Aile hekimleri iş bırakacak

Aile hekimleri ceza yönetmeliğinin kaldırılması için 30 Haziran ve 1 Temmuz’da iş bırakma eylemine gideceklerini duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Haziran 2022
  • 22:30

Aile hekimleri, “ceza yönetmeliği” olarak adlandırdıkları “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği”nin yürürlüğe girmesinin yıl dönümünde iş bırakmaya hazırlanıyor.

30 Haziran ve 1 Temmuz'da iş bırakacak olan aile hekimleri, Ankara'da bir araya gelerek Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yapacak.

AHESEN Başkanı Dr. Gürsel Özer, konuya ilişkin bugün yaptığı açıklamada ceza yönetmeliğinin geri çekilmesi için bir yıldır mücadele ettiklerini belirterek “Bir yıl içerisinde yetkilileri defalarca çeşitli yöntemlerle uyardık. Ama ‘görmem, duymam’ mantığı devam ediyor” dedi.

“Cezalar akla, mantığa, bilime, hukuka uymuyor”

Yönetmeliğin tamamen keyfi ve hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Özer, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu yönetmelikte öyle cezalar var ki inanın akla, mantığa, bilime, hukuka asla uymayan cezalar var. Örneğin defteri yanlış doldurdunuz, cezaevine girebilirsiniz. Örneğin broşürü usulüne uygun asmadınız, ceza yiyebilirsiniz. Muallak ifadelerle dolu bir ceza yönetmeliği ve komik koşullar içeren; örneğin basına açıklama yaptığınızda 50 ceza puanı alırsınız. İkinci, üçüncü ceza puanında iş akdiniz sonlandırılır. Yine bu yönetmelikte, il sağlık müdürlerine, 150 puanı aştığınızda sözleşme feshi yetkisi veriliyor.”

“Bir yılda 8 defa iş bırakma kararı aldık”

Aile hekimlerinin bir yılda 8 defa iş bırakma kararı aldığını hatırlatan Özer şunları ifade etti:

“Biz, bu mücadeleden asla geri adım atmayacağız. Biz, önce kendimiz için, sonra halkımız için, aile hekimliği uygulamasını sonlandıracak olan bu yönetmeliğin kaldırılmasını bir şekilde sağlayacağız. Gerekirse kendimiz ceza göreceğiz, sıkıntılar çekeceğiz ama bu yönetmelik kalmayacak.”

“Sendikal gücümüzü ve demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız”

Doktor göçünde rekorlar kırıldığını belirten Özer şöyle devam etti:

“Ülkemizde, doktor göçünün olduğu, rekorlar kırıldığı bir süreci yaşıyoruz. Bu süreçte, birinci basamağa tekrar yönlenme, tekrar muayene ve tedavi hizmeti satın alma ihtiyacı doğdu. Siz, bu dönem, ikinci basamakta bu sorunlar varken olayı kurtaracak olan birinci basamağı bu tür sorunlarla, başlarına işler getirerek, anlamsız ego üreten maddelerle yönetmelik çıkararak bitirme noktasına getirdiniz.

Son olarak diyorum ki biz, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası olarak, elimizdeki sendikal gücümüzü, bireysel gücümüzü, her ne var ise demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Aile hekimliği uygulamasını sonlandıracak ceza yönetmeliğinin tekrar yazılmasını sağlayacağız. Doğrusu da budur. Bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yeniden yapılır. Ve bu anlamda yıl dönümünde, yani 'ceza, infaz ve keyfi yönetmeliğin’ yıl dönümünde, 30 Haziran'da iş bırakıyoruz. Ve Ankara'ya gidiyoruz, sivil toplum kuruluşları olarak. Ankara’da bakanlık önünde basın açıklaması yapıyoruz ve akabinde yine son uyarı olarak 1 Temmuz günü de iş bırakıyoruz. Bu defa sesimizin duyulmasını ve gereğinin yapılmasını bekliyoruz.”