“Katledilen kadınlar isyanımızdır!”

Tarsus Kadın Platformu, Tarsus’ta son dönemde artan ve son olarak 8 Nisan’da hamile bir kadının daha ağabeyi tarafından öldürülmesine tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 10 Nisan 2024
  • 10:30

Tarsus Kadın Platformu, Tarsus’ta son dönemde artan ve son olarak 8 Nisan’da hamile bir kadının daha ağabeyi tarafından öldürülmesine tepki gösterdi.

Yarenlik Alanında yapılan eylemde “Katledilen kadınlar isyanımızdır! Erkek adalet değil, gerçek adalet!” yazılı pankart açıldı. Basın metnini okuyan Bilgehan Güçtimur şunları ifade etti:

“Gün geçmiyor ki bir kadın; kocası,oğlu,babası ve abisi tarafından katledilmesin. Yanı başımız da Tarsus da son 2 ay içerisinde 4 kadın eski kocası, oğlu ve abisi tarafından katledildi. Öfkeliyiz çünkü kadın cinayetleri çığ gibi büyüyor. İsyandayız çünkü erkekler öldürüyor ve devlet koruyor. Her bir kadın cinayetinde öfkemizi daha çok biliyoruz. Dün yine Tarsus’ta Besra Kırmızı töre cinayeti adı altında kutsal aile yalanları ile abisi tarafından katledildi.
Kadınları mülkü olarak gören erkek egemen zihniyet namus, töre kutsal aile yalanlarıyla Kadınları katlediyor. İktidar ise bu anlayışa çanak tutuyor. Devlet cezasızlıkla kadın katillerinin sırtını sıvazlıyor.”

Her yıl yaşanan kadın cinayetlerinin verilerini paylaşan Güçtimur cinayetlerin münferit olmadığını vurguladı. Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Eşitlik olmadan adalet olmaz! Erkek şiddetini önlemek için toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmalıdır. İktidarın eşitliği reddeden politikaları erkek şiddetinin temelini oluşturuyor. Bu eşitsizlik dinci gericilikle, diyanet açıklamalarıyla meşrulaştırılıyor. İktidar şiddeti önlemek için toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak birimler kurmak yerine bu eşitsizliği derinleştirmek üzere mekanizmalar kurmayı tercih ediyor. Her yere aile irşad büroları açıyor, buralarda şiddet gören kadınlara sabırlı olması örgütleniyor. Fetvalarıyla yıllardır kadınları hedef alan Diyanet resmî sitesinden kadınların kocalarının isteklerine itaat etmesini ve kadınların çalışmasının eşinin iznine tabi olduğunu açıkladı. Diyanet fetvalarına da güç aldığı iktidara da itaat etmiyoruz. Töre adı altında cinayetleri meşrulaştıran zihniyeti biz Diyanet fetvalarından tanıyoruz.
Tetiğe basarken eli dahi titremeyen Umut Başıbaş seni tanıyoruz. Yüzünü hafızamıza kazıyoruz diger katiller gibi. Öfkemiz büyük, isyanımız büyük!  Töreniz de batsın, namusunuz da! Katledilen kız kardeşlerimize sözümüz olsun: Mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz."