Aile hekimleri G(ö)revde!

Ceza yönetmeliğine karşı iş bırakan sağlık emekçileri İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Haziran 2022
  • 13:50

Aile hekimleri, “Ceza yönetmeliği” olarak adlandırdıkları “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği”nin yayınlanma tarihinin yıl dönümünde iki gün iş bırakma kararı aldı ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yönetmeliğin geri çekilmesi ve özlük haklarında iyileştirme yapılması talebiyle aile sağlığı merkezlerinde iş bırakan sağlık emekçilerinin İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde gerçekleştirdiği eylemde talepler sıralandı. Basın açıklamasında ilk sözü İstanbul Tabip Odası başkanı Nergis Erdoğan aldı. Erdoğan, birinci basamaktan üniversite hastanelerine kadar sağlık alanında yaşanan sorunlara dikkat çekerek ceza yönetmeliği yasasının sağlık emekçileri üzerinde Demoklasin kılıcı gibi sallandığını belirtti.

“Grevi biz yapmıyoruz…”

Birlik ve Dayanışma Sendikası Marmara Şube Başkanı Ahmet Mehlepçi Sağlık Bakanlığı’nın sosyal medya ve TV’lerde “Sağlık çalışanlarına bu kadar ödeme veya şu kadar performans veriyoruz” açıklaması ile yalan beyanda bulunduğuna dikkat çekerek şunları ifade etti:

“20 yıldır uyguladıkları sağlıkta dönüşüm programı sağlık çalışanlarının sağlığını ve haklarını sömürüme programına dönüştüğü için. Bilerek ve isteyerek önlem almayıp sağlıkta şiddeti körükledikleri için. Sağlıkta şiddeti tercih ettikleri için. Kışkırttıkları sağlık talepleri için. Bu grevi bakanlık yaptırıyor.”

Şiddeti önlemede kanunlarında caydırıcılık olmadığını vurgulayan Mehlepçi son olarak şunları söyledi:

“Taleplerimiz gerçekleştirilmediği sürece önümüzdeki aylarda da iş bırakma kararı alacağımızı üyelerimize ve kamuoyuna saygı ile duyururuz.”

“Tüm hukuk kuralları çiğnenmiştir”

SES Aksaray Şube Başkanı Şener Sevgi de yaptığı konuşmada yönetmeliğe ilişkin şunları ifade ederek önerileri sıraladı:

“Yönetmelik değişikliği ile aile hekimliği çalışanlarının statüsü, il sağlık müdürlüklerine bağlı işçi noktasına getirilmiş, kölelik sistemine taşınmıştır. Aynı zamanda başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla üç kez dile getiren aile sağlığı merkezi (ASM) sağlık çalışanlarının sözleşmeleri feshedileceği yönetmelikte yer almıştır. Yeni yönetmelik ile sözleşme yenilme ve fesih yetkisi İl Sağlık Müdürlüklerine verilmiş olup zaten iller arasında var olan uygulama farklılıkları kişilerin insafına bırakılmıştır. Açığa alma, sözleşme yenilememe gibi olağanüstü yetkiler, tüm hukuk kuralları çiğnenerek verilmiştir.”

“Çökmüş bir sağlık sistemi var”

Genel Sağlık-İş adına konuşma yapan Deniz Korkmaz sağlık emekçilerinin hakları için verdiği mücadeleyi hatırlatarak “20 yıldır iktidarın uygulamış olduğu politikaların sonucu olarak bugün gelinen noktada çökmüş bir sağlık sistemi, yoksulluğa mahkûm edilmiş sağlık emekçileri var” dedi.

Korkmaz konuşmasının devamında sağlıkta şiddete de dikkat çekerek “sağlık emekçilerinin sorunu sağlık meslek örgütleri ile bir araya gelinerek çözülebilir” dedi.

“Bizlerin sesine kulak verin”

İSAHED Başkanı Vildan Aydın şunları ifade etti:

“Anayasaya, çalışma yasasına, insan haklarına aykırı her türlü suiistimale açık, iş güvencemizi ve özlük haklarımızı tümüyle ortadan kaldıran yönetmeliği kabul etmiyoruz.”

Sağlık Bakanı’na seslenen Aydın “Artık bu çöküşle yüzleşin. Güvenli koltuklarda cilalı masalarda planlanan uygulamalardan vazgeçin. Emeğin gerçek sahibi olan bizlerin sesine kulak verin” dedi.

“Mücadelemiz kararlılıkla sürecektir”

İstanbul Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu adına söz alan Saffet Ercan yönetmeliğin aile hekimlerine dönük saldırılarını tek tek sıralayarak “Bugün bir kez daha G(ö)revdeyiz. İTO olarak ceza yönetmeliğine karşı verdiğimiz mücadele yönetmelik geri çekilene dek kararlılıkla sürecektir” dedi.

                           Kızıl Bayrak / İstanbul