İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Ege Bölgesi’nde yılın ilk 4 ayında kadına yönelik gerçekleşen hak ihlalleri üzerine hazırladığı raporunu yayımladı.
İlk olarak raporun hazırlanışına ilişkin bilgi verilen açıklamada “2021 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan aylarını kapsayan kadın hak ihlalleri derneğimize yapılan başvurular ve basın taramaları baz alınarak hazırlanmış ve raporlaştırılmıştır. Bu rapor İzmir, Afyon, Aydın, Denizli, Kütahya, Balıkesir, Muğla, Manisa, Uşak, Burdur, Isparta illerini kapsamaktadır” ifadeleri kullanıldı.
İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının yanı sıra kadına yönelik şiddetin “kadın düşmanı muhafazakar politikalar ve söylemler” ile arttığı belirtildi. Kadınların hakları için verdiği mücadeleye yönelik saldırılara dikkat çekilen raporda sistemin, iktidarın ve kurumlarının açıklamalarıyla, uygulamalarıyla ve yasal düzenlemeleriyle kadın hak ihlallerinden sorumlu olduğunun altı çizildi. Bu kapsamda boşanmak isteyen kadınların şiddet gördüğü, çocuklara yönelik istismarın sürdüğü, “şüpheli kadın ölümlerinin” arttığı, hapishanelerde kadın hakkı ihlallerinin çoğaldığı, çıplak arama ve işkencenin gündeme geldiği, LGBT+’ları yok sayan homofobik ve transfobik açıklamalar yapıldığı üzerinde duruldu.
Pandemi koşulları da eklenince...
“Şiddeti besleyen eril dile bir de pandemi koşulları eklenince çalışma yaşamının mağduru yine kadınlar olmuştur” denilen raporda, pandemi koşullarında kadınların ağırlaşan yaşam ve çalışma koşulları şöyle anlatıldı:
“İşsiz kalan kadın, ev içindeki cinsiyetçi iş bölümü nedeni ile kısıtlı bütçeyle evi ve çocukları en uygun şekilde idare etmek durumunda kalmış ve kadın olmasından kaynaklı tüm olumsuzlukları üstlenmek durumunda kalmıştır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de salgın nedeni ile evden çalışma modeline geçilmiş, evde çalışmak zorunda kalan kadının sorumlulukları fazlası ile artmış toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin olumsuz etkileri, ev içi şiddeti daha da arttırmıştır. Ev içi emek her zaman olduğu gibi görünmez iken kayıt dışı ve güvencesiz çalışma, işsizlik oranı bu dönemde daha da artmıştır.”
294 hak ihlali
“İnsan hakları savunucusu kadınlar” olarak taleplerin sıralandığı açıklamada, ilk 4 ayda kadına yönelik 294 hak ihlali şöyle sunuldu:
Kadına darp, şiddet, yaralama 21
Kadına taciz, tecavüz 3
Kadın cinayeti 30
Kadın cinayetlerinde haksız indirim ve cezasızlık 19
Cinsel istismar 8
Kadın aktivistlere yönelik gözaltı 37
Kod29 ile işten atılan kadın 7
Kolluk güçlerince kadın aktivistler hakkında yanıltıcı beyan 3
Tehdit, öldürme tehditi 4
Gözaltında ters kelepçe 9
Gözaltında tuvalet izni verilmemesi 6
Kolluk kuvvetlerince özel cep telefonuyla görüntü kaydı alınması 4
Gözaltında sağlık ihlali 1
Gözaltı esnasında yakın mesafeden biber gazı sıkma 5
Gözaltı aramasının istismar edilmesi 3
Hastanede kelepçeli bekletme 3
Çıplak aramada istismar 1
Çıplak aramaya erkek polisin girmeye çalışması 1
Avukat görüşmesine izin verilmemesi (araçta) 37
Gözaltına alınırken şiddet, darp 9
Gözaltında hakaret 37
Kadına şantaj, tehdit, rehin alma 10
Medyada kadına yönelik cinsiyetçi ve şiddet içeren dil 2
Şüpheli kadın ölümü 3
Trans cinayeti 1
Kayıp 4
Kaçırma 2
Özsavunmaya ceza 1
Fuhuşa zorlama 20
Sosyal medyada kadına karşı nefret suçu yayma 2
Hamile mülteci kadın sağlık güvencesizliği 1