“Sefalet zammı değil, yaşanacak ücret”

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde çalışan sağlık emekçileri dayatılan TUHİS sözleşmesine ve düşük ücretleri için hastane bahçesinde yürüyüş yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Nisan 2021
  • 17:45

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde çalışan ve Türk-İş’e bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikasına üye olan sağlık işçileri ücretlerinin asgari ücret seviyesinde olması nedeniyle eylem yaptı. Bu dönemde Sağlık Bakanlığının da bağlı olduğu Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile Sağlık-İş Genel Merkezi arasında hastaneler bazında sözleşme imzalandığını ifade eden işçiler, Çapa’da yapılan ankette işçilerin yüzde 96’sının sözleşmenin Yüksek Hakem Kuruluna (YHK) kalmaması için TUHİS’in dayattığı yüzde 7’lik zammı kabul etmek zorunda kaldığını söyledi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin TUHİS'ten çekilmesini isteyen işçiler hastane bahçesinde yürüyüş yaparak, dekanlık önünde açıklama gerçekleştirdi.

“Yaşanacak ücret istiyoruz”

Hakları için eylem yapan sağlık işçileri adına konuşan Sağlık-İş işyeri baş temsilcisi Fatih Çitak şunları ifade etti:

“Pandemi süreci boyunca büyük emekler vererek çalıştık ve hala çalışmaya devam ediyoruz. Bu emeklerin karşılığı TUHİS değildir, bu emeğin karşılığı televizyonlardan teşekkür etmek, üç beş gün balkonlardan alkışlamak değildir. Cerrahpaşa işçisi TUHİS ile değil Cerrahpaşa yönetimiyle masaya oturmak istiyor. Sefalet zammı değil yaşanacak ücret istiyoruz" dedi. TUHİS'in sağlık işçilerinin sorunlarına çözüm olmadığını söyleyen Çitak, "30+30 ikramiyelerini çalışma saatlerinde eşitlik istiyoruz. Aynı işi yaptığımız personel ile aynı ücreti almak istiyoruz. Karşımızda TUHİS'i değil kim adına emek veriyorsak onu görmek istiyoruz.”

Eşit işe eşit ücret

Cerrahpaşa'da mali işlerde çalışan ve Sağlık-İş Sendikası'nın temsilcisi olan Erdal Kuş da benzer ifadelerle yaşadıklarını ve taleplerini şöyle aktardı:

“Kadroya geçtikten sonra iki yıl, yüzde 4 + 4 zam aldık. Dediler ki, ‘2 yıl boyunca bu şekilde devam edeceksiniz. Maaşınız üzerinden her altı ayda bir yüzde 4 zam alacaksınız.' Zaten iki yılda maaşlar eridi… Bizim daha önce maaşlarımız asgari ücret üzerinden zamlanıyordu. Şimdi asgari ücret üzerinden olan zammı kaldırdı, yüzde 4'e mahkum etti. 2 yılın ardından şu an toplu sözleşme hakkımız doğuyor. Bu toplu sözleşme de TÜHİS'e verildi, TÜHİS'in verdiği rakamlar da (yüzde 7) belli… Biz de rektörlükte çalışanlarla aynı ücreti almak istiyoruz. Ortada bir adaletsizlik söz konusu.”