Alba Plastik’te taciz ve işten atma saldırısı

Kocaeli’de bulunan Alba Plastik’te tacize ses çıkaran işçiler işten atıldı, işçiler fabrika önünde bekleyişe geçti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 17 Ağustos 2021
  • 16:43

Kocaeli Çayırova’da TAYSAD OSB’de bulunan Alba Plastik’te yaşanan tacize ses çıkaran işçiler işten çıkarıldı. İşçiler fabrika önünde bekleyişe geçti. 

Sabah servisten indiklerinde servisle ana binanın olduğu kalıp fabrikasında bulunan insan kaynaklarına gönderilen iki işçi, keyfi nedenler ileri sürülerek işten çıkışları verilmeye çalışıldı. İşçilerin kabul etmemeleri sonucunda "Ne olursa olsun sizi çıkartacağız" denildi. Ardından da tazminat ile işten çıkarılmayı kabul etmeleri istenen işçiler "Sizin haksızlığınız karşısında boyun eğmiyoruz; para ile sindirme, onursuzlaştırma bizim için kabul edilemez" diyerek tepkilerini ortaya koydu. Bunun üzerine "idari izinlisiniz, gidin düşünün" dendi.

İşten atılmayı kabul etmeyen işçiler, çalıştıkları fabrikaya gelip eşyalarını almak istediler. Bunun için içeri girecekleri sırada beyaz yakalılar işçilere saldırdı. Bu saldırıyı teşhir etmek isteyen işçiler, bir de özel güvenlikler tarafından engellendi. İki işçi arkadaşının işten çıkarıldığını gören ve arkadaşlarının üzerine özel güvenliklerin yürümesine sessiz kalmayan bir işçi de saldırıya maruz kaldı.

Petrokimya İşçileri Birliği’nin (PİB) sosyal medya hesabında aktardığına göre tacize uğrayan ve ses çıkaran kadın işçi ile dayanışma gösteren erkek işçi işten çıkarıldı. Arkadaşlarının işten çıkarılma nedenini öğrenmek isteyen bir başka işçi de işten çıkarıldı. Güvenliğin saldırısına uğrayan 3 işçi fabrika önünde bekleyişe geçti. 

Kadın-erkek omuz omuza mücadele

PİB, Alba Plastik patronlarının tacize arka çıktığına buna karşı kadın-erkek işçinin omuz omuza durduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı.

“ALBA patronu fabrikada yoğun olarak yaşanılan tacize karşı ses çıkaran, tepki örgütleyen işçileri işten attı. Tacize göz yumduğu yetmezmiş gibi, tacize maruz kalan ve bunu dillendiren kadın işçi ile buna karşı tüm işçileri tutum almaya çalışan erkek işçiyi işten atarak tacize arka çıktığını da böylelikle göstermiş oldu. Kadın ve erkek işçi tacize ses çıkardıkları gibi, işten atma saldırısına karşı da omuz omuza duruyor!”

"Tacizciden önce işten çıkarıldım"

Tacize uğrayan kadın işçi ise haksız yere işten çıkarılmasını kabul etmediğini ifade ederek "Tacizciden önce işten çıkarıldım!" diye tepki gösterdi.

"Onurumuzu satın almaya çalıştılar"

Tacize tepki göstererek işten çıkarılan diğer işçi ise "Alın parayı çekin gidin demek istiyorlar, biz bunu kabul etmiyoruz" diyerek tacize ve işten atmaya karşı işçi arkadaşlarını destek olmaya çağırdı.

Kızıl Bayrak / Gebze