Kadın cinayetleri 2020 raporu açıklandı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun açıkladığı 2020 yılı kadın cinayetleri raporuna göre 300 kadın katledilirken, 171 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 02 Ocak 2021
  • 14:45

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2020 yılı kadın cinayetlerini raporunu yayınladı. Rapora göre “evde kal” çağrılarının yapıldığı pandemi dönemi kadınların koşullarını ağırlaştırdı.

Dünyada ve Türkiye’de tüm zorluklara rağmen kadın mücadelesinin yükseldiğinin belirtildi raporda “Türkiye’de İstanbul Sözleşmesi kadın düşmanları ve eşitlik karşıtları tarafından tartışmaya açıldı ve sözleşmeye yönelik saldırılar zamanla arttı. Bu saldırılar devam ederken Muğla’da yaşayan Pınar Gültekin’in vahşice öldürülmesi büyük bir etki yarattı. Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar kadın cinayetlerinin durdurulması ve kadına yönelik şiddetin son bulması için meydanlarda buluştu, kitlesel eylemler gerçekleştirildi. Mücadelemizle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi tartışmaya açmaya çalışan hükümet geri adım attı. Sadece geri adım atmak yetmez diyerek, İstanbul Sözleşmesi’ni tamı tamına uygulatacağız diyerek mücadelemize devam ediyoruz” denildi.

İstanbul Sözleşmesi’ni savunan kadınlara karşı saldırıların da artarak devam ettiğine dikkat çeken raporda, kadınların mücadelesi ile devletin istatistikleri açıklamak zorunda kaldığı ifade edildi.

300 kadın cinayeti, 171 şüpheli ölüm

Katledilen kadınların isimlerinin de yer aldığı raporda şu ifadelere yer verildi:

Bu yıl 300 kadın cinayeti işlenmiş, 171 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 300 kadından 182’sinin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 22’si ekonomik, 96’sı da boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 182 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”