Sarıgazi İşçilerin Birliği Derneği’nde 26 Şubat’ta, Gebze İşçilerin Birliği Derneği’nde ise 27 Şubat Pazartesi günü işçi ve emekçilerle 8 Mart ve deprem gündemli toplantı yapıldı.
Sarıgazi'de “Dayanışmayla örgütlenelim” toplantısı!
Sarıgazi İşçilerin Birliği Derneği’nde 26 Şubat’ta işçi, emekçilerle deprem gündemli toplantı yapıldı. Yakın zamanda deprem bölgesinde çalışmalar yürüten arkadaşlarımızın katılımıyla yapılan toplantıda ilkin bölgeden gözlemler aktarıldı. Depreme ve deprem bölgesine dair birçok sorunun yaşandığı, iktidarın, depremin ilk anından bugüne bölgede yaşayan işçi, emekçileri kendi kaderine terk ettiği ifade edildi. Özellikle Antakya ile Defne’nin büyük bir yıkımla karşı karşıya kaldığı, depremle birlikte yaşanan felaketin adeta katliama dönüştüğü ifade edildi. Depremin yıkımından en çok kadın ve çocukların etkilendiği ve ağır şartlar altında yaşam mücadelesi verdikleri aktarıldı. Tüm yetersizliklere rağmen devrimci, ilerici kurumların, sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin, gönüllülerin büyük bir özveriyle yaraları sarmaya çalıştığı belirtildi. Ancak sorunların devam ettiği ve önünüzdeki günlerde daha kalıcı bir dayanışmanın örgütlenmesinin önemli olduğu vurguladı.
Toplantı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde İşçi Emekçi Kadın Komisyonları’nın (İEKK) 5 Mart (Pazar) günü, saat: 14.00’de Süreyya Operası önünde gerçekleştireceği eyleme katılım çağrısı yapılarak sonlandırıldı.
Gebze’de toplantı
Gebze İşçilerin Birliği Derneği bu haftaki toplantısında deprem sonrası açığa çıkan gerçekler ve yaklaşan 8 Mart gündemine dair toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıya deprem gündemiyle başlandı. Depremde düzenin çürümüşlüğü, işçi-emekçilere düşman karakteri üzerinde duruldu. Depremzedelerle dayanışma için yapılan eylemelerde de devletin rolünün bir ke z daha açığa çıktığına vurgu yapıldı. Kadıköy’de yapılmak istenen ve polis terörüyle engellenen eyleme dair konuşuldu.
Depremzedelerle dayanışmanın sürdürülmesi ve taleplerinin daha da görünür kılınması için çalışmalar yapılması gerektiği ifade edildi. Dayanışmanın sınırları üzerinde de durularak, ülkedeki var olan imkanların işçi-emekçiler için seferber edilmesi için sınıf muhalefetinin güçlendirilmesi gerektiği konuşuldu. Başta bulunulan çalışma alanlarında buna uygun sorumlulukla hareket edilmesi gerektiği söylendi. Toplantı deprem gündemiyle ilgili başlıkta bu bölgelerde kadın ve çocukların yaşadığı özgün sorunlara dikkat çekildi. Halihazırda kadın ve çocuklara dönük çok yönlü şiddettin yaşandığı, deprem bölgelerinde yaşayanların buna fazlasıyla açık hale geldiği ifade edildi. Yaklaşan 8 Mart’ı da sömürüye, eşitsizliğe, rant ve ölüm düzenine karşı bir kavga çağrısı olarak ele almak gerektiği vurgulandı.
İşçi- Emekçi Kadın Komisyonları’nın, 5 Mart Pazar günü yapacağı program duyuruldu.
Dernek üyeleri, çalışma yürütülen alanlarda kadınlara dönük çalışmanın güçlendirilmesine de vurgu yaparak, buna dair somut kararlar aldı.
Son olarak direnişlere dair konuşuldu. MKS Transformatör işçilerinin süreci anlatılarak, dayanışma çağrısı yapıldı ve toplantı bitirildi.
Kızıl Bayrak / Sarıgazi, Gebze