Kadın işçilere reva görülen: Taciz, mobbing, fazla mesai...

DEV TEKSTİL Çukurova Kadın Bürosu Temsilcisi Zühal Subaşı, hamile bir kadının işten çıkarılmasıyla gündeme gelen Serbest Bölge’de çalışan kadınların ağır çalışma koşulları, baskı, cinsel taciz ve mobbingin yanı sıra küfür ve hakaretlere maruz kaldığını söyledi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 07 Mart 2018
  • 09:53

Mersin’in Akdeniz ilçesindeki Serbest Bölge’de bulunan UFS Tekstil’de çalışan bir kadın hamile olduğu gerekçesiyle işten atılmıştı. İşten atmanın ardından kadın işçi Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası’na (DEV TEKSTİL) başvurdu. İşten atma kararına karşı başlatılan hukuki süreçte, iş mahkemesinin gönderdiği arabulucunun devreye girdiği ve yapılan görüşmenin sonuçsuz kaldığı öğrenildi. Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Kadın Bürosu Temsilcisi Zühal Subaşı, Serbest Bölge’de çalışan kadınların yaşadığı sorunlarla ilgili konuştu.

“Patronlar ceplerini düşünüyor”

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, böyle bir uygulamanın kabul edilmeyeceğini belirten Subaşı, “Bunun suç olduğunu bilen UFS patronu gerekçe olarak kadın işçinin sağlık sorunları nedeniyle rapor almasını gösterdi. Patronlar hamile olan kadınları bu şekilde başka kılıflar uydurarak işten çıkarıyor. Patronlar doğum izni ve doğum sonrası izni vermemek için bu yönteme başvuruyor. Serbest Bölge’deki tekstil patronlarının, hamile kadın işçileri işten çıkarmasının bir diğer nedeni ise fazla mesaiye bırakamamalarıdır” dedi.

Patronların hamile kadınları değil ceplerini düşündüğünü sözlerine ekleyen Subaşı, Serbest Bölge’de bulunan firmaların bünyelerinde kreş olmadığına dikkat çekti. Subaşı, patronlar kendileri için araba park alanı ve TIR garajı yapabiliyorken, kadınlara yani işçilere geldiğinde ise kreşi çok gördüğünü söyledi.

“Regl dönemlerinde bile zorla mesai”

İşçi kadınların çalışma koşullarından kaynaklı yaşadıkları sorunların haddi hesabı olmadığın vurgulayan Subaşı, “Serbest Bölge’de çalışan kadın tekstil işçileri, kadın olduklarından kaynaklı da birçok baskıyla karşılaşıyorlar. Cinsel taciz ve mobbinge maruz kalıyorlar. Zor koşullarda çalışıyorlar. Örneğin kadınlar regl olduğu dönemlerde zorla mesaiye bırakılıyor. Küfür ve hakaretlere maruz kalıyor. Kadınların mesaisi burada bitmiyor, işten sonra evin temizliği, yemek yapma ve çocuk bakmakla yükümlü bırakılıyor” diye konuştu. UFS Tekstil başta olmak üzere tüm patronların işçilerin haklarına saygı duymasını ve haklarını gasp etmemesini isteyen Subaşı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün resmi tatil olmasını talep etti. Subaşı, ayrıca kadınları haklarını savunmak için alanlara çağırdı.

UFS Tekstil’de işten atılan hamile kadın, DEV TEKSTİL Sendikası’nın sosyal medya hesabına gönderdiği mesajında ise şu ifadeleri kullanmıştı: "İyi günler size bir şey danışacaktım. Kasım ayında UFS Tekstil diye bir yere girdim. Pazartesi doktora gittiğimde hamile olduğumu ve dinlenmem gerektiği söylendi. Doktor 4 günlük rapor verdi. Raporum bittiği için işe gittim ve beni işten çıkardıklarını söylediler. Bende keyfi olmadığını ve hamile olduğum için rapor verdiklerini dile getirdim fakat ‘hayır’ dediler.  İş çıkışımı yapıp gönderdiler. Bu konuda mahkemeye başvuruda bulunacağım. Sizden ne konuda haklarımın olduğu konusunda bilgi almak istiyorum, bana yardımcı olur musunuz?"