Amasra Maden Katliamı davası 4. gününde

Amasra Maden Katliamı davasının ilk duruşması, dördüncü gününde Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Nisan 2023
  • 12:07

Amasra Maden Katliamı davasının ilk duruşması, dördüncü gününde Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam etti.

Çağdaş Hukukçular Derneği, sosyal medya hesabı üzerinden davaya ilişkin gelişmeleri aktardı.

Sakarya, Bolu ve Kocaeli baro başkanları duruşmaya katılarak baroları adına katılma taleplerini sundukları mahkeme, ikinci kartiye mühendisi sanık Levent Aydın'ın sorgusu ile devam etti. Aydın, patlamaya ilişkin iddiaları beyan etti.

Avukat Derviş Emre Aydın söz aldı ve “Kirli havanın geçtiği -310 tavan damardaki naaşların hasar durumuna baktınız mı?” diye sordu. Levent Aydın ise “Hatırlamıyorum” dedi.

Ardından 1. kartiye mühendisi sanık İbrahim Hakan Mengeş'in sorgusuna geçildi. Mengeş, katliam günü orada olmadığını ve patlamanın nedenine ilişkin fikri olmadığını söyledi. Avukatın “İşçilerin ifadelerinde normalde madene inilmesi gereken saatlerde inilmediği, lambalarını işçilere verdikleri belirtilmiş. Bunun ‘veren amire’ sağladığı menfaat nedir?” sorusuna “ben böyle yapmadım” diyerek cevap veren Mengeş hangi amirlerin böyle yaptığına ilişkin “isim veremem” dedi.

Sonraki duruşma 3 Mayıs’ta

Sanık sorgulamalarının ardından duruşma savcısı söz aldı. Tutuklu tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamını, Genel Maden İş, sendikanın katılma talebinin kabulüne barolar ve sivil toplum örgütlerinin katılma taleplerinin reddine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme şu ara kararları açıklayarak bir sonraki duruşmanın 3 Mayıs Çarşamba günü görülmesini kararlaştırdı.Mahkeme heyeti tarafından şu kararlar verildi:

“Sanık Salih Atmaca'nın adli kontrol ile tahliyesine, diğer tutuklu 7 sanığın tutukluluk hallerinin de devamına,

Keşif için kurumdan haber beklenilmesine ve akabinde bilirkişi heyeti teşkil edileceğine, haftaya tutuksuz sanıkların sorgusunun haftaya çarşamba, perşembe ve cuma yapılacağına,

TTK'nin Amasra'da başka bir maden sahası ve kuyu açılması talebi hakkında henüz karar verilmediği belirtildi.

ÇSGB ve Enerji Bakanlığı yetkilileri hakkında yürütülen soruşturmanın akıbetinin Başsavcılıktan sorulmasına karar verildi.”