Aile hekimleri iş bırakıyor

AHESEN, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi ve aile hekimlerinin özlük haklarında iyileştirme yapılması talebiyle şubatta iki, martta da üç gün iş bırakma eylemi yapacak.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Şubat 2022
  • 10:22

AHESEN, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi ve aile hekimlerinin özlük haklarında iyileştirme yapılması talebiyle şubatta iki, martta da üç gün iş bırakma eylemi yapacak.

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Kendi sağlığımız, halkın sağlığı ve insanca sürdürülebilir yaşam koşulları için 17-18 Şubat 2022 tarihinde iki gün iş bırakıyoruz" denildi.

Aile hekimliği sistemi üzerinden verilen sözlere değinilen açıklama şu ifadelerle devam etti:

“‘Birim başına kayıtlı nüfus öncelikle 2 bin 500’ler seviyesine, sonrasında da ideal sayı olan bin 500’ler seviyesine çekilecek' denmiştir. 'Kayıtlı kişi sayısı eksilse dahi çalışanlara hak ediş kaybı yaşatılmayacak' denmiştir. 'Aile sağlığı merkezleri kamu tarafından inşa edilecek, sağlıklı ortamlarda sağlık sunumu gerçekleştirilecek' denmiştir. 'Aile hekimliği çalışanları enflasyona ezdirilmeyecek, hak edişler, gider ödemelerinde kayıp yaşatılmayacak' denmiştir. 'Kayıtlı kişi sayısının makul seviyelere çekilmesi ile birlikte izlem ve kronik hastalık takiplerine önem verilecek ve sevk zinciri uygulamasına geçişle birlikte aile hekimliğine geçiş süreci tamamlanacak' denmiştir.”

Aile hekimlerinin talepleri açıklamada şöyle sıralandı:

Etkin bir sağlıkta şiddet yasası bir an önce çıkarılmalıdır.

30 Haziran 2021 tarihli Aile Hekimliği Ödeme Sözleşme Yönetmeliği'nin geri çekilerek, aile hekimliği alanında faaliyet gösteren dernek, sendika ve meslek örgütlerinin de görüşleri alınarak revize edilmelidir. İlgili genelgenin iş güvencesini yok sayan ve HYP (Hastalık Yönetim Platformu) ile ilgili maddeleri ivedilikle askıya alınmalıdır.

Aile hekimliği çalışanlarının yıllar içerisinde oluşan hak ediş kayıpları telafi edilmeli ve hak edişler emekliliğe yansıtılmalıdır.

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) gider ödemelerini memur maaş zammına endekslemek ASM'lerin işleyişinin sürdürülmesini imkânsız hale getirmiştir. Aile hekimleri, hekimlik görevlerinin yanında aynı zaman da işletmecidir. Mevcut uygulamada maaş artışı görüşmeleri aile hekimliği çalışanlarını kapsamamaktadır. Aile hekimliği çalışanlarının hak edişleri ve cari gider ödemeleri, aile hekimliği alanında faaliyet gösteren ve en fazla üyesi olan sendika ile yapılmalıdır.