İşçiler kadın cinayetlerini protesto etti

İzmir’de Genel-İş 2 Nolu Şube Kadın Komisyonu tarafından gerçekleştirilen eylemle kadın cinayetleri protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 30 Aralık 2020
  • 22:00

DİSK/Genel-İş İzmir 2 Nolu Şube Kadın Komisyonu kadın cinayetlerini protesto etti.

Konak Sümerbank önünde saat 12.00’de bir araya gelen kadınlar alkışlarla kaldın cinayetlerini protesto ederek eyleme başladı ve basın açıklaması okundu.

“Bunlar sadece duyduklarımız”

Son yaşanan kadın cinayetleri hatırlatılarak başlayan açıklamada, “Dün İstanbul’da Dr. Aylin Sözer’in Kemal Delbe tarafından evinde yakılarak; İzmir’de Betül TUĞLUK’un oğlu Berk tarafından bıçaklanarak, Malatya'da Selda Taş'ın evli olduğu Mehmet Taş tarafından vurularak ve Gaziantep' de Vesile Dönmez'in oğlu tarafından vurularak öldürülmesi kadınlar olarak isyanımızı büyüttü” denildi.

Kadına yönelik şiddette hükümetin rolü

AKP-MHP rejminin kadın düşmanı politikalarının teşhir edildiği açıklama şöyle devam etti:

“Hükümetin muhafazakârlık tutumuyla kadınlarımızı eve kapatama arzusu, erkek egemen bir ülke inşa etme çabası, kadına yönelik şiddete göz yumması, failleri aklaması ve şiddete teşvik eden tutumu, kadına zulmün hız kesmeden devam etmesine sebep olmakta. Hükümetin görevi kadına yönelik şiddetle mücadele etmek, bunu örtbas etmek değil! Önlemlerin alınmadığı her gün, kadınlarımız ‘töredir, gelenektir, görenektir’ söylemleri ile dövülmeye, yakılmaya ve öldürülmeye devam edecektir.”

“İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284 sayılı yasayı uygulayın!”

İstanbul Sözleşmesi’nin gereğinin yerine getirilmediği, 6284 sayılı kanunun uygulanmadığı belirtilen açıklamada, “Kadınlar kanun kapsamında alınan koruma kararlarına, tedbirlere rağmen şiddete uğramaya, öldürülmeye devam etmektedir. 6284 sayılı kanun, uygulayıcılarının pasif ve özensizliği ile işlevsiz ve kâğıt üstü bir kanun haline getirilmek istenmektedir” denildi. Kadın düşmanı rejimin İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamadığı gibi, sözleşmeden imzasını çekmeyi gündeme getirmesine değinilerek “Sözleşmeden çekilmek, kadınlardan yana olunmadığını açıkça ilan etmek demektir” denildi.

Açıklama, “Yaşam hakkımızın bir cani tarafından elimizden alınmaması için, Hükümetin derhal 6284 Sayılı Yasayı ve İstanbul Sözleşmesini uygulanmasını istiyoruz” talebiyle son buldu.

Kızıl Bayrak / İzmir