Emekçilere sefalet dayatanlar, milyar dolarları cebe indiriyor

Sayıştay raporları, Ziraat Bankası'nın 2014 yılında Virgin Adaları'nda kurulu olan bir şirkete "3 yılı ödemesiz 10 yıl vadeli 1 milyar 636 milyon dolar kredi" verdiğini ve krediyi tahsil edemediğini ortaya koydu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Ocak 2021
  • 14:40

Sayıştay raporları, Ziraat Bankası’nın 2014 yılında Virgin Adaları’nda kurulu olan bir şirkete “3 yılı ödemesiz 10 yıl vadeli 1 milyar 636 milyon dolar kredi” verdiğini ve krediyi tahsil edemediğini ortaya koymuştu.

Sayıştay tarafından Ziraat Bankası’nın 2019 yılı faaliyetlerine ilişkin hazırlanan ve TBMM’ye sunulan denetim raporunda, İstanbul Kurumsal Şubesi’nin müşterisi olan bir firmaya kullandırılan kredilerin geri dönüşünün sağlanamadığı tespiti yer aldı. Raporda bu durum, “Kredinin gecikmiş son üç yıllık anapara taksiti ve faizleri tutarı toplamı 726 milyon 572 bin 712 dolar seviyesine çıkmıştır. 15.05.2020 itibari ile kredi anapara ve faiz ödemelerine ilişkin 654 gün vadesi geçmiş ödenmesi gereken tutarların bulunduğu banka bilgi işlem kayıtlarından görülmüştür” diye ifade edildi.

“Vergi cenneti” olarak bilinen British Virgin Adaları’nda kurulu olan şirketten, bankanın 2014 yılında verdiği 1,6 milyar dolarlık krediden, geçtiğimiz Mart ayına kadar sadece 17.5 milyon TL tahsil edebildiği iddia edildi. Ziraat Bankası ise kredinin Ekim 2020’de tahsil edildiğini açıkladı. Banka tarafından yapılan açıklamada, krediyi Turkcell’in çoğunluk hisselerinin Türkiye’de kalması için Çukurova Holding’e ödendiği belirtildi. Ancak Türkiye Varlık Fonu (TVF) Haziran 2020’de Turkcell’in yüzde 24,02 hissesini satın aldığını bildirmişti. Türkiye Varlık Fonu bir yanıyla servet transferinin aracı şeklinde çalışıyor. Son olarak Milli Piyango’dan ikramiye çıkan üç bilet satılmadığı için biletlere çıkan miktar TVF’ye devredildi. TVF’nin işleyişinde ise bünyesinde bulunan şirketler zarar ederlerse zararları merkezi bütçeden karşılanıyor. Kapitalistlerin zararlarını emekçilerin sırtına yıkmalarının yolu olarak çalışan fon tam anlamıyla servet kaçırmanın, kara para aklamanın hiçbir denetime tabi olmayan mekanizması durumunda. 

Bu devasa para Virgin Adaları’nda bir şirkete peşkeş çekilmiş. Ziraat Bankası bunu ‘ticari sır’ diye örtmeye çalışsa da krediyi veren Ziraat Bankası. Krediyi alan Turkcell’in Virgin Adaları’ndaki şirketi. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise aynı zamanda Turkcell’in Yönetim Kurulu’nda yer alıyor. Hüseyin Aydın aynı zamanda Türkiye Varlık Fonu’nun da yönetiminde bulunuyor.

Bunun yanı sıra Ziraat Bankası, yönetim kurulu üyelerine yaptığı harcamalara ilişkin belge ve kayıtları Sayıştay denetçilerine vermediği bilgisi basına yansıdı. Denetimde, maaşın dışında ikramiye ve kredi kartı da verilen yönetim kurulu üyelerine yapılan ve olağandan 3 milyon TL fazla olan ödemelere ilişkin belgelere ulaşılamadığı bildirildi.

Söz konusu milyar dolarlar, AKP-MHP rejiminin işsizlik, yoksulluk, sefalet dayattığı işçi ve emekçilerin sırtından elde ediliyor. Devamında ise bürokratların bir ceplerinden diğer ceplerine aktarılıyor, hem de değerlenerek.

İşçi sınıfı ve emekçiler nefes alamadıkları kapitalist sömürü düzeninde AKP-MHP rejiminin çok yönlü saldırıları altında derinleşen sömürü ile karşı karşıya kalıyorlar. Zira, Virgin Adaları olayında olduğu gibi, yağma ve talan düzeninin tüm faturası emekçilerin sırtına yükleniyor. AKP-MHP rejiminin bakanları sermayeye “ucuz iş gücü” çağrıları yaparken, bir yanda da “acı reçeteler” ile işçi ve emekçilerin ceplerinde kalan kırıntı düzeydeki gelirlere göz dikiliyor.

G. Umut