43 madencinin hayatını kaybettiği Amasra maden katliamı davasının ikinci duruşması üçüncü gününde ara karar açıklandı ve 24 Temmuz'a ertelendi.
Davada ise tutuksuz sanıkların sorgusuna devam edildi. Sanık nezaretçi Şenol Kaya da katliam gününü anlatarak kendi kusurunun olmadığını söyledi. Patlamada hayatını kaybeden Rahman Özçelik'in babası, mahkeme heyetinden söz alarak, “kusurun var” dedi. Baba Özçelik, şunları söyledi:
“Oğlum annesine 15 gün önce ‘Anne ocak yanıyor, çok kokuyor, bizi patlatacaklar” demiş. Oğlum sürekli su içiyor, ‘içim yanıyor’ diyordu, ‘kokudan durulmuyor’ diyordu. Madem her şey kusursuzdu, teknoloji iyiydi, patlamadan on gün önce bunca çocuk bunları söyledi. Neden 43 işçi, neden bir tane mühendis yok aralarında? Tecrübesi olmayan o gençleri nasıl gönderdiniz oralara?”
Rahman Özçelik’in babası ayrıca “Bu işin sendika seçimleri ile ilgisi var mıydı?” diye tutuklu sanık Selçuk Ekmekci'ye sordu. Ekmekci, “Bu konuda vicdanım rahattır herhangi bir şey yoktur” dedi.
Madenci aileleri söz olarak Selçuk Ekmekçi'nin sendikayla işbirliği halinde adam kayırmacılık yaptığına dair sorular ve beyanlarda bulundu.
Cumhuriyet Savcısı’nın Ankara Barosu'nun katılma talebinin reddi ve tutukluların tutukluluk halinin devamına ilişkin mütalaasını açıklamasının ardından duruşmaya 15 dakika ara verildi
Müştekiler vekili Av. Derviş Emre Aydın'ın mütalaaya ve tutukluluğa dair beyanlarıyla duruşma yeniden başladı.
Av. Aydın bilirkişilerin sahte verilerle yönlendirildiğini ve yetersiz havalandırma sistemine rağmen üretime devam edildiğini vurguladı. Soma için hazırlanan bilirkişi raporunda yangının başlama nedenine ve havalandırma düzeninin nasıl bozulduğuna dair yapılan tespitleri okuyan Av. Aydın Bakanın geldiği güne ait yüksek metan grafiklerini ve devre kesicilerin çalışmadığına dair ses kayıtlarının dökümlerini gösterdi.
Avukat Melike Polat mahkemedeki konuşmasında katliamın göz göre göre geldiğini tanık ifadelerine dayandırdı ve şunları dedi:
“Ancak sanıklar hatalı olduklarını bildikleri bu verileri çeşitle yerlere göndererek raporları manipüle etmişlerdir. Hazırlanan haritada çıkartılan cenazelerin yerleri bile hatalı teoiriyi desteklemek için yanlış gösterilmiştir. Bütün bunlar sanıklar tarafından delillerin saklanması ve maddi gerçeklerin ortaya çıkarılmasını engellemektir. Sanık Hidayet açısından da bütün bunlar geçerlidir. Tüm bu sebeplerle biz Fazıl Karaküp ve Hidayet Gökdere'nin tutuklanması gerektiğini düşünüyoruz.”
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, işletme müdürü Selçuk Ekmekci, iş güvenliği ve eğitim başmühendisi Volkan Soylu, başmühendis Mehmet Tural, kartiyelerden sorumlu maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş ile emniyet mühendisi Şahan Kahraman'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Her ayın 15'inde Amasra Müessesesine ait maden ocağında değerlerin normale dönüp dönmediğinin tespiti için kameralarla gaz ölçüm değerlendirmesi yapılmasını kararlaştıran heyet, CHP Bartın Milletvekili Bankoğlu'nun davaya katılma talebinin reddine, müşteki vekillerinin katılma taleplerinin ise müştekilerin beyanı alındıktan sonra değerlendirilmesine hükmetti.
Duruşma, müşteki ifadelerinin alınması için 24 Temmuz'a ertelendi.