Tacize geçit vermeyelim!

Alba Plastik'te direnen işçilerle dayanışmayı yükseltelim!

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları olarak işçi, kadın düşmanı Alba yönetimini teşhir ediyor; çalışma alanlarını tacizden, mobbingden, şiddetten arındırmak için adım atan ve kadın-erkek el ele mücadele yürüten Alba işçilerinin onurlu direnişini selamlıyoruz.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 19 Ağustos 2021
  • 16:28

Kadına yönelik cinsel saldırı ve cinayetler AKP iktidarında katlanarak artıyor. Yangın ve sellerin felakete dönüşmesine neden olan, önlenmesi noktasında hiçbir çaba harcamayan iktidar, benzer şekilde kadına yönelik şiddeti önleme, engelleme yönünde de hiçbir adım atmıyor. Tam aksine, kadın katillerine ödül gibi cezalar vererek, çoğunlukla kadına şiddet davalarına cezasızlık yağdırarak şiddete arka çıkıyor. Türkiye'de kadına yönelik şiddet hat safhadayken İstanbul Sözleşmesi'ni feshediyor. Cinsiyetçi söylemlerle şiddeti meşrulaştırıyor. Çocuk istismarını olağanlaştıran yasalar düzenleniyor.

AKP’li bakanların, milletvekillerinin kadın katilleriyle boy boy resimleri ortalıkta dolanıyor. Bunlardan biri olan Ümitcan Uygun gibi katiller salıveriliyor, cinayetlerine yenilerini ekliyor. AKP iktidarının yangın ve sellerin felakete dönüşmesinde, salgının yayılmasında, işçi-emekçilerin artan sorunlarında ve kadına yönelik şiddetin tırmanışındaki sorumluluğu her geçen gün büyüyor. İşçi sınıfı karşısında patronlara sınırsız hak, yasa tanıyan ve tam destek sunan AKP iktidarı, çalışma alanlarının kadın işçiler için cehenneme dönüştürülmesinde de büyük rol oynuyor.

Şiddetin en yoğun yaşandığı yerlerden biri olan çalışma alanlarında özellikle kriz ve  pandemi döneminde taciz, mobbing vb. saldırılar arttı. İş ve gelir kaybının dışında, işsizlik korkusu psikolojik rahatsızlıkları da tetikledi. Kadın işçiler de bundan misliyle etkilendi. Kadın işçiler, devletin sermayedarlara bahşettiği Kod-29'la cezalandırıldı, tazminat hakkı elinden alındı, onuru zedelendi, ayrıca keyfi işten atmalara maruz kaldı. 

Çoğunlukla kadın işçilerin çalıştığı TAYSAD OSB'de bulunan Alba Plastik fabrikası da tacizin, şiddetin çok yoğun yaşandığı fabrikalardan biri olarak öne çıkıyor. Alba yönetimi işçi, kadın ve sendika düşmanı tutumlar sergiliyor. Alba yönetimi kadınların yaşadığı tacize göz yumdu, dahası arka çıktı. Yönetim, yaşadığı tacizi dillendiren kadın işçiyi işten çıkaracak kadar pervasızlaştı ve tacize tam destek verdi. Bununla da yetinmedi, kadın işçilerle dayanışma içerisinde olan erkek işçileri de işten çıkardı.

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları olarak işçi, kadın düşmanı Alba yönetimini teşhir ediyor; çalışma alanlarını tacizden, mobbingden, şiddetten arındırmak için adım atan ve kadın-erkek el ele mücadele yürüten Alba işçilerinin onurlu direnişini selamlıyoruz.

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları