BEDAŞ’ta Yüksek Hakem Kurulu’na giden toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci, sermayeye hizmet sunan YHK’nın belirlediği sefalet zammıyla sonuçlanınca işçiler iş bırakarak direnişe geçti.
İşçilerin örgütlü olduğu Tes-İş ile BEDAŞ arasındaki TİS süreci YHK’ye taşınmıştı. YHK ise ücretlere ilk 6 ay yüzde 6, ikinci 6 ay yüzde 5, ikinci yılın ilk 6 ayında yüzde 5, ikinci 6 ayında ise yüzde 4 zam kararı verdi.
TÜİK’in belirlediği sözde enflasyonun dahi altında kalan sefalet zamlarına tepki gösteren işçiler iş bırakarak direnişe geçti.
“Ücretlerimiz enflasyonla eridi, bize reva gördükleri yüzde 5, yüzde 6”
Evrensel’den Murat Uysal’ın haberine göre, 3 aydır süren toplu sözleşme süreçlerinin YHK'ye gittiğini söyleyen Güngören bölgesinden BEDAŞ işçisi, dayatılan sefaleti şöyle anlattı:
“YHK’den yüzde 6 yüzde 5 gibi komik rakamlar çıktı. Biz de sendikamızın öncülüğünde BEDAŞ işçileri olarak iş bıraktık. Burada ortalama maaş 3 bin ile 3 bin 500 arasında bu YHK’nün teklifiyle 150 lira zam olmuş oluyor. Zaten 3 yıl önce imzalanmıştı öbür toplu sözleşme o zamandan beri zam alamadık. 3 yıldır enflasyonla eriyen ücretlerimiz var bize reva gördükleri yüzde 5 yüzde 6.”
“Emeğimizin karşılığını istiyoruz”
Asgari ücretin biraz üzerinde ücrete çalıştıklarını söyleyen işçi, “Ucu ucuna geçinen insanlarız. Pandemi sürecinde hiç ara vermeden çalıştık. Ağır şartlarda çalışıyoruz yağmur çamur demeden kapı kapı gezen yüksek voltajlı trafolara giren arkadaşlarımız var. Hakkımızı emeğimizin karşılığını istiyoruz” diye konuştu. Kimliğinin açıklanmasından çekinen işçi, “BEDAŞ’ın görevlendirdiği kimseler gelip grev yerinde işçilerin videolarını çekti. Biz biliyoruz yarın birgün bunları kullanacaklar. Kimlerin greve katıldığını kimlerin konuştuğunu tespit etmeye çalışıyorlar. Biz hakkımızı istemekten geri durmayacağız. Sendikayla yeniden masaya oturulana kadar işbaşı yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Ölüm tehlikesi altında çalışıyoruz, bunun karşılığını istiyoruz”
Bayrampaşa bölgesinden başka bir işçi ise bölge ayırt etmeksizin tüm işçilerin sorunlarının ortak olduğunu vurgulayarak, “İnsanlar eve kapanırken biz çalışıyorduk. Yine daha büyük afetlerde de ilk sokağa çıkan bizleriz. Bir yangında itfaiye ile beraber biz de koşuyoruz. İşimize canhıraş sarılıyoruz ama karşılığını alamıyoruz” dedi.
BEDAŞ işçilerinin çok şey istemediğini belirten işçi, “Burada çalışan işçiler senelerdir bu işi yapıyor hepsi vasıflı işçi ölüm tehlikesi altında çalışıyorlar. Bunun gerektirdiği ücreti istiyoruz bir milletvekili maaşı istemiyoruz” diye konuştu. İşyerlerinde bekleyen işçilerin moralinin yüksek olduğunu söyleyen işçi, “Sonuna kadar sendikamızın aldığı kararın arkasındayız. Yeni görüşmeler başlayana kadar bu süreç böyle devam edecek” sözlerini kullandı.