2018’de iz bırakan kadın eylemleri

2018 yılında dünyanın birçok ülkesinde kadın cinayetleri kitlesel protestolarla lanetlenirken, kadınlar “Bedenim benimdir!” diyerek kürtaj yasaklarını da protesto ettiler.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 31 Aralık 2018
  • 07:51

2018 yılında dünyanın birçok ülkesinde kadın cinayetleri kitlesel protestolarla lanetlenirken, kadınlar “Bedenim benimdir!” diyerek kürtaj yasaklarını da protesto ettiler.

- 24 Mart’ta Polonya’da on binlerce kişi hükümetin kürtaj yasasında sertleştirmeye gitmesini protesto etti. Varşova’daki yürüyüşe 50.000 kişi katıldı.

-26 Mayıs’ta İtalya’da binlerce kadın kürtaj hakkı için “Benim vücudum, benim kararım!” şiarıyla yürüyüş düzenledi.

- Mayıs ayında Güney Kore’nin başkenti Seul’da 12.000 kadın eşit haklar için yürüyüş düzenlendi. Bu, yıllardır gerçekleşen en kitlesel gösteri oldu.

- 11 Mayıs’ta Şili’de binlerce kadın “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz!” şiarıyla gösteri düzenledi. Gösteride kadına şiddet protesto edildi. Ülkede 2017 yılında 43 kadın ev içi şiddette hayatını kaybetti.

Yine Mayıs ayı içinde Şili’de on binlerce kadın eşitlik için ve cinsiyetçi eğitime karşı sokağa çıktı. Santiago de Chile’deki yürüyüşe 80.000 kişi katıldı. Diğer kentlerde de kitlesel gösteriler düzenlendi. Bu, üç hafta içinde gerçekleşen ikinci yürüyüştü. Öğrenciler de birçok fakülteyi işgal ettiler.

- 15 Temmuz’da Dominik Cumhuriyeti kenti Santo Domingo’da binlerce kadın kürtaj hakkı için gösteri düzenledi. Kadınlar kadın sağlığı ve onurunun korunmasını savunuyorlar.

- 28 Temmuz’da Şili’de 40.000 kadın kürtaj hakkı için yürüdü. Legal ve Güvenli Kürtaj Hareketi hükümete yasa tasarısı sunmak istemiş, Başbakan Pinera bunu reddetmişti. 13.000 kamu çalışanının 8.000’i sendikada örgütlü.

- 4 Temmuz’da Güney Kore’de 70.000 kadın soyunma kabinlerine takılan kameraları protesto ederek yürüyüş düzenledi.

 - 18 Ağustos’ta Güney Kore’de Seul’da bir politikacının tecavüz nedeniyle açılan davada serbest kalması öfkeye neden oldu. Protesto gösterisine 20.000 kişi katıldı.

- 18 Eylül’de McDonald’s’ta çalışan işçiler işyerlerinde yaşanan cinsel tacize karşı Amerika’nın 6 büyük şehrinde greve gitti.

- 22 Eylül’de İsviçre’de 20.000 kadın işçi “eşit işe eşit ücret” talep ederek gösteri düzenledi. Yasal düzenlemeye rağmen İsviçre’de kadın işçilere halen erkek işçilere göre beşte bir daha az ücret ödenmekte.

- 29 Eylül’de Brezilya’da yüz binlerce kadın “Onu değil!” şiarı altında faşist Başkan Jair Bolsonaro’nun adaylığını protesto ederek yürüdü. Kadınlar, Bolsonaro’nun faşist-ırkçı-kadın düşmanı ve cinsiyetçi söylemlerini protesto ettiler.

- 4 Aralık’ta İsrail’de iki genç kadının aile içi şiddette öldürülmesini protesto etmek için grev günü ilan edildi, gösteriler düzenlendi.

- 5 Aralık’ta Arjantin’in birçok kentinde, iki yıl önce uyuşturucu verilerek tecavüz edilen ve öldürülen 16 yaşındaki genç kızın katillerinin suçlu bulunmaması protestolara yol açtı. Gösterilere “Ni Una Menos” hareketi çağrı yaptı.