2 milyon işçiye ücretsiz izin dayatması

İŞKUR verilerine göre, Nisan-Temmuz döneminde 1 milyon 901 bin işçi ücretsiz izne çıkarıldı ve aylık bin 168 liraya mahkum edildi. “Normalleşme”ye rağmen Temmuz ayında 200 bine yakın işçi daha ücretsiz izne çıkarıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Ağustos 2020
  • 10:13

AKP-MHP iktidarı koronavirüs salgınında halk sağlığını ve işçilerin yaşamını hiçe sayarak sermayeyi kurtarma planlarını devreye soktu.

Onlarca milyar lirayı bulan teşvikler, İşsizlik Fonu’ndan kısa çalışma ödeneği desteği sermayenin hizmetine sunulurken, “işten atma yasaklandı” diye bir düzenleme işçilere yutturulmaya çalışıldı. Bu düzenleme işçi kıyımlarına engel olmazken, ücretsiz izin ve sefalet dayatmalarının da yolunu açtı. İşçiler bir yandan “ahlaksızlık” gibi bahanelerin yer aldığı İş Kanunu’nun 25. Maddesi üzerinden, tazminatları da gasp edilerek işten atma saldırılarıyla karşılaşırken, diğer yandan da 2 milyona yakın işçi ücretsiz izne çıkarıldı. Tam gaz “normalleşme” uygulamaları devreye girse de binlerce işçi ücretsiz izin dayatmalarına maruz kalmaya devam ediyor.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, sadece bir ayda yaklaşık 200 bin işçi ücretsiz izne gönderildi. Haberde ücretsiz izin dayatması, işsizlik maaşı başvurusu ve kısa çalışma ödeneği ile ilgili veriler şöyle:

-Nisan-Haziran döneminde 1 milyon 705 bin 147 işçi işvereni tarafından ücretsiz izne çıkarılmıştı. Nisan-Temmuz döneminde bu sayı 200 bine yakın artışla 1 milyon 901 bin 212’ye çıktı. Bu işçiler aylık bin 168 liraya mahkum edildi. İŞKUR verilerine göre ücretsiz izne çıkarılan 1,9 milyon işçiye 3,6 milyar lira ödeme yapıldı.

-Temmuz’da 401 bin 645 işçi işsizlik maaşı aldı. Bu işçilere 494,6 milyon lira ödeme yapıldı.

Bir önceki ay işsizlik maaşı alan işçi sayısı 464 bin 930’du. İşsizlik maaşı alan işçi sayısı düştü.

- Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçi sayısı da bir önceki aya göre 2,4 milyondan 1,7 milyona düştü. İşçilere kısa çalışma kapsamında Temmuz’da 2,5 milyar lira ödeme yapıldı.