“Nisan ayı hak ihlalleri raporu”

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu “Nisan Ayı Hak İhlalleri Raporu”nu yayınladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Mayıs 2021
  • 21:45

İnsan hakları savunucusu ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu “Nisan Ayı Hak İhlalleri Raporu”nu yayınladı. Rapor açıklamasında Tanrıkulu, polisin işkence yaparken görüntülerinin çekilmesini yasaklayan genelgeyi hatırlatarak şunları söyledi:

“AKP 'işkencede sıfır tolerans' ile iktidara geldi. Ama şimdi işkenceye ve işkenceciye sonsuz toleransla iktidarına devam etmek istiyor. Biz bunları deşifre etmeye ve duyurmaya devam edeceğiz."

Tanrıkulu’nun hazırladığı raporda polisin işkence yaparken görüntülerinin alınmasını yasaklayan genelgeye dikkat çekildi.

Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik’in yargılandığı davayı öne çıkararak avukatlara yapılan baskıların anlatıldığı raporun devamında Nisan ayında gerçekleşen diğer hak ihlalleri şöyle sıralandı:

“-Bülent Şık: Yardımcı Doç. Dr. Bülent Şık’ın “Türkiye’yi kanser eden ürünleri devlet gizledi, biz açıklıyoruz! İşte zehir listesi!” başlıklı yazı dizisi nedeniyle açılan dava, 29 Nisan günü sonuçlandı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Bülent Şık hakkında beraat kararı verdi.

-Gezi Davası: Gezi Parkı eylemleri nedeniyle Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi hakkında açılan davada, yeniden dosyaların birleştirilmesi kararı verildi. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinde 18 Şubat 2020 tarihinde sonuçlanan davada, Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden beraat etmişti. Yurtdışında yaşayan Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi’nin dosyası ise ayrılmıştı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, 22 Ocak günü beraat kararını bozmuştu. Davada, ilk aşamada beraat eden ve dosyaları ayrılan sanıklar yeniden birlikte yargılanacak.

-Emekli Amiraller Bildirisi: Nisan Ayı başında 104 Emekli Amiralin Montrö Boğazlar Sözleşmesine ilişkin ortak bir bildiri yayınlaması akabinde 104 subaydan 10’u gözaltına alınmış, 4’ü ifadeye çağrılmış, evlerinde de arama yapılmıştır. Emekli subayların koruma ve lojman hakları iptal edilirken, 14 emekli subay, 13 Nisan günü adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış ve daha sonra 7 emekli subay da Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından ifadeye çağrılmıştır.

-Bu arada İçişleri Bakanlığı, açıklamaya destek veren Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) hakkında 8 Nisan günü Mülkiye Müfettişlerini görevlendirmiş, 20 Nisan günü de yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyeleri görevden uzaklaştırılmıştır.

-Rahip Sefer Bileçen: Mor Yakup Manastırı Rahibi Sefer Bileçen hakkında Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dava, 7 Nisan günü sonuçlandı. Mahkeme, Sefer Bileçen’i 2 yıl 1 ay hapis cezasına mahkum etti. 9 Ocak 2020 tarihinde gözaltına alınıp 10 Ocak 2020 tarihinde tutuklanan Rahip Sefer Bileçen, avukatının itirazı üzerine 14 Ocak 2020 tarihinde adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

-Gözaltına Alınan Hekim: 12 Nisan Günü Osmaniye Devlet Hastanesinde muayene sırası almadan Ortopedi Uzmanı Dr. Kemal Gökhan Günel’in odasına giren Cumhuriyet Savcısı M.B., reddedilmesi üzerine Günel’i tehdit etmiş, Dr. Kemal Gökhan Günel daha sonra Savcının talimatı üzerine “hakaret” iddiasıyla savcılıkta ifade vermiştir. Savcı M.B. hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından inceleme başlattığı öğrenildi.”