“Dardanel işçisi köle değildir!”

Dardanel fabrikasında “kapalı devre” çalışmaya mahkum edilen işçilerle dayanışma amacıyla İstanbul’da eylem gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 08 Ağustos 2020
  • 17:28

Dardanel fabrikasında işçilere dayatılan “kapalı devre” çalışma koşullarına karşı İstanbul’da eylem gerçekleştirildi. 

Tüm Çalışanlar için Sağlık Platformu Emekçi Hareket Partisi, Emek ve Adalet Platformu, İBB Çalışanları, İşçi İttifakı, İşçinin Kendi Partisi, Kırmızı Gazete, OTİS Sendikası’nın Tarabya’da bulunan Dardanel ofisinin önünde gerçekleştirdiği eylemde sık sık “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Dardanel işçisi yalnız değildir” sloganları atıldı. 

Eylemde, “Dardanel fabrikasında çalışan işçi arkadaşlarımızla dayanışmak için buraya geldik. Çalışma düzenimizde çok fazla sıkıntı yaşıyoruz. Gerçekten haksızlığa, hukuksuzluğa maruz kalıyoruz. Dardanel’deki zorunlu zulme itirazımız var demek için bir araya geldik” denildi.

Basın açıklaması öncesinde kurumlar söz alarak Dardanel işçilerine ve tüm işçi sınıfına seslendi. Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu adına yapılan konuşmada şunlar ifade edildi: 

“Dardanel işçisi köle değildir, çalışma kamplarına hayır! Dardanel işçilerine dayatılan çalışma kampları saldırısı bir kez daha göstermiştir ki patronlar korona sürecini sermaye için fırsata dönüştürmüş durumda. Dardanel işçilerine dayatılan kölece çalışma koşulları Vestel’de olduğu gibi birçok fabrikada uygulanmaya çalışılıyor. Fabrikalar salgının merkezi haline geldi, fabrikalar işçiler için bir önlem almıyor. Patronlar çözüm olarak işçileri sorumlu görüyor.”

İşçi sınıfına yapılan çağrı ile “Dardanel işçilerine ve tüm işçi kardeşlerimize sesleniyoruz: Yalnız değiliz, çaresiz değiliz. Birlik olursak, mücadele edersek kölece çalışma koşullarını değiştirebiliriz. Hayır çalışma kamplarına hayır” denilerek konuşma bitirildi. 

Genç İşçi Derneği, İTK ve Emeğin Gücü, SÖH, DGB, İşçinin Kendi Partisi adına yapılan konuşmalarda Dardanel işçisinin yalnız olmadığı ifade edilerek mücadele çağrısı yapıldı. 

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen basın açıklamasında Dardanel fabrikasında yaşanan kölece çalışma koşulları anlatılarak, çalışma kampları teşhir edildi. Dardanel ürünlerini boykot etme çağrısı yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

 “Madem Dardanel, işçilerin sağlığı yerine üretimi tercih ediyor, bizler de Dardanel tüketmeyeceğiz. Ve herkesi Dardanel ürünlerini tüketmemeye çağırıyoruz. Dardanel’deki çalışma kampları kapatılıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”

“Yaşasın sınıf dayanışması” denilen açıklamada çalışma kampları devam ederse Çanakkale’de Dardanel önüne gidileceği çağrısı yapılarak eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul