Programı hakkında bilgisi yoktu. Ankete katılan işçilerin yarısı YEP’ten tam olarak olmasa da haberleri olduğunu belirtirken, bir o kadar sayıda işçi de bu programdan bir haberdir. Bu veriler ise bizlere işçi ve emekçilerin hayatını doğrudan etkileyecek olan Yeni Ekonomik Program’ın kasti bir şekilde insanlara anlatılmadığı, duyurulmadığı ya da güzellemeler ile anlatıldığını göstermektedir.

Kıdem tazminatının fona devrini ankete katılanların %77’si doğru bulmamaktadır. Çalışanların %65 gibi büyük oranı daha önce kıdem tazminatı almadığını ifade ediyor. Nedenini sorduğumuzda ise ya küçük iş yerlerinde kıdem tazminatının ödenmediğini ya da yasal süreçlerle ilgili yeterli bilgileri olmadığını ifade ettiler. Ankete katılanların büyük çoğunluğunda, Yeni Ekonomi Programı ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan saldırılar hakkında bilgisi olmasa da, kıdem tazminatı hakkının gasp edilmemesi gerektiği, fona devredilmesine karşı olunması gerektiği fikri hakim.

Anketimizde “Emeklilik hakkı”, “Genel sigorta hakkı”, “Kıdem tazminatı hakkı”, “İşsizlik maaşı hakkı” ve “sendikalı olma hakkı” için önem sıralaması yapılmasını istemiştik. Cevaplarda yüksek oranda tüm hakların korunması gerektiği ifade edilmiştir.

“Haklarımızı korumak için ne yapmalıyız?” sorusuna verilen cevaplarda ise “mücadele etmeliyiz” ilk sırada yer almaktadır. Bunu “birlik olmak” takip etmekte, hemen ardından ise “sendikalı olmalıyız” gelmektedir. Ama diğer yandan bu saldırılara karşı nasıl bir yol izlenmesi gerektiği üzerine yüksek oranda “bilmiyorum” cevabı da verilmiştir. Örgütsüz olan işçilerin, bu saldırılara karşı yapılması gerekenler noktasında bilinçten yoksun olduğu anket sonuçlarına yansımıştır.

 “Gündemde olan hak gasplarına karşı yapılacak toplantı-eylem-etkinliklere katılmak ister misiniz?” sorusuna ise ankete katılanlar %45 oranında “Evet” yanıtını vermiştir. Esenyurt’taki işçiler ile gerçekleştirdiğimiz anket çalışması, işçi sınıfına yönelik saldırılar konusunda daha fazla bilgilendirme çalışması yapmanın ihtiyaç olduğunu göstermiştir. Anket çalışmamız işçi ve emekçilerle temas kurmamızı sağlayıp, işçilere sermaye devletinin yeni saldırı politikalarını anlatabilmemiz açısından anlamlı bir araca dönüşmüştür.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası İstanbul Temsilciliği