ABD Konsolosluğu önünde Greif CEO’suna uyarı!

Greif işçileri, Greif CEO’sunun sendikayı kabul etmek yerine AKP hükümetine şikayet ederek müdahale çabası içine girmesini protesto etti. İşçiler ABD Konsolosluğu önünde gerçekleştirdiği eylemle CEO’yu talepleri kabul etmesi için uyardı!

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Şubat 2014
  • 15:19

İşgal eylemlerinin 18. gününde olan Greif isçileri ABD Konsolosluğu’na yürüdü.

Hadimkoy'deki fabrikalarından İstinye Park önüne gelen isçiler “İşgal, grev, direniş!” yazılı pankartlarını açtılar ve “Taşeron kölesi olmayacağız”, “İnsanca yasamak istiyoruz!”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” sloganlarını haykırdılar.

Yürüyüş  öncesinde bir konuşma yapan DİSK Tekstil Sendikası Esenyurt Bölge Temsilcisi Engin Yılgın, Greif isçilerinin hakları için 18 gündür direndiğini ve üretimi durdurarak, fabrikayı işgal ettiğini ifade etti. Yılgın, Greif firmasının ABD sermayeli büyük bir tekel olduğuna dikkat çekti.

Yılgın’ın konuşmasının ardından Greif isçileri konsolosluğa doğru yürüyüşe geçtiler. Yolun bir kısmını kapatarak yürüyen isçiler, yürüyüş boyunca sloganlarını coşkuyla haykırdılar. ABD Konsolosluğu yakınında ikamet eden emekçiler de Greif isçilerine alkışlarıyla destek verdiler.

ABD Konsolosluğu’na çıkan sokak kapatıldığı için basın açıklaması polis bariyerlerinin yanında gerçekleştirildi.

 

Greif işçileri haklarına ve geleceklerine sahip çıkıyor!

“Taşeron köleliğine son!” başlıklı başın metnini fabrika temsilcilerinden Ferhat Alsaç okudu. “Bizler emeğine ve onuruna sahip çıkan DİSK Tekstil Sendikası üyesi Greif isçileriyiz.  Bugün direnişimizin 18. günündeyiz. dünyanın en büyük endüstriyel ambalaj üreticisi olan ABD sermayeli Greif işletmesine bağlı fabrikalarımızda, taşeron sistemi ve kölece çalışma koşullarına karşı örgütlendik” diyerek sözlerine başlayan Alsaç, Greif yönetiminin TİS sürecinde takındığı uzlaşmaz tutum karşısında haklarına ve geleceklerine sahip çıktıklarını ifade etti. Alsaç, Greif Türkiye yönetiminin isçilerin temel insani taleplerine 'fabrikayı kapatmak' ve 'kapı önüne koymak' seklinde tehditlerle karşılık verdiğine dikkat çekti.

Greif yönetiminin direnisin başından beri isçilere karşı ayak oyunlarına başvurduğunu vurgulayan Alsaç baskı ve sendikaya karşı tahammülsüzlüğü şöyle aktardı: “Direniş sureci boyunca isçi arkadaşlarımıza gönderilen uydurma belgeler, sendika temsilcilerimize yönelik suçlamalar, silahlı taşeron patronlarının savunduğu tehditler, vb. yollarla sindirilmeye çalışılıyoruz. bu da yetmiyormuş gibi Anayasası tarafından bir hak olarak tanınan sendikaya üye olma hakkı Greif yönetimi tarafından engellenmektedir.”

Greif'in Dudullu, Sultanbeyli ve Samandıra'daki işletmelerinde silahlı özel güvenlikler nöbet tutmaktadır. Fabrika etrafına çekilen jiletli tellerle sendikanın faaliyetleri engellenmek istenmektedir.

Açıklamanın devamında isçilerin direnişinin “yasadışı” olarak gösterilmeye çalışıldığını belirten Alsaç, iş hukukuna aykırı olarak 44 taşeron firmasının fabrika bünyesinde çalışmasına, yani yasadışılığa göz yumulduğunu ifade etti ve “ açıktır ki asil yasadışı olan taşeron sistemini fabrikalarında koruyarak suç isleyen Greif yönetimidir” şeklinde konuştu.

 

Greif CEO’suna uyarı!

Greif şirketinin CEO’su Daniel Liste’nin Türkiye’ye geldiğinden bahseden Alsaç, CEO’nun direnen isçileri Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye şikayet ettiğini kaydetti. Alsaç, “Greif yönetimi bu tutumuyla direnişimizi yasadışı ilan ederek bizleri hükümete hedef göstermektedir” dedi.

Saldırıların örgütlü tutumlarını parçalamayacağını yineleyen Alsaç, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Bu son girişilen çaba da diğerleri gibi beyhudedir ve ayni akıbete uğrayacaktır. sizleri bu çözümsüzlük girişimlerinden vazgeçmeye, sureci sonlandırmak için doğrudan temsilcilerimizle görüşmeye ve taleplerimizi kabul etmeye çağırıyoruz.

Açıklama zorbalıklara rağmen zafere ulaşılacağına vurgu yapılarak sona erdirildi.
açıklamanın ardından isçiler ve destekçileri sloganlarla otobüslerine geri döndü.

Kızıl Bayrak / İstanbul