Aile hekimleri iş bıraktı

Aile hekimleri ceza yönetmeliğinin geri çekilmesi, sağlıkta şiddet yasasının çıkması, özlük ve ekonomik hakları için pek çok şehirde iş bıraktı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 17 Şubat 2022
  • 22:30

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) ceza yönetmeliğinin geri çekilmesi, sağlıkta şiddet yasasının çıkması, özlük ve ekonomik hakları için pek çok kentte iş bıraktı. Ankara Ulus’ta, İstanbul’da Bakırköy, Antalya, Antep, Aydın, Çanakkale, Giresun ve daha pek çok kentte iş bırakan aile hekimlerine sağlık emekçileri de destek verdi.

Tüm kentlerde ortak yapılan açıklamalarda şunlar vurgulandı:

“Sağlık Bakanlığı halen bizleri duymamak, verdikleri sözlerde durmamak, aile hekimliği sistemini çökertmekte ısrar etmektedir”  

Açıklamanın devamında AKP’nin uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte verilen sözlerin unutulduğunu ve aile sağlığı merkezleri modernize edilmek yerine kaderlerine terk edildiğine dikkati çekildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Birçok aile sağlığı merkezi fahiş artan elektrik, doğalgaz faturalarını ödeyememekte, artan personel giderlerini karşılayamamaktadır. Yakın zaman içerisinde Aile Sağlığı Merkezleri'nde çalışan ve ücretleri aile hekimleri tarafından karşılanan 20 bine yakın yetişmiş sağlık çalışanı işsiz kalacak, aile sağlığı merkezlerinde verilen birçok hizmet durma noktasına gelecektir.”

Kışkırtılmış sağlık talebi, artan angarya ve iş yoğunluğu altında ezilen sağlık çalışanlarının her gün dozu artan şiddetle karşı karşıya kaldıklarını belirtilen açıklamada şunlar belirtildi:

Hekimleri ve tüm sağlık çalışanlarını şiddetin hedefi haline getiren itibarsızlaştırıcı söylemlerden derhal vazgeçilmelidir. Arttırılmış cezalarla Etkin Sağlıkta Şiddet Yasası çıkarılmalı adli merciler sağlıkta şiddet durumunda kanunları şiddeti caydırıcı ve etkili bir şekilde uygulamalıdır. Aksi takdirde bu şiddetin faili siz olacaksınız”

Sağlık emekçilerinin talepleri şöyle sıralandı:
“-Etkin bir sağlıkta şiddet yasası ve bu yasaları uygulayan adalet sistemi istiyoruz.
-30 Haziran 2021 tarihli ödeme sözleşme yönetmeliğinin geri çekilmesini ya da önerilerimiz doğrultusunda revize edilmesini istiyoruz.
-Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak makul bir ödeme, hak ettiğimiz bir emeklilik yaşamı istiyoruz.
- Aile sağlığı merkezi gider ödemelerinin, ASM gider artışına paralel olarak artırılmasını istiyoruz.”