DİSK, KESK, TMMOB, TTB düzenlediği video konferans toplantısı ile 2020 1 Mayıs’ına dair açıklamalarda bulundu.
Sendika ve odalar adına DİSK başkanı Arzu Çerkezoğlu basın metnini okudu. Çerkezoğlu koronavirüs salgını koşullarında 1 Mayıs çağrısı yaptıklarını, Uluslararası Sendikal Birliği’n aldığı kararlar doğrultusunda dünya emekçilerinin tek ses olduğunu ifade etti.
Açıklamada işçi sınıfının büyük meydanlarda olmasa da evlerinde, işyerlerinde, sembolik merkezlerde 1 Mayıs’ı gerçekleştireceğini belirtti. Açıklamada “emek ve bilimle kurulacak yeni bir toplumsal bir düzen için yaşasın 1 Mayıs” denildi.
Dünyada yaşanan sürece de değinen Çerkezoğlu, Türkiye’de “işçilerin ölümü pahasına çarklar dönecek diyerek virüs iş yerlerden evlerimize taşınıyor. Aklın ve bilimin değil bir avuç insanın istekleri doğrultusunda hareket ediliyor” dedi. AKP iktidarının önlem ve tedbir adı altında sermayeye sunduğu paketlere de değinilen Çerkezoğlu, işçi ve emekçiler için yapılanların yetersiz olduğuna vurgu yaptı.
Kurumlar adına yapılan açıklamada ayrıca “Ücretsiz izin dayatılan işçiler sefalet koşullarında yaşamaya mahkûm ediliyor. Bu düzenin çarkları neşesi yerinde bir avuç zengin için dönüyor” denildi.
“Bu düzenin sahibi bir avuç ayrıcalık tanınan insan ile toplumun yüzde 99’nun çıkarları aynı değil” denilen açıklamada talepler şu şekilde sıralandı:
1- Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulmalıdır.
2- Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalı, küçük esnaf desteklenmeli, çalışanlara ücretli izin verilmeli ve işsizler için ise koşulsuz işsizlik maaşı ödenmelidir.
3- Tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları ve elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca faiz işletilmeden ertelenmelidir.
4- Bu süreçte özel sağlık kuruluşları kamu kontrolüne geçirilmeli, yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız olmalıdır.
5- Salgınla mücadelede koordinasyonda katı bir disiplin uygulanmalı, bilimsel yaklaşım ve bilgi paylaşımında açık ve şeffaf olunmalıdır. Güven kriteri haline gelen Covid-19 Testleri konusunda bilimsel-yaygın-hakkaniyetli ve sonuçların hızla açıklandığı bir işleyiş hakim kılınmalıdır.
6- Başta hekimler, sağlık ve belediye çalışanları olmak üzere, tüm zorunlu işlerde koruyucu ekipman başta olmak üzere bütün eksiklikler giderilmeli, herhangi bir aksama yaşanmayacağına dair güven verilmeli ve bu işlerde çalışan herkes düzenli olarak testten geçirilmelidir.
7- Salgın dönemlerinde dezavantajlı kesimler olarak kabul edilen; hiçbir geliri ve birikimi olmayan yoksullar, göçmenler ve tutuklu/hükümlüler için yaşamlarını ve sağlıklarını koruyacak fiili ve yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.”
1 Mayıs belirsizliği devam ediyor
Kurumlar adına yapılan açıklamada 2020 1 Mayıs’ında yapılacaklar ise özetle şöyle ifade edildi:
- 2020 1 Mayıs’ına kadar tüm cadde ve meydanları taleplerimiz ile donatacağız. Sendikalarımızın, evlerimizin, iş yelerlerimizin görünen duvarlarını taleplerimiz olan pankartlar ile süsleyeceğiz
- 77 1 Mayıs’ında kaybettiğimiz arkadaşlarımızı Taksim’de Kazancı yokuşunda anacağız.
- Bulunduğumuz her yerden 1 Mayıs marşını okuyacak, balonlarımızı uçuracak, taleplerimizi dillendiren pankartlarımız ile süsleyeceğiz
- Sosyal medya üzerinden 1 Mayıs mitinglerinde buluşacağız.
1 Mayıs’a bir hafta kala DİSK, KESK, TMMOB ve TTB adına duyurulan eylem-etkinlik programı, somutluğu açısından önemli boşluklar içeriyor. Zira, gün gün neler yapılacağı ve 1 Mayıs günü hangi saatte ne türden bir eylem gerçekleştirileceği hala belirsizliğini koruyor.
Fabrikalarda 1 Mayıs örgütlenecek mi sorusu yanıtsız kaldı
Çerkezoğlu, açıklama sonrasında basın emekçilerinin sorularını yanıtladı. Basın çalışanlarının sorduğu “Diğer konfederasyonlarla birlikte 1 Mayıs kutlaması düşünülüyor mu?”, “Taksim’de 1 Mayıs yapma düşüncesi var mı?”, “sosyal medyada ne türden eylemler gerçekleştirilecek” sorularına yanıt veren Çerkezoğlu; Kızıl Bayrak tarafından yöneltilen “Fabrikalarda üretim devam ediyor. İşçiler fabrikalarda sağlıksız koşullarda çalıştırılıyor. Salgın koşullarında 1 Mayıs’ı fabrikalarda örgütlemek, üretimi durdurmak gibi bir düşünceniz var mı?” sorusuna belirsiz bir dille yanıt verdi. Arzu Çerkezoğlu bu konuda “Her sendikamız kendi iş yerlerine dönük eylem planına sahip. Bunu ilerleyen zamanlarda paylaşacağız” dedi.
Soru cevap kısmının ardından basın toplantısı bitirildi.
Kızıl Bayrak / İstanbul