Sağlık Koordinasyonu’ndan acil önlem çağrısı

Samandağ Sağlık Koordinasyonu gerçekleştirdiği basın açıklamasında yetkilileri bulaşıcı hastalık riskine karşı derhal harekete geçmeye çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Mart 2023
  • 15:50

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) başta olmak üzere pek çok emek ve meslek örgütünün oluşturduğu Samandağ Sağlık Koordinasyonu yetkilileri bulaşıcı hastalık riskine karşı derhal harekete geçmeye çağırdı. 

Koordinasyon adına gerçekleştirilen “Samandağ’da bulaşıcı hastalıklar kapıda! Yetkilileri derhal adım atmaya çağırıyoruz!” başlıklı basın açıklamasında bölgedeki sağlık hizmetlerine ilişkin şu tespitlere yer verildi:

“*Samandağ’da koruyucu sağlık hizmetleri çökmüş durumdadır. Az sayıdaki ASM’de sağlık emekçilerinin özverisi ile çok sınırlı bir hizmet yürütülmektedir. Bu sebeple, gebe ve bebek izlemleri neredeyse yapılamaz durumdadır. Gebe ve bebek aşılamaları sadece 2 ASM’de ve yetersiz şekilde yapılabilmektedir.

*İlçeye gebe izlemleri, gebe ve çocuk aşılamaları yapması için resmi olarak görevlendirilmiş olan sağlık emekçilerine, günler geçmesine rağmen aşı, aşı dolabı, bilgisayar ve internet erişimi temin edilmemiş durumdadır.

*İlçede ayakta kalan tek hastane olan Samandağ Devlet Hastanesinde, 20 Şubattaki Hatay depremleri sonrasında sadece acil sağlık hizmetleri verilmektedir. Büyük bir özveriyle hastanede çalışmakta olan gönüllü sağlık emekçilerinin yeterli ve dengeli şekilde beslenebilmesi için yeterli bir organizasyon bulunmadığı gözlemlenmiştir. Son 3 gündür sağlık emekçilerine yemek temini ilçedeki gönüllüler tarafından yapılmaktadır.

*TTB ve SES’in köylerde yaptığı sağlık taramalarında tetanoz aşısı olmamış gebe ve topuk kanı alınmamış yenidoğan tespiti yapılmıştır. Köylerde çadır temini yapılmamış yurttaşlar mevcuttur. İnsanlar toplu şekilde seralarda, sağlık açısından uygun olmayan koşullarda yaşamaktadırlar.

*İlçede gönüllü olarak sağlık hizmeti verilmekte olan tüm noktalarda kaygı verici düzeyde uyuz ve bit vakası görülmektedir. Bu vakalar için yeterli düzeyde ilaç bulunmamaktadır. Yeterli ilaç bulunsa dahi, bu hastalıkların önlenebilmesi için hijyen olanakları yetersizdir. İnsanlar duş alamamakta ve çamaşırlarını yıkayamamaktadır. İlçede derhal ve yeterli sayıda çamaşırhaneler kurulmalıdır. İlçe merkezindeki şebeke suyunda gerçekleştirdiğimiz testte suyun klorlanmış olduğunu gözlemledik. Klorlama işlemi titizlikle devam etmelidir. Su tankerleriyle kullanma suyu ihtiyacının giderildiği yerlerde de klorlama işlemi yapılmalı ve denetlenmelidir.

*İlçe merkezinde dahi insanların dış ortamlarda tuvalet ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıkları gözlemlenmiştir. İlçe genelindeki tuvalet sorunu derhal çözülmeli ve hijyenik koşulları sağlanmalıdır.

*Gönüllü sağlık emekçilerine çok sayıda ağızda uçuk vakası başvurmaktadır. Stres kadar ağız ve diş hijyeninin sağlanması konusundaki eksiklikler buna sebep olmaktadır.

*Gönüllü sağlık emekçilerine çok sayıda göz enfeksiyonu olan hasta başvurmaktadır. Enkaz kaldırma çalışmaları ve diğer inşaat işleri dolayısıyla ilçe merkezinde ciddi bir toz ve hava kirliliği oluşmaktadır. Enkaz kaldırma işlemleri sırasında sulama işlemleri yapılmamakta ve ne işçilere ne de halka FFP2 veya FFP3 tipi maskeler temin edilmemektedir.

*Barınma, ısınma, duş, tuvalet, su, toz ve hava kirliliği problemleri çözülmedikçe enfeksiyon hastalıklarının salgına dönüşmesi durdurulamayacaktır.

*İlçede diş sağlığı hizmeti veren tek bir klinik dahi bulunmamaktadır. Bu sorunun en yakın zamanda çözüme kavuşması gerekmektedir.

*İlçe merkezinden 112’ye yapılan başvurularda, ambulansların geliş süresi ortalama 40 dakikadır. Bu durum, sağlık açısından ciddi sonuçlara ve ölümlere yol açabilir.

*Deprem sonrası birçok gebe, bebeğinin yaşayıp yaşamadığı yönünde sıkıntı yaşamıştır. Gönüllü sağlık emekçilerinin özel çabasıyla yapılan ultrason tetkikleri ile bu soruna cevap üretilmeye çalışılmıştır.

*İlçe genelinde çocuklar için olan antibiyotikler neredeyse tükenmiş durumdadır.

*Nebülizatörler yetersizdir. Düzenli kullanmakta olan hastaların makineleri ya enkazda ya da binalarda olduğu için ulaşılamaz durumdadır.

*Kendileri de afetzede olan sağlık emekçileri, yaşam koşulları iyileşene ve kendilerini hazır hissedene kadar çalışmaya zorlanamazlar. Afetzede olan sağlık emekçilerinin psikososyal rehabilitasyonları için derhal harekete geçilmelidir. Afetzede sağlık emekçilerinin istedikleri şehirlere atanmaları için gerekli kolaylaştırma sağlanmalıdır.

*Aile planlaması için derhal harekete geçilmesi gerekmektedir. Doğum kontrol yöntemleri konusunda halk bilinçlendirilmeli ve başta kondom olmak üzere insanların bu yöndeki ihtiyaçları karşılanmalıdır. İstenmeyen bir gebelik sonucu deprem bölgesindeki bir kadının yaşayacağı çaresizliği göz önünde bulundurarak, bu konuda yetkilileri derhal adım atmaya çağırıyoruz.

*Barınma, beslenme ve sağlık hizmetleri bakımından hâlâ sürmekte olan eksikliler, afetzedeler için ilçede yaşamı sürdürmenin imkânsızlaşmasına doğru ilerlemesi bakımından kaygı vericidir. Samandağ halkı, bu politikanın bölgenin insansızlaştırılması veya kültürel dokusunun bozulması için uygulandığı konusunda kaygı taşımaktadırlar. Bu kaygının giderilmesi sorumluğu kamu otoritesinden sorumlu olan yetkililerindir.”