ÇHD’den Amasra davası değerlendirmesi

ÇHD, 9 Mayıs’ta yayınladığı Amasra maden katliamı davasının değerlendirmesinde TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu’nun kaçma şüphesi olduğunu belirtti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Mayıs 2023
  • 12:30

Amasra’da 14 Ekim 2022’de gerçekleşen katliamın davasının ikinci duruşması 25 Nisan-5 Mayıs arasında görüldü. Çağdaş Hukukçular Derneği katliam davasının duruşmalarını değerlendiren bir açıklama yayınladı. Çağdaş Hukukçular Derneği’nin internet sitesinde yer alan değerlendirmede şu vurgu yapıldı:

“43 işçinin ölümünde ve onlarca işçinin yaralanmasında kusuru tespit edilen tüm şüpheliler yargı önünde hesap verene dek mücadeleye devam edeceğiz!”

Sorgular ve sanık beyanlarıyla hazırlanan raporda, ATİM’deki işçilerin planlı bir şekilde ölüme terk edildiği ifade edildi. Değerlendirmede hakkında soruşturma izni beklenen TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu’nun, duruşmanın akabinde yayınladığı mesaj ile Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan ayrıldığını ve Zonguldak’a veda edeceğini duyurduğu belirtildi.

ÇHD değerlendirmesinde TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu’nun bilgisi dahilinde üretim zorlaması yapıldığı belirtilerek şunlar vurgulandı:

“Soma Maden Katliamı’nda olduğu gibi; havalandırma altyapısı iyileştirilmeden, daha fazla kömür çıkarmak için yapılan nakliyat planlaması, ocağın hava düzenini çökertmiştir. Kazım Eroğlu’nun talimatı sonrasında daha fazla kömür paketlemek için yapılan nakliyat planı nedeniyle ocak merkezindeki hava, projedeki akış yönünün tersine dönmüş, temiz havada olması gereken elektrikli teçhizatlar kirli hava içerisinde kalmış, havalandırma düzeni bozulmuş, çalışma alanlarının merkezindeki birçok noktada metanın birikebileceği durgun hava bölgeleri oluşmuştur. Bu riskli duruma karşı herhangi bir önlem alınmamış, daha fazla kömür satışı için yapılan üretim zorlaması ile yaşanacak ölümlere kayıtsız kalınmıştır.”

Değerlendirmenin sonunda şu ifade yer aldı:

“Soruşturma makamı, derhal görevini yerine getirmeli ve sorumluluğu tespit edilen TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu hakkında gerekli tedbirlerin uygulanmasını sağlamalıdır.”