Kadın cinayetlerine karşı kadınlar eylemde

Kadın cinayetlerine karşı öfke bir kez daha sokaklara taştı; İstanbul, Ankara ve İzmir’in aralarında olduğu pek çok kentte eylemler yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 30 Aralık 2020
  • 20:05

Son yaşanan kadın cinayetlerinin ardından kadına yönelik şiddete karşı öfke bir kez daha sokaklara taştı. Pek çok kentte eylemler yapıldı, basın açıklamaları gerçekleştirilerek kadın cinayetlerinin sorumlusunun kadın düşmanı AKP-MHP rejimi olduğu vurgulandı.

İstanbul’da Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri Aylin Sözer’in öldürüldüğü yerde, İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu Kadıköy’de, Ankara Kadın Platformu ise Çankaya Belediyesi önünde eylem gerçekleştirdi. İzmir’de de kadınlar ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kadıköy’de kadın cinayetlerine karşı eylem

Kadıköy’de İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu kadına yönelik şiddete karşı eylem gerçekleştirildi. Kadın cinayetlerinde öldürülen kadınların isimlerinin okunduğu eylemde İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması çağrısı yapıldı. “Erkeklerin şiddeti her gün kadınları öldürüyor! İsyandayız! #Aylin Sözer #Selda Taş #Vesile Dönmez” pankartının açıldığı eylemde ajitasyon konuşmalarının ardından basın metni okundu. 

Basın açıklamasında “Kadınların eşit, özgür ve adil bir yaşam mücadelesi büyüdükçe, erkek egemen sistemin saldırıları da kendisini örgütlemekte. Her gün artan kadın cinayetleri haberleri ile uyanırken, erkeğe cesaret veren erkek devlet İstanbul Sözleşmesini uygulatmak bir yana, İstanbul Sözleşmesinden geri çekilmeyi tartışmaya devam ediyor” denildi. 

Dün gerçekleşen kadın cinayetlerine vurgu yapılarak “Kazanımlarımıza saldırmaya devam eden erkek egemen sisteme onun tüm aygıtlarına bir kez daha sesleniyoruz. Katilleri tanıyoruz” denildi.

“Haklarımız ve yaşamlarımız için alanlarda mücadele etmeye devam edeceğiz” denilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Sayısal verilerle kadına yönelik şiddeti manipüle etmekten vazgeçin, ‘aile düzeni’ adı altında kadınlara rol biçmekten vazgeçin, erkekleri kışkırtmaktan ve yanlarında durmaktan vazgeçin. 6284 ve İstanbul Sözleşmesini etkin uygulatarak yükümlü olduğunuz sorumlulukları yerine getirin.

Çünkü kadınlar vazgeçmeyecek. Evde, sokakta, fabrikada, avm de, okulda, yaşamın her alanında yaşamak ve yaşatmak, bir kişi daha eksilmemek için mücadele etmeye devam edecek.

Çünkü kadınlar haklarını ve hayatlarını sizin insafınıza bırakmayacak,

Çünkü kadınların taşan sabrı ve direnişteki ısrarı uykularınızı kaçıracak!”

Eylem boyunca “Yaşasın kadın dayanışması!”, “Jin, jiyan, azadi!”, “Kadın cinayetleri politiktir!”, “Kadın dayanışması yaşatır!”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır!” sloganları atıldı. 

Aylin Sözer’in öldürüldüğü yerde protesto

İstanbul’da ayrıca, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri, Aylin Sözer’in öldürüldüğü yerde eylem gerçekleştirdi. Kadın Meclisleri adına yapılan konuşmada Aylin, Selda, Vesile, Betül ve yüzlerce kadın bugün aramızda olabilirdi. Her gün kadın cinayetlerini durdurmak için mücadelemize devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız. Kadınları yaşatacağız” denildi. 

Eylemde konuşan Fidan Ataselim “Kadın cinayetlerini durdurmak, İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatmak için, o mevkilerde makamlarında oturanların gerekirse koltuklarını sallarız” dedi. “Biz kadın cinayetlerini durdurmakta kararlıyız. Durdurabileceğimizi de biliyoruz” vurgusu yapan Ataselim, “Kadın cinayetlerini durdurmayanlar ne yapıyor biliyor musunuz? Ankara’da 7 arkadaşımızı gözaltına aldı” diyerek saldırıları teşhir etti. 

Açıklama boyunca “Kadınları değil, katilleri durdurun!” sloganı atıldı. 

“Esas katil devlet ve yargı”

Ankara’da kadın cinayetlerine karşı Çankaya Belediyesi önünde eylem gerçekleştirildi. Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla gerçekleştirilen eylemde, Aylin Sözer, Selda Taş, Vesile Dönmez ve Betül Tuğluk'un, kadın cinayetlerini önlemek yerine bunları adeta teşvik eden politikalar nedeniyle öldürüldüğüne vurgu yapıldı, “Kadın cinayetleri politiktir!” sloganları atıldı.

Kadınların bir kişi daha eksilmemek için mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Betül Koca “6284 ve İstanbul Sözleşmesini etkin uygulamakla yükümlü olduğunuz sorumlulukları yerine getirin” dedi.

Koca, erkek egemen zihniyetin birçok alanda karşılarına çıktığını ifade ederek, “Taciz ve tecavüzü Ümitcan Uygu'larve Musa Orhan'ları serbest bırakarak ödüllendirildiğini görüyoruz. Bu ülkede kadınlar öldürülüyor, bu ülkede kadınlar kadın katilleri ve şiddet faili erkekler tutuklansın diye sosyal medyadan adalet arıyor, bu ülkede kadınlar her gün yaşamak ve yaşatmak için mücadele ediyor” dedi.

Kadını koruyamayan devletin ve yargının esas katil olduğunu söyleyen Koca, “Adaleti sağlayamayan saraylara isyan ateşi Arjantin’den Polonya’ya Türkiye’den Meksika’ya yükselmeye devam edecek” dedi.

Katledilen kadınların isimleri okunduğunda “Yaşıyor” diye haykıran kadınlar, “Kadınların ısrarı uykularınızı kaçıracak!”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz!” sloganlarıyla eylemlerini sonlandırdı.

“Katledilen kadınlar isyanımızdır!”

İzmir’de Karşıyaka İş Bankası önünde saat 17.30'da bir araya gelen kadınlar “Katledilen kadınlar isyanımızdır, erkek vuruyor devlet koruyor” diyerek eylem yaptı.

Kadın platformları adına yapılan ortak açıklamada, “Cezasızlık politikalarının, İstanbul Sözleşmesinin uygulanmamasının bedelini kadınlar yaşamlarıyla ödüyor” denilerek dün katledilen kadınlar hatırlatıldı.

“Esas katillerin kadını koruyamayan devletin ve yargının olduğunu çok iyi biliyoruz” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada şu vurgular yapıldı:

“Kazanımlarımıza saldırmaya devam eden erkek egemen sisteme ve onun tüm aygıtlarına bir kez daha sesleniyoruz: Katilleri tanıyoruz! Haklarımız ve yaşamlarımız için alanlarda mücadele etmeye devam edeceğiz! Eril zihniyetin ve cinsiyetçiliğin mevcut politikalarla beslenerek kadın cinayetlerini cesaretlendirdiği, taciz ve tecavüz kültürünü yaygınlaştırdığını görüyoruz. Yargıdan ve onun cezalandırma sisteminden korkmayan erkekler artan bireysel silahlanma ile kadınları katletmekten çekinmiyor. Bu ülkede kadınlar öldürülüyor. Bu ülkede kadınlar, kadın katilleri ve şiddet faili erkekler tutuklansın diye sosyal medyadan adalet arıyor. Bu ülkede kadınlar her gün yaşamak ve yaşatmak için mücadele ediyor. Peki ilk imzacısı olmakla övünen devlet neden İstanbul Sözleşmesini etkin uygulamıyor? Uygulamakla sorumlu olduğunuz sözleşmeden vazgeçerek kadınların yaşam güvencesini nasıl ortadan kaldırırsınız?”

6284 ve İstanbul Sözleşmesi’nin etkin uygulanması çağrısı yapılan açıklama, “Çünkü kadınlar vazgeçmeyecek. Evde, sokakta, fabrikada, avm de, okulda, yaşamın her alanında yaşamak ve yaşatmak, bir kişi daha eksilmemek için mücadele etmeye devam edecek. Çünkü kadınlar haklarını ve hayatlarını sizin insafınıza bırakmayacak, Çünkü kadınların taşan sabrı ve direnişteki ısrarı uykularınızı kaçıracak” ifadeleriyle son buldu. Eylem alkış ve sloganlar ile bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara-İzmir