Maden katliamı davası sürüyor

Amasra’da 43 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayeti davasının 2’nci duruşması tutuksuz sanıkların sorgulamaları ile devam etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Mayıs 2023
  • 16:30

43 madencinin hayatını kaybettiği Amasra maden katliamı davasının 2’nci duruşması ikinci gününde devam etti. Sanıkların beyanları madende yetersiz sayıda personelle çalışıldığını ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını ortaya koydu.

7’si tutuklu 23 sanığın yargılandığı duruşmaya avukatlar, madenci yakınları ve HDP Milletvekili Serpil Kemalbay katıldı.

Duruşmada Elektromekanik İşletme Müdürü Mehmet Güneş'in sorgusu yapıldı.

Güneş savunmasında, iş güvenliğinin sağlanması için Personel Şube Müdürlüğü’nden personel talebinde bulunduklarını söyledi. 

Katliamın yaşandığı gün elektrikçi Rıdvan Acet'in tek çalışıyor olmasına ilişkin şunları anlattı:

“Elektrikçilerin tek çalışması istisnai bir durumdur normalde mutlaka bir nezaretçi ve emniyetçi bulunur yanında. Ben o gün izinliydim ama bu da olağanüstü durumlarda söz konusu olan çok istisnai bir durumdur.”

Tutuksuz yargılanan Elektrik mühendisi Serkan Özdağan ise savunmasında, “Rıdvan Acet'in tek çalıştığı söylenmektedir. Biz tertip yaparak 2 elektrikçi tertip ederiz. Buna rağmen personelin gelmediği oluyor. Bunun dışında tek çalışması mümkün değil” dedi.

Aileler “Yalan söylüyorsun tek çalışıyordu tek” diyerek tepki gösterdi.

Madenci yakınlarının Rıdvan Acet'in hayatını kaybetmesi ve personel eksikliğine ilişkin tepkisi üzerine Özdoğan “1 elektrikçi işçi grubuyla gönderilmekte, 1 elektrikçi yer üstünde malzeme tedariği ve yakın arızalara müdahaleyle görevlidir” dedi.

Vefat eden elektrikçi Rıdvan Acet'in o gün tek çalışmaması gerekmesine rağmen tek çalıştığı bilgisinin dahilinde olduğunu belirten Özdoğan, tüm elektrikçilere madene tek inmemeleri konusunda uyarıda bulunduğunu söyledi. Aileler ve madenciler mahkeme koridorundan “Yalan söyleme o hep tek iniyordu madene” diye tepki gösterdi.

Tutuklu sanık Selçuk Ekmekci'nin avukatı Çağla Dursun sanık Özdoğan'a Selçuk Ekmekci'nin ocağa inip inmediğini sordu. Özdoğan Ekmekci'nin 8 saat boyunca ocağa indiğini söyledi, aileler tepki gösterdi.

Davayı izleyen maden işçileri de Ekmekci'nin ocağa indiğini yalanladı. Tepkiler sonrası Özdoğan, “Bu 2013 yılı idi, sonrasında haftada iki gün inmiştir” dedi.

Öğle arasından sonra duruşmaya tutuksuz sanık Ocak Elektrik Nezaretçisi Onur Öztürk’ün savunmasıyla devam edildi.

Öztürk 2012’de iş başladığından beri Ocak Elektrik Servisinde çalışan işçi sayısının yarı yarıya düştüğünü söyledi. Öztürk Aile avukatlarının personel eksikliğine dair sorusuna yanıt olarak şunları ifade etti:

“Ben bu sebeple daha önce görüştüm. 10 kişilik bir liste hazırladım, Cihat Bey ve Mehmet Bey’e söyledim onlar da Zonguldak'ta görüşme yaptılar. Sorduğumda müdür yardımcısının reddettiğini söylediler.”

Öztürk iş güvenliği ile ilgili soruya ise şöyle yanıt verdi:

“İş güvenliği eğitimlerine katıldım. Bu eğitimleri senede 2 gün aldım. 2022 yılında ise patlamadan sonra aldım. İş güvenliği eğitimleri teorik olarak verilir. Maske eğitimiyle alakalı pratik eğitim sadece ‘denemek isteyen var mı’ sorusu sorularak 1 işçi üzerinden yapılır.”

Tutuksuz sanık Aspiratörden Sorumlu Ocak Elektrik Mühendisi Hüseyin Ogan da yetersiz sayıda personelle çalıştıklarını ifade etti.